Steeds vaker heb ik mensen aan de telefoon die gebruik maken van ADSL verbindingen en teleurgesteld zijn in de prestaties van hun verbinding. Meestal vindt men de lijn ‘niet snel genoeg’ meer. In veel gevallen gaat het om bedrijven die destijds gekozen hebben voor een zogenaamde ‘best effort’ ADSL verbinding. Vaak is het toevoegen van een extra medewerker, het in gebruik nemen van een nieuwe applicatie of het gebruik maken van Cloud diensten er de oorzaak van dat de capaciteit van de huidige lijn niet meer voldoende is.
In veel gevallen moet ik uitleggen dat de lijn, die men nu gebruikt ook niet sneller kan. Overigens zijn de begrippen snelheid, maar ook bandbreedte feitelijk onjuist. Liever spreek ik van capaciteit. Bij ADSL is het zelfs belangrijk dat we spreken van een downloadcapaciteit en een uploadcapaciteit, omdat we te maken hebben met een asymmetrische verbinding. Beide worden uitgedrukt in kilobits per seconde of megabits per seconde.
Enerzijds verbaast het mij dat er zo veel misverstanden bestaan rond ADSL, SDSL en VDSL, omdat de produkten al relatief lang bestaan en in grote aantallen gebruikt worden heden ten dage. Anderzijds verbaast het me ook weer niet, omdat de materie nogal complex is en erg technisch. In dit artikel wil ik een aantal zaken vooral op een eenvoudige manier proberen uit te leggen en u zo min mogelijk vermoeien met allerlei technische termen, die lastig te doorgronden zijn.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat ADSL en VDSL asymmetrische verbindingen zijn. Dat wil zeggen dat in beide gevallen de downloadcapaciteit groter is dan de uploadcapaciteit. SDSL daarentegen is een symmetrische verbinding. Bij SDSL zijn de downloadcapaciteit en uploadcapaciteit gelijk aan elkaar.
Bij SDSL verbindingen krijgt u altijd een garantie op een deel van de capaciteit of zelfs de volledige capaciteit in geval van zogenaamde ‘niet overboekte’ 1:1 lijnen. Bij ADSL moet heel bewust gekozen worden voor een lijn met een capaciteitsgarantie of een zogenaamde ‘best effort’ lijn. Wanneer u kiest voor een ‘best effort’ lijn heeft u geen enkele garantie ten aanzien van de capaciteit. Dit in tegenstelling tot de lijnen met een gegarandeerde capaciteit.
Het grote voordeel van SDSL lijnen ten opzichte van ADSL lijnen zit hem in de uploadcapaciteit. Bij SDSL kan deze gegarandeerd worden tot 2,3 Mbit/s afhankelijk van de locatie waar uw bedrijfspand zich bevindt (zo dadelijk meer hierover). Bij ADSL kan de uploadcapaciteit niet verder gegarandeerd worden dan 0,5 Mbit/s. Ook hier is deze waarde afhankelijk van de afstand tussen uw bedrijfspand en de wijkcentrale van KPN. Daarnaast speelt de kwaliteit van het koper op diezelfde route eveneens een belangrijke factor.
Waarom speelt de afstand zo’n belangrijke rol?
Het ADSL signaal is een elektrisch signaal dat wordt verstuurd over een koperkabel. Hoe verder het signaal verzonden moet worden, des te minder blijft er van het signaal over. Dat is simpelweg natuurkunde. De koperen telefoonlijn is destijds door middel van ADSL-techniek geschikt gemaakt voor snel internet, maar was oorspronkelijk uitsluitend bedoeld om over te bellen.
Vandaar dat nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld glasvezel veel geschikter zijn om grote hoeveelheden data te transporteren.
Vanwege het feit dat vrijwel elk pand in Nederland beschikt over een IS/RA aansluiting en daarmee dus verbonden is met het kopernetwerk van KPN kan ADSL, ADSL2, ADSL2+, SDSL of VDSL standaard geleverd worden zonder dat er wijzigingen aan de infrastructuur hoeven plaats te vinden. En dat is het grote voordeel ten opzichte van glasvezel. Vaak zijn panden nog niet aangesloten op een glasvezelnetwerk en zijn er behoorlijke kosten mee gemoeid om deze aansluiting te realiseren.
Mocht u nog vragen hebben over ADSL, SDSL of VDSL schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik zal u graag met raad en daad bijstaan in het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf.