Ongelijke strijd

Het nieuws van deze week werd voor een deel beheerst door het faillissement van OAD. De touroperator uit Holten, ondertussen een begrip in Nederland, kondigde eerder dit jaar al aan om 170 banen te schrappen, maar is nu definitief failliet verklaard. Volgens directeur Ter Haar is de directe oorzaak het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche.

Natuurlijk is het klimaat om te ondernemen de laatste jaren slechter geworden als gevolg van de economische crisis, maar uiteindelijk denk ik dat de belangrijkste factor voor de ondergang van OAD te wijten is aan het gebrek aan innovatie en aanpassingsvermogen. En daarin zijn ze helaas niet uniek. De kracht van Internet wordt nog steeds onderschat. Online floreert anno 2013. Het aantal frequente e-shoppers stijgt nog steeds en bijna 90% van alle mensen oriënteert zich op internet wanneer men overweegt om iets te gaan kopen. En dat geldt uiteraard ook voor reizen en vakanties.

OAD abriHet is dus niet gek dat je links en rechts wordt ingehaald als je vasthoud aan radiospotjes, TV-reclames, adverteren in abri’s, kranten en tijdschriften in combinatie met advies in reiswinkels. De kosten voor met name winkels (140 stuks) zijn haast niet meer terug te verdienen in deze tijd. De vierkante meter prijs is vaak hoog, tel daarbij de kosten op van het personeel dat de winkel moet bemannen en je zit met behoorlijk hoge kosten per maand.

Natuurlijk zijn de kosten voor e-commerce activiteiten ook aanzienlijk. Denk aan de kosten voor housing en hosting, de kosten voor onderhoud van een website en een breedbandige verbinding zoals glasvezel. Ik ben geen financieel expert, maar denk dat de kosten per sale bij online lager liggen dan bij een offline of gecombineerde strategie.

Ik kan me voorstellen dat OAD voor een dilemma heeft gestaan gezien de gemiddelde leeftijd van de doelgroep voor busreizen. Dat zijn volgens mij over het algemeen mensen die niet of nauwelijks gebruik (kunnen) maken van internet. Als ik kijk naar mijn eigen moeder, die ondertussen de 70 ruim is gepasseerd, zie ik dat het werken met een computer in zijn algemeenheid en het werken met internet in het bijzonder een probleem zijn. Helaas kun je daar geen winkels meer voor open houden anno 2013.

Online floreert

Amper een maand geleden schreef ik een blogartikel met als titel ‘De invloed van internet op winkels‘. In het artikel schreef ik dat het niet lang zou duren voordat onder andere reisbureaus uit het straatbeeld zouden verdwijnen als gevolg van de invloed van internet op ons koopgedrag. De kracht van Internet wordt met de dag groter en het zijn de spelers op internet die de dienst uitmaken. Niet alleen in de reisbranche, maar ook in vele andere branches. Nog niet zo lang geleden ondervond ook de Free Record Shop dit aan den lijve.

We zullen er met zijn allen aan moeten wennen. De nieuwe economie is gebaseerd op Internet en vandaag de dag geldt vooral de Survival of the fittest. Organisaties die willen blijven bestaan zullen zich continu moeten aanpassen om te kunnen overleven.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Ongelijke strijd

  1. Jos,

    Ik ben het eens met jouw conclusie, maar nog geen dag later lees ik in de krant dat de curatoren van Oad onderzoek gaan doen naar het gevoerde directiebeleid, het mogelijk falende toezicht van commissarissen en de rol van de accountants. Waar rook is is meestal ook vuur….

Geef een antwoord