Ethernet over Koper – onbekend maakt onbemind

Dagelijks spreek ik nogal wat mensen die mij om advies vragen als het gaat om een snelle internet verbinding. De meesten denken daarbij vrijwel automatisch aan glasvezel. Dat is helemaal terecht, want op basis van glasvezel kunnen we standaard snelheden leveren tot 1 Gigabit per seconde oftewel 1.000 Mbit/s per seconde. Ik hoef niemand uit te leggen dat zo’ n verbinding dus een enorme capaciteit heeft. So far, so good.

Wat veel mensen echter niet weten is dat de kosten van een glasvezelverbinding inclusief de dienst internet afhankelijk zijn van een aantal factoren waaronder de afstand tot het dichtstbijzijnde knooppunt waarop we u kunnen aansluiten. In veel gevallen blijkt die afstand wat langer te zijn, waardoor de kosten oplopen en dit vormt dan vaak het struikelblok om over te gaan tot aanschaf. De behoefte is dus duidelijk aanwezig om afscheid te nemen van de huidige verbinding die te traag is, maar de eenmalige of maandelijkse kosten van glasvezel of de combinatie daarvan zijn een probleem.

Wat veel mensen niet weten is dat er in een groot deel van Nederland ook de mogelijkheid bestaat om een snelle internet verbinding te realiseren over het bestaande kopernetwerk van KPN door middel van Ethernet over Koper. De eigenschappen van deze verbinding zijn ongeveer gelijk aan die van glasvezel, maar de beperkende factor is de totale capaciteit of bandbreedte die we via deze techniek kunnen leveren. Daar waar bij glasvezel de grens ligt bij 1 Gbit/s, daar is deze bij Ethernet over Koper (EoK) maar 20 Mbit/s.

Gek genoeg gebruik ik hier het woord maar in de vorige zin in combinatie met 20 Mbit/s. Dat heeft in dit geval te maken met de vergelijking tussen de getallen 1.000 (afkomstig van 1 Gbit/s) en 20. Maar misschien is het woord maar hier wel helemaal niet op zijn plaats, want de meest verkochte bandbreedtes voor internet verbindingen over glasvezel zijn de 10 en 20 Mbit/s varianten.

Veel bedrijven die de overstap maken van ADSL of SDSL naar glasvezel, kiezen voor een internetsnelheid van 10 Mbit/s of 20 Mbit/s en hebben daar meer dan voldoende aan. De volledige capaciteit van de glasvezelverbinding wordt in die gevallen dus nog helemaal niet gebruikt.

Als we dit constateren zouden veel bedrijven die voldoende hebben aan een internet verbinding met een maximale capaciteit van 20 Mbit/s ook prima geholpen kunnen worden met de aanleg van een Ethernet over Koper aansluiting. Natuurlijk blijft een glasvezel verbinding de voorkeur houden vanwege de mogelijkheid om hogere bandbreedtes te gebruiken en ook andere diensten af te nemen over diezelfde glasvezelaansluiting.

Wanneer echter voor uw bedrijf de kosten van een glasvezelaansluiting niet meer in verhouding staan tot de baten zou Ethernet over Koper wel eens een prima alternatief kunnen zijn. Wij zien het als onze taak om u te wijzen op deze relatief onbekende aansluitvorm, die nog te weinig wordt gebruikt om internet- of VPN verbindingen te realiseren.

Om dit kracht bij te zetten hebben wij onze unieke glasvezel postcodecheck aangepast en wordt een melding getoond als het enerzijds mogelijk is om een Ethernet over Koper aansluiting te realiseren en anderzijds als het ook interessant is. De melding wordt niet getoond als de kosten voor een glasvezelaansluiting op de bewuste locatie beduidend lager liggen. Tevens wordt in de melding ook de maximaal te verkrijgen bandbreedte getoond.

De volgende stap zal zijn dat u via de website van IP Visie inzicht kunt krijgen in de kosten van EoK verbindingen en de internet varianten die we daarover kunnen leveren, zoals u dat nu gewend bent voor glasvezelverbindingen.

Onbekend hoeft wat mij betreft niet langer onbemind te zijn als het gaat om Ethernet over Koper.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Ethernet over Koper – onbekend maakt onbemind

  1. Pingback: SDSL - einde van een tijdperk | Blog IP Visie

Geef een reactie