Internet security als taak voor de overheid

Websites van de Rijksoverheid zijn vandaag wederom het doelwit geweest van DDoS aanvallen en zijn het grootste deel van de dag onbereikbaar geweest. De afgelopen weken zijn ook ING, Rabobank, ABN AMRO, KLM, de Nederlandse Spoorwegen en DigiD meerdere malen doelwit geweest. De DDoS aanvallen zorgden steeds voor veel overlast bij de klanten van de getroffen websites.

Steeds keert de rust weer, maar van de daders ontbreekt ieder spoor.

Denial-of-service aanvallen (dos-aanvallen) en distributed denial-of-service aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn pogingen om een computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken. Vaak worden hiervoor zogenaamde botnets gebruikt. De botnets bestaan uit computers van “onschuldige” gebruikers of bedrijven, die vaak niet weten dat hun computer “gehackt” is en op deze manier gebruikt wordt. Doordat steeds meer van deze computers zijn aangesloten op een breedbandige verbinding, vaak via glasvezel, nemen de aanvallen in hevigheid toe.

Cyberaanvallen worden door sommigen al gezien als een groter risico voor onze economie als de huidige economische crisis.

Ik vrees echter dat het besef van de omvang van cybercrime nog niet goed doordringt tot de overheid evenals de mate waarin we met zijn allen afhankelijkheid zijn geworden van Internet.

Digitaal zakendoen en digitaal communiceren zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Op het moment dat we niet meer kunnen pinnen of via iDeal kunnen betalen is de schade direct omvangrijk.

De banken werken samen met de politie en het Openbaar Ministerie als het gaat om fraude via Internet. Dit valt onder verantwoordelijkheid van de Electronic Crimes Taskforce, op haar beurt weer onder gebracht bij de nationale recherche.

Het is nog steeds onduidelijk welke rol het recent opgerichte European Network for Cyber Security (ENCS) vervult en wat exact de rol is van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Mogelijk kan één van beide organisaties toezichthouder worden voor de digitale infrastructuur. Een rol vergelijkbaar aan die van Rijkswaterstaat, maar dan voor de digitale snelweg.

Om dit te kunnen financieren moeten we misschien met zijn allen wel “Internetbelasting” gaan betalen.

Het merendeel van de DDos attacks is afkomstig uit het buitenland. Het moet technisch gezien niet moeilijk zijn om het verkeer aan de grens tegen te houden. Als we over dit soort maatregelen praten ligt de privacy discussie uiteraard weer op de loer. Het is natuurlijk niet wenselijk dat de overheid inzicht krijgt in de informatie die we met zijn allen transporteren over de digitale snelweg.

Nog steeds ziet de overheid onze digitale infrastructuur niet als vitale infrastructuur en dus ook geen zaak van nationale veiligheid.

Daar ben ik het niet mee eens en pleit dan ook langs deze weg voor actie op korte termijn.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Internet security als taak voor de overheid

  1. Pingback: Van DigiAccess naar DigiAlarm.net | Blog IP Visie

Geef een antwoord