Geniale vondst van WhatsApp

Gisteren werd ik aangenaam verrast door WhatsApp. De aankondiging van een voice message had ik een tijd geleden al voorbij zien komen in het nieuws, maar gisteren zag ik voor het eerst een symbool van een microfoontje staan naast het gedeelte waar ik normaal mijn teksten typ.

Facebook had al eerder een dergelijke functionaliteit, maar deze is wel erg eenvoudig te gebruiken. Op mijn iPhone een kwestie van het microfoontje ingedrukt houden, tekst inspreken en loslaten. Het spraakbericht wordt vervolgens automatisch verzonden naar de persoon, die ik gekozen heb, waarna hij of zij het simpel kan afluisteren. Een soort van elkaar bellen, maar dan met een behoorlijke vertraging.

Voor de mensen die een hekel hebben aan typen op de kleine schermpjes van de diverse smartphones is dit een uitkomst.

Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die deze functionaliteit onzin vinden en zich afvragen waarom we elkaar niet gewoon bellen. Dat is een stuk handiger dan steeds een boodschap opnemen, deze versturen en wachten tot er een bericht terug komt en dat vervolgens weer te moeten afspelen.

Het toverwoord is ‘gratis’. Op het moment dat je met je smartphone binnen het bereik bent van een wifi hotspot kost de conversatie werkelijk helemaal niets. Het gaat op dat moment zelfs niet ten koste van je databundel. Wanneer je niet communiceert via wifi, maar gebruik maakt van je databundel vallen de kosten ook alleszins mee. De meeste mensen beschikken tegenwoordig over behoorlijke grote databundels, die ze vaak aan het eind van de maand toch niet hebben opgemaakt.

Ik vrees dat WhatsApp met deze nieuwe functionaliteit de grote telecom operators weer behoorlijk pijn gaat doen. Eerder was WhatsApp er al verantwoordelijk voor dat de inkomsten uit SMS verkeer bijna totaal verdampten.

Vanwege mijn beroepsafwijking volg ik dit soort ontwikkelingen op de voet en ik vind het dan ook razend knap dat een relatief klein bedrijfje (volgens mij werken er nog niet eens 50 mensen) uit de buurt van San Francisco in staat is om deze functionaliteit niet alleen te bedenken en ontwikkelen, maar ook nog eens in staat is om het binnen 24 uur simultaan uit te rollen over alle platformen zoals IOS, Android, Windows Phone en Blackberry.

De volgende logische stap voor WhatsApp lijkt mij het toevoegen van video. Het principe is grotendeels hetzelfde als met de spraakberichten. Een kwestie van beeld toevoegen en we kunnen elkaar via WhatsApp videoboodschappen sturen. Uiteraard praten we dan over andere grootheden qua aantal Kilobytes en Megabytes die verzonden moeten worden. Tegen die tijd echter is het aantal vrij toegankelijke hotspots in Nederland enorm gestegen en zal 4G vrijwel overal beschikbaar zijn.

Ik kan niet wachten en wens u ondertussen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Geniale vondst van WhatsApp

  1. Dat dit soort ontwikkelingen uit kleine organisaties komt is niet zo onlogisch. Doorgaans komen de echte innovaties uit kleine teams van hooguit 4 of 5 personen. Het (door-)ontwikkelen van idee├źn vraagt om “geloof in het product of de toepassing”. Juist in het “geloof” zit het probleem bij de grotere organisaties, er moet namelijk altijd wel weer een businesscase gemaakt worden. Je ziet dan ook verreweg de meeste trajecten in de grote organisaties stranden in ellenlange discussies over deze business cases, besluitvorming en nut en noodzaak. Ik zeg altijd maar, als je in een project zit waar je op een nette manier vanaf wil, is de achterdeur simpel te vinden:
    zorg dat er zoveel mogelijke Nederlanders (die moeten namelijk altijd hun mening geven) opgeschakeld worden, en je weet zeker dat je project een zachte dood zal sterven.
    Niemand zal dan twijfelen aan jouw inzet, want aan jou heeft het niet gelegen, kijk maar eens hoeveel mensen je niet bij dit project hebt betrokken.

  2. Pingback: Smartphone veelzijdiger dan een Zwitsers zakmes | Blog IP Visie

Geef een antwoord