Internet verandert de wereld

Staat u er wel eens bij stil hoe vaak u gebruik maakt van het internet?

Waarschijnlijk niet. Vrijwel iedereen vindt anno 2015 het gebruik van internet zo vanzelfsprekend als water dat uit de kraan komt. In heel veel gevallen staan we er al niet meer bij stil dat we daadwerkelijk het internet gebruiken voor dingen die we dagelijks doen. Kunt u zich nog herinneren wanneer u voor het laatst een postzegel heeft gekocht? Of kunt u zich nog herinneren wanneer u voor het laatst een fotorolletje heeft laten ontwikkelen? De kans is groot dat u dat niet meer weet. Ik zou zelf niet eens meer weten of de postzegel überhaupt nog bestaat en als die nog zou bestaan waar ik er één zou kunnen kopen. Een fotozaak weet ik nog wel te vinden in mijn woonplaats Etten-Leur, maar het is al erg lang geleden dat ik nog een foto heb laten afdrukken.

Zomaar een paar voorbeelden van zaken die door de komst van internet volledig zijn verdwenen en die de kop hebben gekost aan veel bedrijven. Ik zou vandaag de dag niet graag in de schoenen staan van PostNL. Het verbaast me dat er nog steeds postbodes in het straatbeeld te zien zijn. Het versturen van een email is in mijn ogen namelijk nogal wat makkelijker en sneller dan een ouderwetse brief versturen.

En zo is het natuurlijk ook met winkelen. Het is in veel gevallen wel heel erg makkelijk om achter je PC te kruipen en datgene wat je nodig hebt te bestellen via internet en thuis te laten bezorgen. Ook hier zorgt internet er voor dat met name de retailers het steeds moeilijker krijgen. We kennen ondertussen allemaal de vele lege winkelpanden en de laatste weken wordt het nieuws voor een deel beheerst door de moeilijkheden waar V&D zich in bevindt. Ik vrees dat het einde ook nog lang niet in zicht is, alle goede bedoelingen van overheid en winkeliersverenigingen ten spijt. De toekomst is hier aan bedrijven als Amazon, Bol.com, Zalando en Coolblue.

Vrijwel elk pand in Nederland beschikt over een breedbandverbinding via kabel, ADSL, VDSL of glasvezel. En wanneer we onderweg zijn hebben we bijna overal een snelle toegang tot internet via wifi of 4G. Dat zorgt er voor dat steeds meer technologie beschikbaar komt, die ons leven gaat veranderen. Bellen doen we steeds minder, we whatsappen gewoon. Muziek luisteren doen we via Spotify, een oneindige variant van de oude jukebox, benaderbaar via internet. Geen cassettebandjes meer of cd’s, alles komt via het internet tot ons.

TV kijken wordt ouderwets. Het is niet meer nodig om precies om acht uur voor de buis te zitten om het acht uur journaal te kunnen bekijken. Mijn videorecorder staat al jaren werkeloos op de zolder. Via internet kijk ik precies wat ik wil op het tijdstip dat het mij het best uitkomt. YouTube, HBO en Netflix zullen naar mijn idee het media landschap nog verder op zijn kop gaan zetten.

En wat wordt het effect van Airbnb op de hotelbranche en wat zijn de gevolgen van de komst van Uberpop? Eén ding is zeker; de nieuwe economie is gebaseerd op Internet.

Uiteindelijk denk ik dat er geen branche aan ontkomt. De gevolgen van snelle internetverbindingen en nieuwe technologie leiden tot nieuwe mogelijkheden en businessmodellen en uiteindelijk dus ook tot nieuw gedrag van de consument. Kansen en bedreigingen volop.

Ik wens u een goed weekend en een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

6 gedachtes over “Internet verandert de wereld

 1. Geachte heer Beckers,

  Ik ben al behoorlijk op leeftijd en heb noodgedwongen een paar jaar geleden nog een computer moeten aanschaffen, omdat sommige zaken uitsluitend nog via internet geregeld kunnen worden. Er wordt naar mijn idee geen rekening gehouden met de oudere generatie die niet opgevoed is met internet en niet gewend is om met computers te werken. Voor u is het waarschijnlijk allemaal volstrekt normaal, maar het is zeker dat het slecht is voor de werkgelegenheid van toekomstige generaties. Voor u is internet misschien een zegen, maar met de werkeloosheid komt het nooit meer goed als alles automatisch gaat.

 2. De rij van voorbeelden wordt erg lang. Waar blijft de krantenjongen als we de krant op onze tablet lezen. Wat is er gebeurt met alle meteropnemers voor gas, water en elektra die langs de huizen moesten om de meterstand op te nemen. Tegenwoordig krijgen we een email met het verzoek om naar de juiste website te gaan en de meterstand door te geven. Wat gebeurt er met V en D, de Hema, de Bijenkorf en noem ze maar op als iedereen zijn spullen via internet koopt. Wat is het lot van de taxichauffeurs als particulieren via Uberpop taxiritten gaan rijden. Wat zijn de gevolgen voor de hotels als particulieren via Airbnb slaapruimte aanbieden. Alle schoenenzaken leggen het loodje door de komst van Zalando. En zo kan ik nog wel even doorgaan

 3. En wat dacht u van het onderwijs. Kwestie van tijd voordat leerlingen thuis lesmateriaal via de computer krijgen aangeboden en niet meer naar school hoeven.

 4. De stroomversnelling in automatisering is onomkeerbaar. Bedrijven zullen de winstmaximalisatie meer en meer zoeken in verlaging van de arbeidskosten door repeterende werkzaamheden te automatiseren. Het is overigens een werkelijkheid die wij zelf hebben gecreëerd. Alles moet goedkoper. U wil uiteindelijk ook geen € 100.000 betalen voor een nieuwe TV, wat een degelijk product zou kosten als het met de hand gemaakt zou worden. En V&D die heeft het moeilijk omdat wij er niets kopen. Kennelijk is een andere manier van winkelen goedkoper, makkelijker of leuker.
  Tijd voor de overheid om dit in te zien en daar onze echomische modellen daarop aan te passen.
  Het is een toekomst waar we aan zullen moeten wennen.

 5. Medewerker PostNL

  Geachte heer Beckers,

  Gelukkig worden er nog steeds brieven en kaarten verstuurd in Nederland. Het feit dat u zelf dit kennelijk niet meer doet wil niet zeggen dat het niet meer voorkomt. En voor een postzegel hoeft u echt niet meer naar een winkel of postkantoor. Dat zou pas ouderwets zijn 😉 U kunt tegenwoordig via een gratis app van PostNL op uw smartphone een postzegelcode kopen. Dit is een code die bestaat uit 9 letters en cijfers. Wanneer u deze op de brief of kaart schrijft zorgen wij er voor dat deze keurig wordt bezorgd. Dus zo ziet u maar dat PostNL ook met haar tijd meegaat.

Geef een antwoord