KPN stopt met SMTP Relay Server

Begin november wordt de KPN SMTP Server (SMTP Relay Server) uitgezet. Deze server was oorspronkelijk bedoeld voor consumenten, omdat poort 25 geblokkeerd werd. Op de server zijn echter in de afgelopen jaren ten onrechte ook enkele tienduizenden zakelijke klanten terecht gekomen, terwijl de dienst formeel nooit in de propositie heeft gezeten. Behalve dat de SMTP relay technisch niet meer nodig is in verband met het openzetten van poort 25, zorgt deze ook regelmatig voor problemen. De relay wordt met enige regelmaat geblokkeerd door grote mailpartijen zoals Gmail en Hotmail, wanneer klanten via de relayserver al dan niet bewust spam versturen. Alle klanten die KPN heeft kunnen identificeren hebben hierover onlangs een e-mail ontvangen. Toch lijkt het me handig om hier nog wat extra aandacht aan te besteden, omdat de verwachting is dat veel klanten niet weten of ze wel of geen gebruik maken van de servers. Voor uw gemak heb ik een lijst samengesteld van alle relay servers van KPN die vanaf 9 november 2015 niet meer werken. Het gaat om:

 • smarthost.direct-adsl.nl
 • smtp.zakelijkmail.nl
 • mail.kpn-officedsl.nl
 • mail.direct-adsl.nl
 • mail.planetpro.nl
 • smtp.kpn-officedsl.nl

Wat u moet doen als u nog gebruik maakt van de KPN relay servers hangt af van de wijze waarop u de SMTP servers gebruikt.

 

U gebruikt een eigen mailserver

 • Neem contact op met uw serverbeheerder. Vraag hem de mailserver zo in te stellen dat de e-mail direct over poort 25 verzonden wordt. Houdt u er rekening mee dat wij als IP Visie geen wijzigingen kunnen en mogen doorvoeren op uw mailserver. Raadpleeg eventueel onderstaande PDF voor het instellen van Microsoft Exchange 2007 en Microsoft Exchange 2010.

  Uitschakelen SMTP relaydienst Microsoft Exchange 2007_2010

 • Laat uw PTR record door KPN (reverse DNS) aanpassen. Vaak controleren ontvangers of er een domeinnaam gekoppeld is aan het publieke ip adres waar de email vandaan komt.
  Om uw PTR record aan te laten passen door KPN kunt u een mail sturen naar zakelijkinternet@kpn.com Vermeld in uw e-mail duidelijk onderstaande gegevens:

  • Aanvrager
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Bedrijfsnaam
  • Publiek IP-adres mailserver
  • Hostname
  • Record type: PTR

Het maakt hierbij niet uit of u gebruik maakt van zakelijk glasvezel van KPN, ADSL of VDSL.

U maakt gebruik van mail via een andere hosting aanbieder

Heeft u geen eigen mailserver, maar maakt u gebruik van e-mailadressen met uw eigen domeinnaam bij een andere hostingaanbieder, bijvoorbeeld:

…@mijndomeinnaam.nl
…@mijnbedrijf.nl
etc…

Neem in dit geval contact op met uw hostingaanbieder voor de juiste e-mailinstellingen. U kunt gebruikmaken van de e-mail afhandeling die door uw hostingaanbieder wordt aangeboden.

 

U maakt gebruik van e-mail adressen met een KPN domeinnaam

Maakt u gebruik van 1 of meerdere e-mail adressen met een KPN domeinnaam, bijvoorbeeld:

…@kpnmail.nl
…@kpnplanet.nl
…@planet.nl
…@wxs.nl
…@hetnet.nl
…@freeler.nl

In dit geval is het eenvoudigst om uw e-mailaccount volledig opnieuw in te stellen.

Dit geldt zowel voor uw mobiel als voor uw laptop/desktop.

 

Tot slot

De e-mail relay server die onderdeel is van de dienst Mail Store & Forward gaat niet uit.

Thomas Verschuren

Met mijn technische achtergrond ben ik in staat om bedrijven en instellingen te ondersteunen op het gebied van network designs en security. Ik heb jarenlange ervaring met switches, routers en firewalls in eenvoudige en complexe netwerken en vind het fijn om technische issues op te lossen en klanten te ondersteunen bij problemen die men ondervind in de koppeling van hun LAN met het WAN. Met enige regelmaat probeer ik artikelen te schrijven waarvan ik vind dat ze van belang zijn voor onze klanten.

Technisch consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

13 gedachtes over “KPN stopt met SMTP Relay Server

 1. KPN heeft eerder dit jaar al een poging gedaan om deze dienst uit te faseren. Ook toen zijn klanten aangeschreven en hebben ze een brief van KPN gehad. Kennelijk hebben ze toen de impact onderschat, want veel mensen klaagden dat hun mail het niet meer deed. Daarna is de dienst volgens mij weer gewoon aangezet. Ik ben benieuwd of men deze keer wel doorzet.

 2. Vreemd dat ik de informatie op uw site moet terugvinden dat de SMTP Relay server per vandaag is uitgezet door KPN. Het zou netter geweest zijn als KPN ons zelf hiervan in kennis had gesteld. Kennelijk weten ze totaal niet wie er van hun services gebruik maken of wie hun klanten zijn. Te gek voor woorden eigenlijk dat je als klant van een beursgenoteerde onderneming die zichzelf steeds op de borst slaat als het gaat om stijgende klanttevredenheid in de steek wordt gelaten. Dank in ieder geval dat u de moeite heeft genomen om dit artikel online te zetten. Dat scheelt mij een hoop zoekwerk naar de oorzaak van het probleem dat ik ondervind met het versturen van uitgaande mail.

 3. Vandaag contact gehad met KPN. Tegen beter weten in gebeld met deze “club” en waar ik al bang voor was gebeurde natuurlijk. Medewerkers zonder enige kennis van zaken nemen de telefoon op en weten van natuurlijk van niets. Gevolg ik wordt van het kastje naar de spreekwoordelijke muur gestuurd en tenslotte met een kluitje in het riet gestuurd, want ik moet me maar melden bij mijn eigen hostingprovider. Het is de vraag hoe lang KPN dit nog volhoud. Het zou beter zijn om al deze zogenaamde customer support mensen naar huis te sturen. Dat scheelt KPN in de kosten en de klanten een hoop frustratie.

  • Heb exact dezelfde ervaring, ze weten bij de klantenservice niet eens wat Direct ADSL inhoudt. Stuitend. Ik heb email bij Telfort (met oud worldonline-adres) en daar snappen ze het ook niet. Vre-se-lijk.

 4. KPN weet ons perfect te vinden voor facturen en aanbiedingen en het hele jaar door ontvang je de meest onnozele informatie van ze, maar als het er op aan komt en ze een relay dienst voor email niet meer ondersteunen dan weten ze je niet te vinden. Onprofessioneel, een ander woord heb ik er niet voor. Vandaag hebben wij aan den lijve moeten ondervinden dat onze uitgaande mail niet werd verstuurd. Al vele jaren zijn we trouwe klant van KPN voor glasvezel, telefonie en mobiele aansluitingen. Je zou dan toch op zijn minst mogen verwachten dat je netjes geïnformeerd zou worden door je leverancier. Niets van dat alles.

 5. Ik ben vorige week wel gebeld door een medewerker van KPN met de melding dat per 9 november 2015 de smtp server zou stoppen. Er werd mij keurig verwezen naar een URL met meer informatie en alternatieven.

 6. Naast de legitieme klanten die af en toe mail verzonden via deze servers werden ze ook vaak misbruikt door bulk-senders die zelf geen moeite willen doen voor het beheren van bijvoorbeeld SPF en PTR records e.d.
  En die op deze manier vooral geen risico wilde lopen om met de eigen mailservers geblocked te worden door bijvoorbeeld Google en Microsoft. Ik begrijp deze move van KPN wel

 7. goed artikel.

  Opmerkelijk aan deze bokkesprong van KPN is dat tot nu toe altijd de ISP zorgde voor een uitgaande SMTP server, in die zin is het inderdaad een oude dienst, maar geen verouderde dienst. Ze blijven namelijk wel deze dienst aanbieden aan hun eigen email klanten.
  Echter SMTP is een basis faciliteit, die nog steeds door 99% van alle andere internet providers aangeboden wordt.
  Domeinnaam providers bieden meestal geen uitgaande smtp aan. Sommigen wel als extra dienst, maar die zijn schaars.

 8. Doordat wij niet op de hoogte waren van deze wijziging is onze organisatie vandaag behoorlijk vastgelopen, diverse mailapplicaties in programma’s die sinds jaar en dag perfect functioneerden werken sinds gisteren niet meer waardoor er heel veel tijd verloren gaat met het zoeken naar een oplossing. Aangezien bijna alle mailaanbieders met ssl werken was deze oplossing ideaal, nu moet waarschijnlijk de programmatuur aangepast of vernieuwd worden. Jammer dat we hiervan niet op de hoogte gesteld zijn!

 9. Ik heb nooit een bericht van KPN gekregen dus ontving gewoon twee dagen geen email. Nogal zuur. “KPN doet het gewoon” zal ik maar zeggen.

  Is de UITgaande SMTP smart-relay server “mail.kpnplanet.nl” nog wel steeds actief? (dit lijkt wel zo) En moet deze nog Wel steeds als uitgaande smart-relay blijven geconfigureerd?
  Immers: de uitgaande IP adressen van KPN staan nog wel met een /16 block in spamhaus.org gedefinieerd als zijnde ongeldig. (Policy Block List, zie PBL1617280) Dus rechtstreeks emailen naar yahoo.com op poort 25 gaat niet zo maar..

 10. Goedenavond,
  Mijn mailserver maakt tegenwoordig geen gebruik maar van de KPN SMTP relay server(s) omdat deze dienst dus niet meer wordt aangeboden. Ik bezorg mijn mail dus nu rechtstreeks op het Internet.
  Tegelijkertijd wordt mijn IP adres op spamhaus.org niet geaccepteerd als legitieme SMTP server omdat mijn mail via de KPN relay zou moeten worden verstuurd. Zie het bericht op de spamhaus.org website:

  “Ref: PBL1617280

  84.87.0.0/16 is listed on the Policy Block List (PBL)
  84.87.0.0/16 is listed on the Policy Block List (PBL)

  Outbound Email Policy of KPN Internet / AS8737 for this IP range:
  It is the policy of KPN Internet that unauthenticated email sent from this IP address should be sent out only via the designated outbound mail server allocated to KPN Internet customers. To find the hostname of the correct mail server to use, customers should consult the original signup documentation or contact KPN Internet Technical Support.”

  Kunnen jullie spamhaus.org inlichten over het feit dat de vermelde “designated outbound mail server allocated to KPN Internet customers” niet meer beschikbaar is?

Geef een reactie