IP Visie 2020

Een bijzonder jaar

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk om nog eens terug te kijken naar datgene wat zich allemaal heeft afgespeeld in het afgelopen jaar. 2020 was een, in alle opzichten, bijzonder jaar en ik weet dan ook niet goed welke tekst ik moet kiezen. ‘2020 een jaar om nooit te vergeten’ of ‘2020 een jaar om snel te vergeten’.

Wat mij betreft die laatste. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik graag terug wil naar “normaal”. Terug naar een tijd dat woorden als boomer en blokkeerfries werden uitgeroepen tot woord van het jaar. Het is helaas niet anders, we moeten geduld moeten hebben, totdat een groot deel van de bevolking is ingeënt.

Het begon allemaal zo voortvarend. Op oudjaarsnacht 2019 werd voor een recordbedrag aan vuurwerk de lucht ingeschoten en alles en iedereen stond in de startblokken om van 2020 een mooi jaar te maken. Totdat begin dit jaar in Wuhan een nieuw virus werd gevonden. De rest zal ik u besparen, want dat heeft u via persconferenties en talkshows tot vervelens toe gehoord.

Grafieken
Als ik naar mijn eigen (werk) omgeving kijk dan zie ik in de grafieken van onze core routers heel nadrukkelijk, dat er in de periode tussen begin maart en eind juni vooral heel veel thuisgewerkt is in Nederland. In ons netwerk zijn duidelijk de gevolgen te zien van de oproep van premier Rutte om massaal thuis te gaan werken.
bandwidth 2019-2020
Thuiswerken
Dat thuiswerken heeft een enorme verschuiving teweeg gebracht in de verdeling van de capaciteit tussen zakelijke netwerken en particuliere netwerken. In ons netwerk, waar uitsluitend zakelijke adressen zijn aangesloten, is duidelijk te zien dat meer dan de helft van het internetverkeer wegvalt, omdat mensen niet meer achter hun PC op de zaak zitten, maar ‘verhuisd’ zijn naar hun eigen woning en daar gebruik maken van hun particuliere aansluiting.

Hyperscalers
Aan de statistieken is ook goed te zien, dat veel bedrijven al gebruik maken van cloud-omgevingen. Dat zie je aan het feit dat aan de uploadkant het verdwenen verkeer niet terug komt. Al met al niet zulke spectaculaire constateringen, maar het bevestigt wat we allemaal al een hele tijd zien gebeuren. De acceptatie van de cloud heeft grote vormen aangenomen en het zijn met name de hyperscalers zoals Amazon (met AWS) en Microsoft (met Office 365 en Azure) die profiteren van deze ontwikkeling.

Interview

Halverwege 2020 werd ik door Hennie van de Kar geïnterviewd in het kader van doorwerken in coronatijd. Een serie van interviews met Brabantse ondernemers. Tijdens dat interview vroeg Hennie of de coronatijd ook iets gebracht had voor IP Visie. Mijn antwoord was al heel snel een volmondig “nee”. Maar toen ze daarop vervolgens vroeg of het misschien bepaalde inzichten had opgeleverd, moest ik toegeven dat ik verrast was door het feit dat een deel van bedrijvig Nederland nog niet zo ver was met het omarmen van technische mogelijkheden als ik gedacht had.

Dat heeft vast alles te maken met mijn beroepsafwijking en het feit dat ik dagelijks bezig ben met bedrijven over koppelingen in datacenters, het bedenken van de meest mooie redundante oplossingen richting cloud of internet en andere vraagstukken op het gebied van connectiviteit. Dan is het goed om weer eens even met twee benen terug in de werkelijkheid te komen.

Toch prijs ik me gelukkig en voel ik me bij IP Visie af en toe als een kind in een snoepwinkel. Ik kijk uit naar de effecten van Big Data, Quantum Computing, 5G en Artificial Intelligence op ons als mensen en op ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s, 3D printing, blockchain technologie, het Internet of Things en Virtual Reality op allerlei business modellen.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe en een voorspoedig en gezond 2021.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Leave a Reply