Gratis WiFi in Breda

Het is er dan eindelijk van gekomen. Na vele jaren van praten en plannen maken gaat Breda gratis WIFI aanbieden in de binnenstad. Het gaat om een proef van een jaar. Uiteindelijk zijn het niet de ondernemers die het benodigde geld bijeen hebben gebracht, maar is het de gemeente zelf die het merendeel van het geld ophoest onder andere vanuit het toeristisch fonds.

In het gebied aan de Haven, de Havermarkt en de Grote Markt heeft Ziggo ondertussen diverse straatkasten in haar bestaande kabelnetwerk uitgebreid met wifi-routers, waardoor mensen in die omgeving gratis gebruik kunnen maken van Wifi. Dit past volgens wethouder van economische zaken Bob Bergkamp van Breda in de ambitie om uit te groeien tot meest gastvriendelijke stad. De gratis service is niet alleen bedoeld voor de Bredanaars, maar vooral voor de toeristen, om zo hoge kosten van roaming dataverkeer te voorkomen. Ruim twee jaar geleden schreef ik al een artikel onder de kop Gratis Wifi in Breda tenzij. Toen al had ik mijn twijfels, omdat het standpunt was dat de ondernemers in de binnenstad van Breda een deel van de kosten zouden moeten betalen. Gratis wifi is dan wel gratis voor de gebruikers, maar aan de achterkant zal toch iemand de kosten moeten dragen om in dit geval het netwerk van Ziggo te gaan gebruiken om zo verbinding met internet te kunnen maken. De ondernemers uit Breda hebben dus geen bijdrage geleverd met uitzondering van InBev en degenen die bijdragen aan het toeristisch fonds. Op zich ook niet zo gek lijkt me.

De vraag is of de gemiddelde winkelier blij is met gratis WiFi. In het ergste geval komen klanten in de winkel om advies te vragen en prijzen te bekijken en checken ze buiten meteen maar even waar ze het artikel goedkoper kunnen aanschaffen op internet. Zij zullen in ieder geval niet direct profiteren van de aanwezigheid van gratis wifi. Wat de gemeente wel goed ziet is de mogelijkheid om direct de Breda City App te downloaden om op deze manier alle mensen die niet bekend zijn in Breda op zoek te laten gaan naar restaurants, hotels, shops, musea en andere plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn.

Over een jaar zullen we weten op de proef een definitief vervolg krijgt.

Ik wens u in ieder geval een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

7 gedachtes over “Gratis WiFi in Breda

  1. Geweldig, dit geeft aan dat Breda een echte studentenstad is. Studenten hebben weinig te besteden en hebben vaak noodgedwongen te krappe databundels. Om te voorkomen dat ze aan het eind van de maand over hun bundel heen gaan is het handig dat op veel plaatsen het dataverbruik gratis is.

  2. Ik heb afgelopen weekend de zogenaamde Breda City app gedownload vanuit de Google playstore. Het eerste wat ik zie onder het kopje “Eten” is Eetcafe Den Hoek in Zundert, een beetje verderop staat Den Engel in Baarle-Nassau. Onder het kopje “Slapen” zie ik Het Turfschip in Etten-Leur en Sporthotel Bruurs wederom in Baarle-Nassau. En als klap op de vuurpijl zie ik bij Shoppen Winkelcentrum Arendshof in Oosterhout. Hoezo Breda City app? Naar mijn idee een gemiste kans voor Breda. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de voorwaarden van een subsidiepotje wat hiervoor geplunderd zal zijn, maar kloppen doet het niet. Als je iets doet doe het dan goed of is het de bedoeling dat de eerste de beste tourist die de app download dan de bus naar Zundert, Oosterhout of Baarle-Nassau pakt om daar te gaan eten, slapen of shoppen. Breda laat me niet lachen.

  3. Weer een typisch staaltje van politieke belangrijkdoenerij van een wethouder. Breda als meest gastvrije stad. Laat ze de parkeertarieven naar beneden doen en de parkeergarages beter bereikbaar maken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met internet, wat een onzin.

  4. Frans Raaijmakers

    Al een hele tijd geleden heb ik uw artikel gelezen en had me voorgenomen bij de eerste beste gelegenheid als ik in de binnenstad zou zijn om het eens te proberen. Misschien doe ik iets fout, maar volgens mij werkt het voor geen meter. Ik koos voor Breda Free Wifi en kreeg nog wel een schermpje waarop ik de voorwaarden moest accepteren maar daarna gebeurde er helemaal niets. Dat was op de Grote Markt. Ik ben nog via de Tolbrugstraat naar de Haven gelopen, maar ook daar gebeurde er niets. ik stond zelfs naast zo’n Ziggo straatkast met zo’n bubbel er op, maar helaas pindakaas. Mijn raad aan de gemeente Breda; als je iets doet doe het dan ook goed.

  5. Ik woon in Groningen en moet 1x in de maand voor 2 dagen naar Breda voor werk. De meetings duren maar 1 uur, de rest van de tijd zit ik in centrum en kan daar dan op een terras gaan zitten en tegelijkertijd werken (heerlijk in de zomermaanden!). Dit is toch wel anders dan 2 jaar geleden want toen moest ik in het hotel (De Klok) blijven om te kunnen werken. Prachtige stad overigens.

  6. Misschien ben ik geen oplettende gast, maar ik ben afgelopen weekend in Breda geweest. We hadden een hotelovernachting geboekt en hebben het hele weekend doorgebracht in de binnenstad van Breda, maar ik heb het nergens gemerkt of gezien dat er gratis WiFi aanwezig was. Misschien handig om daar meer voor te adverteren? Dan hebben de gemaakte kosten ook nog nut.

Geef een antwoord