Pakketdiensten bezwijken onder de kracht van Internet

Je zult maar pakketbezorger zijn deze dagen. Dan moet je van goede huize komen om niet in de stress te schieten. December is hoogseizoen voor de pakketbezorgers. Dat komt omdat winkels hebben besloten dat Black Friday niet alleen op vrijdag is, maar dat Black Friday gewoon een hele week duurt. Tot overmaat van ramp komt daar ook nog Cyber Monday achteraan, gevolgd door Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Iedereen in de retailbranche zal hiervan smullen en de maandcijfers over december zullen er voor zorgen dat de jaarcijfers over 2018 goed zullen zijn.

Marketing

Mooi om te zien dat het de marketingmensen gelukt is om ons met zijn allen knettergek te krijgen en om ons te laten zwichten voor alle kortingsacties en speciale aanbiedingen. Niet in de laatste plaats door de opkomst van big data, waardoor heel gericht online advertenties getoond worden aan gebruikers in de juiste doelgroep.

Voor mij als specialist op het gebied van verbindingen en internet is het mooi om te zien dat heel veel consumenten allemaal in staat geweest zijn om online te bestellen. Dat geeft de enorme kracht aan van internet.

Geen wanklank

Ik heb nergens negatieve verhalen gehoord van internetverbindingen die traag werden of dat de webshops en websites niet te bereiken waren. Kennelijk is dat dus allemaal dik op orde. De internet infrastructuur in de meest brede zin van het woord, en dan bedoel ik alle onderdelen van de hele keten, zoals servers, routers, switches, glasvezel verbindingen, datacenters blijkt het hele december geweld met gemak te kunnen doorstaan.

Logistiek

Hoe anders is dat aan de kant van de logistiek. De vraag is de komende dagen echt of de online winkels in staat zijn om hun beloftes richting consument waar te maken. Ik denk persoonlijk van niet. En dat is ook helemaal niet gek. Er komt namelijk nogal wat bij kijken om het gehele logistiek proces vlekkeloos te laten verlopen als het aanbod vele malen hoger is dan normaal. Ondanks het feit dat er heel veel geautomatiseerd is, zijn er toch nog heel veel mensen nodig om uiteindelijk de bestelling te kunnen verwerken en er voor te zorgen dat het pakket keurig aan huis wordt bezorgd. Veel online shops hebben gekozen voor het uitbesteden van het hele logistieke proces aan een fulfillment partij. Zij zorgen meestal voor het registreren en administreren van de bestelling, controleren van de betaling, het versturen van de bevestiging, het beheren van de voorraad, het picken van de order, het inpakken en uiteindelijke verzenden

24 x 7, de klok rond

We staan er niet vaak bij stil, maar dit is een business, die 24×7 de klok rond werkt. In december worden alle verloven ingetrokken en worden grote hoeveelheden mensen extra ingehuurd om deze extreme piek op te vangen. Je moet er niet aan denken dat het in december ook nog eens slecht weer wordt, laat staan dat het gaat vriezen of ijzelen. Dan is het hek helemaal van de dam. Onder normale omstandigheden wordt het al een hele tour om de sinterklaascadeaus voor pakjesavond bezorgd te krijgen.

Apocalyps van retail

Vorige week schreef ik een blogartikel over de toekomst van het winkelen. Daarin werden twee scenario’s van uitersten geschetst over de toekomst van stenen winkels en online shopping. Het lijkt er toch echt op dat de balans de kant opslaat van online bestellen en laten bezorgen. De apocalyps van retail is misschien toch ingezet.

VR bril in de toekomst

Door het gemak en de snelheid waarmee artikelen op internet besteld kunnen worden vrees ik dat het aantal online bestellingen de komende jaren alsmaar zal blijven stijgen. Als de komende jaren ook nog eens Virtual Reality (VR) wordt ingezet door retailers als standaard e-commerce tool, dan verwacht ik een nog grotere groei van online. Moet u zich eens voorstellen dat u met een VR bril thuis op de bank door virtuele showrooms winkelt en maar met uw ogen hoeft te knipperen en datgene wat u bevalt zit al in uw virtuele winkelwagen. Dat is nog eens iets anders dan op Tweede Pinksterdag een halve dag in de file staan op weg naar de meubelboulevard.

De toekomst is aan online. Het woord is aan de logistieke sector om daar een antwoord op te verzinnen.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Jos Beckers
Senior Consultant Connectivity

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

7 gedachtes over “Pakketdiensten bezwijken onder de kracht van Internet

 1. Jan-Maarten Bierman

  Er is nog veel winst te behalen in de efficiency van het bezorgen van de bestellingen. Bijna 1 op de 3 pakketten kan de eerste keer niet worden afgeleverd omdat de ontvanger niet thuis is.
  Als de buurman er niet is gaat het pakketje gewoon weer mee terug de bus in. Want de koerier heeft echt geen tijd om bij 2 mensen aan te bellen. Gevolg:

  *capaciteit vervuiling (want het onafgeleverde pakket neemt plek in voor een ander pakket)
  *extra vervoersbeweging per pakket(opnieuw langs komen)
  *extra tijddruk koerier (hierdoor wordt ruwer omgegaan met pakketten en beschadigen deze met als gevolg
  *meer retouren..

  Kortom, er is nog veel ruimte voor optimalisatie

 2. Colette van der Wal

  Tja…sorry hoor…maar zagen ze dit niet al mijlenver aankomen??????? Ze hadden allang beter kunnen anticiperen. Perfect hoeft niet. Beetje sneller vooruit denken wel….

 3. Pingback: Roosendaal wordt Dozendaal - Blog IP Visie

Geef een antwoord