Manneken Pis

Goed nieuws uit Brussel

Het werd nog even spannend vorige week in Brussel. Het Europees Parlement sprak zich donderdag op het laatste moment uit voor netneutraliteit. De dag daarvoor is er nog hevig gedebatteerd en zijn een aantal zaken ten goede gewijzigd. Een tegenvaller voor de grote internet providers, die graag anders hadden gezien. Het goede nieuws is dat Internet voorlopig blijft zoals het is. Geen snelweg-karrespoor scenario waarvoor veel mensen bang waren. Eurocommissaris Neelie Kroes reageerde verheugd en had het over een historische dag voor het open internet.

De hele discussie rondom netneutraliteit speelt al geruime tijd, maar krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht in de pers. Nederland liep al voorop, omdat sinds 1 januari 2013 netneutraliteit bij wet was vastgelegd. In de Telecomwet is namelijk vastgelegd dat internetproviders alle data gelijk moeten behandelen en geen diensten of toepassingen mogen belemmeren op het internet.

De discussie in Nederland kwam destijds op gang nadat het gerucht ging dat KPN mogelijk plannen had om Whatsapp en Skype verkeer in kaart te brengen om deze vervolgens te gebruiken om de dienst te blokkeren of extra voor te laten betalen. KPN heeft altijd ontkent, maar de discussie was gestart en de Tweede Kamer legde netneutraliteit vast in de wet.

In Amerika ligt het verhaal heel anders. Onlangs werd Netflix min of meer gedwongen door kabelreus Comcast tot het betalen van flink wat dollars om te voorkomen dat de kwaliteit van hun dienst dermate slecht zou zijn dat abonnees waarschijnlijk zouden afhaken. Partijen als Google, Facebook en Microsoft hebben hun eigen servers al staan in de netwerken van diverse Amerikaanse internetproviders en betalen daar naar verluid miljoenen dollars per jaar voor. Geheel in strijd met het principe van netneutraliteit.

Diensten als die van Netflix, maar ook YouTube worden steeds populairder en verbruiken enorme hoeveelheden bandbreedte. Hierdoor dreigen er opstoppingen te ontstaan op de digitale snelweg. Providers moeten om dat te voorkomen flink investeren in hun infrastructuur zonder daar direct van te kunnen profiteren.

Europese telecombedrijven klagen al jaren dat webbedrijven moeten meebetalen aan doorgifte van datastromen aan klanten. Al in 2012 pleitte de ETNO voor het toestaan van een soort internettolweg en om het internet formeel te scheiden in A- en B-wegen. De A-wegen met een end-to-end garantie te vergelijken met Quality of Service en de B-wegen gebaseerd op ‘best effort’ (te vergelijken met het huidige internet). Dit plan is destijds na veel ophef vooralsnog in de ijskast gezet.

In Nederland en straks dus ook in de rest van de Europese Unie zullen de providers hun klanten de toegang tot specifieke diensten niet mogen ontzeggen of bepaalde diensten een lagere prioriteit geven in het netwerk. Ook mogen ze geen extra geld vragen voor videodiensten zoals Netflix en Youtube. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo is het providers toegestaan om internetverkeer af te knijpen als het te druk wordt op het netwerk ten einde ‘verstopping’ te voorkomen. In dat geval mogen bijvoorbeeld videostreamingdiensten worden geblokkeerd. Het is wel zo geregeld dat gelijksoortige data gelijk moet worden behandeld. Met andere woorden als Youtube-verkeer wordt beperkt moet dat ook gelden voor partijen als Netflix en Vimeo.

Netneutraliteit in Europa is nog niet helemaal definitief. Alle EU-landen moet er nu nog mee instemmen. Het is de bedoeling dat eind 2015 de netneutraliteit in Europa definitief is ingevoerd.

Ik wens u allen een zorgeloze (neutrale) digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Goed nieuws uit Brussel

Geef een antwoord