Gratis Wifi tips

Met enige regelmaat word ik benaderd door klanten die een lage internet snelheid ervaren tijdens het surfen op internet of het downloaden van bestanden. Na vele speedtesten gedaan te hebben nemen zij contact met mij op en blijkt de frustratie groot te zijn als blijkt dat ze beschikken over een “State of the Art” VDSL of glasvezel verbinding. Het is natuurlijk jammer wanneer u flink heeft geïnvesteerd in een snelle internet verbinding en uw verwachtingen worden niet waar gemaakt.

Vaak constateer ik dat deze slechte internet beleving niet aan het netwerk ligt, maar aan de WiFi connectie tussen modem of router en de laptop. Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle PC’s middels 100Mb of Gigabit LAN-bekabeling gekoppeld waren in één gesloten bedrijfsnetwerk, maar steeds meer wordt draadloos gewerkt met laptops en tablets via WiFi hotspots. Uit ervaring weten we dat er diverse oorzaken zijn die de snelheid van data-overdracht via Wi-Fi behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Wifi EHBO

Gelukkig is het merendeel van deze klachten relatief eenvoudig op te lossen en zal ik u enkele WiFi EHBO tips geven. De stelregel is eigenlijk heel simpel, “hoe groter de afstand tussen zender en ontvanger, hoe slechter de kwaliteit van het Wi-Fi signaal”. Er is veel winst te halen als u de plaats van uw WiFi zenders zorgvuldig kiest. De meterkast of de technische ruimte zijn niet bepaald de meest geschikte plaatsen voor deze apparatuur. U doet er verstandig aan om rekening te houden met betonijzer in vloeren en muren. Met name ijzer is de grootste vijand van de radiosignalen wat WiFi is. Het plaatsen van meerdere Wi-Fi antennes verdeeld over verschillende kantoorruimtes kan tot een behoorlijke verbetering leiden.

Last van de buren

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een draadloze internetverbinding, thuis of op kantoor. Hoe kleiner de afstand tot uw buren, hoe groter de kans op verstoring van uw draadloze netwerk. Het draadloze modem/router zendt het WiFi signaal uit en de computer ontvangt dit. Er zijn slechts 13 Wi-Fi frequenties ook wel kanalen genoemd die dicht op elkaar gepakt zitten rond de 2,4 GHz band. Het instellen van deze kanalen gaat automatisch aan de hand van de SSID, de netwerknaam. Het modem/router krijgt standaard al een voorkeurskanaal (bijvoorbeeld kanaal 4) mee vanuit de fabrikant. Wanneer de buren gebruik maken van hetzelfde apparaat van dezelfde leverancier dan zit u waarschijnlijk beide op hetzelfde kanaal te zenden en geldt het recht van de sterkste. We noemen dit interferentie. Is de andere zender sterker, dan ervaart u een slechte verbinding of zelfs het volledig wegvallen van het draadloze signaal.

Gratis tool

Met het tooltje INSSIDER waarvan een gratis versie is te downloaden op het Internet krijgt u een mooi beeld van de bezetting van alle Wi-Fi kanalen binnen uw bereik. Het tooltje laat ook uw SSID zien en die van alle andere draadloze netwerken in de buurt. Als blijkt dat u een interferentie probleem heeft dan kun u dit eenvoudig oplossen door een ander kanaal in te stellen op uw router.

5 GHz band

In de begindagen van WiFi waren er twee versies waaruit men kon kiezen. Vanuit consumentenoogpunt was er niet veel verschil tussen de twee. Apparatuur op basis van 802.11b was over het algemeen goedkoper en beter beschikbaar, zodat dit al snel de standaard werd in de consumentenmarkt. Het is echter de moeite waard om te kijken of uw apparatuur ook geschikt is voor de 5 GHz Wi-Fi band. Deze frequentie is bij weinig gebruikers bekend en geeft u dan ook over het algemeen alle ruimte voor een onbezorgd internet genot.

Ik wens u allen een zorgeloze (draadloze) digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Gratis Wifi tips

  1. Vanavond werd de wifi problematiek besproken op het NOS journaal. Naar aanleiding daarvan ben ik gaan zoeken en vond ik uw artikel. Er staan wel een aantal tips in, maar ik mis nog een aantal meer zoals bijvoorbeeld de wifi router niet in de buurt van een magnetron plaatsen. De NOS noemde dit tijdens de uitzending. En er zullen er vast nog meer zijn. Mogelijk kunt u nog eens opnieuw gaan zitten en de tips uitbreiden.

Geef een antwoord