Hoogste tijd voor IPv6
© foto
Het wordt de hoogste tijd voor IPv6

Het wordt de hoogste tijd voor IPv6

Vandaag de dag maken we met zijn allen op internet nog steeds volop gebruik van het IPv4 protocol dat dateert van de begindagen van het internet. Ik heb het dan over de periode aan het begin van de tachtiger jaren uit de vorige eeuw. Het protocol gaat dus al een tijdje mee. Het wordt echter ook hoog tijd dat we gaan overschakelen naar IPv6, de logische opvolger van IPv4. Dat maakt namelijk een eind aan de beperking, dat we maar maximaal 4.294.967.296 IP adressen kunnen gebruiken op het internet. Nu hoor ik u zeggen; ruim 4,2 miljard adressen, dat is nogal wat. Hebben we daar niet genoeg aan? Het antwoord is simpelweg nee.

Explosieve groei

De explosieve groei van het internetgebruik leidt er toe dat de huidige beschikbare adressen vrijwel op zijn. Begin dit jaar zijn de laatste adressen in Europa uitgegeven door RIPE, de overkoepelende instantie die gaat over de uitgifte van IP adressen. Elke Internet Service Provider (ISP) heeft IP adressen nodig om haar klanten te kunnen aansluiten op het internet.

U kunt het vergelijken met het uitgeven van postcodes en huisnummers, om op deze manier te weten waar iemand woont en waar post of pakketjes afgeleverd moeten worden. Bij computerverkeer is dat niet anders. Een IP adres dient uitsluitend om te bepalen waar uw e-mail moet worden afgeleverd, naar welke computer u moet worden geleid om de juiste gegevens van de gekozen website te kunnen zien. U kunt zich voorstellen dat als we geen unieke postcodes en huisnummers meer zouden kunnen gebruiken, dat er een probleem zou ontstaan om de post te bezorgen bij nieuwe huizen of bedrijfspanden die geen adres hebben. Op internet is dat precies hetzelfde. Wie geen adres heeft bestaat simpelweg niet en kan ook geen gebruik maken het World Wide Web.

Nederland normaal voorop

Nederland zit normaalgesproken altijd in de kopgroep als het gaat om landen die beschikken over de beste internet infrastructuur. Veel landen zijn jaloers op de mogelijkheden die Nederland biedt op het gebied van snelle internet verbindingen en glasvezelaansluitingen. Het gekke is dan ook dat de implementatie van IPv6 in Nederland ver achter blijft bijvoorbeeld bij onze buurlanden. In Nederland maakt bijna 15% gebruik van IPv6. Bij onze buurlanden ligt dat percentage vele malen hoger.

Dual stack

Vanwege het feit dat nog lang niet iedereen de noodzaak voelt om alles voor te bereiden voor een overstap naar IPv6 is het verstandig om een “dual stack” beleid te voeren. Dat houdt in, dat u als het ware helemaal klaar bent om IPv6 te implementeren of al te gaan gebruiken, maar daar waar het niet mogelijk is om op basis van IPv6 te communiceren als het ware wordt teruggeschakeld op IPv4. Op deze manier zal naar mijn mening de gehele overstap gaan plaatsvinden. Pas als alles en iedereen op de hele wereld in staat is om via het IPv6 protocol gegevens uit te wisselen kunnen we de dual-stack strategie verlaten en op native IPv6 overstappen. Het grote voordeel van IPv6 is dat het aantal beschikbare IP adressen zo enorm groot is, dat alle bewoners op aarde inclusief alle apparaten, die we nu hebben of later in de toekomst gaan gebruiken altijd een vast adres hebben. Op het moment dat IPv6 gemeengoed geworden is kunnen we vrijwel aan alles een IP-adres toekennen en kan alles en iedereen direct met elkaar communiceren. Het Internet of Things waar we het met zijn allen zo vaak over hebben kan niet echt van de grond komen zonder IPv6.

Schaarste op korte termijn

Mijn verwachting is dat op de korte termijn de prijs, die Internet Service Providers vragen voor het gebruik van IPv4 adressen, weleens behoorlijk zou kunnen gaan stijgen. Enkele providers hebben hun prijzen al verhoogd. De rest zal vermoedelijk snel volgen. Dat is eigenlijk een vrij normaal proces en heeft alles te maken met de wet van vraag en aanbod. Veel vraag en weinig aanbod betekent schaarste en schaarste betekent stijgende prijzen.

Oproep

Er is een dringende behoefte om wereldwijd miljarden nieuwe IP adressen in gebruik te kunnen nemen om alle mooie dingen, die we al bedacht hebben of nog gaan uitvinden, te kunnen laten functioneren. Als IP Visie zijn wij geheel voorbereid voor de komst van IPv6. Ik wil dan ook een dringende oproep doen aan alle collega Internet Service Providers, die dat nog niet gedaan hebben om ons voorbeeld te volgen en er alles aan te doen om de vooruitgang op technologisch gebied te faciliteren. Niet alleen in onze core netwerken, maar ook bij onze klanten op locatie. Hun apparatuur, vaak in de vorm van switches of routers zal ook IPv6 geschikt moeten zijn om uiteindelijk de toekomst op dit gebied met vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Veel van de apparatuur die vandaag de dag gebruikt wordt is al IPv6 geschikt, uitsluitend echt verouderde apparatuur zal vervangen moeten worden.

Kwestie van tijd

De noodzaak is hoog, daar zijn we met zijn allen van overtuigd. Het is dus niet de vraag of we de overstap maken naar IPv6, maar wanneer. Het doet me enigszins denken aan de overgang van 9 cijferige telefoonnummers naar telefoonnummers met 10 cijfers op 10 oktober 1995. Deze operatie was ook noodzakelijk om het hoofd te kunnen bieden aan een groeiend aantal, in dit geval, telefoongebruikers. Vanwege het feit dat dit een project was, dat uitsluitend in ons land speelde en dat KPN volgens mij toen de enige partij was die hierbij betrokken was, was dit goed te plannen. Het blijkt een stuk lastiger te zijn om de overstap naar IPv6 wereldwijd voor elkaar te krijgen.

Fouad el Hajjaj

Mijn voorliefde voor netwerkinfrastructuur komt voort uit de wereld van de telefonie. Met mijn jarenlange ervaring op dit gebied ben ik in staat om mee te denken met organisaties en instellingen die voor hun corebusiness gebruik willen maken van de mogelijkheden van de 21e eeuw. Mijn habitat is de cloud en dat zorgt er voor dat ik een ideale sparringpartner ben op het gebied van datacenters, snelle internetverbindingen en IP koppelingen in de ruimste zin van het woord.

Directeur @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Het wordt de hoogste tijd voor IPv6

  1. Goed stuk Fouad. Zolang we als IP industrie maar blijven hangen in het gebruik van NAT en de gebruiker niet goed (kunnen) uitleggen wat de voordelen van IPv6 zijn blijft de acceptatie traag. Mooi om te zien de IP Visie hier het goede voorbeeld wil geven.

Geef een antwoord