Decathlon Breda

Doe het zelf Decathlon

Het fenomeen is niet nieuw, maar in Nederland ken ik het alleen nog maar van supermarkten. Albert Heijn is volgens mij het verst met ‘doe het zelf winkelen’. Wanneer je in het bezit bent van een bonuskaart, kun je bij de ingang van de supermarkt een zelfscanner pakken, je boodschappen doen en zelf afrekenen. Alleen wanneer je in een steekproef valt heb je nog contact met een medewerker van de supermarkt. Een variant van dit principe tref je aan bij IKEA. Daar laad je alles in je kar of tas en scan je aan het eind van de winkel je goederen en reken je zelf af. Beide zijn wat mij betreft een stap in de goede richting als het gaat om winkelgemak.

Koploper Amazon

Ere wie ere toekomt, Amazon Go was jaren geleden met hun winkel in Seattle de grote voorloper en je kon al zien wat ons te wachten stond qua winkelervaring. Hun zogenaamde ‘just walk out technology’, zie ik hier nog nergens terug. Het blijft in Nederland voorlopig toch bij het zelf scannen van de artikelen en het afhandelen van de betaaltransactie in de winkel. En niet zoals in de States, gewoon weglopen zonder een scanner te gebruiken en zonder echt af te rekenen, volgens het ‘no lines, no checkout’ principe.

Decathlon

Decathlon experimenteert in Nederland ook al een tijd met het gemakkelijker maken van artikelen kopen in hun winkel. Met hun bekende slogan ‘Go Try’, wordt nu niet alleen gepromoot dat je een bepaalde sport moet gaan proberen, maar wordt nu ook gepromoot dat je hun app gebruikt en zelf je artikelen pakt, scant en afrekent in de winkel. Het verschil in de systematiek tussen Albert Heijn, IKEA en Decathlon is dat die laatste gebruik maakt van een eigen app. Je scant de artikelen dus met je eigen telefoon.

Onlangs plaatste Vincent Everts nog een filmpje op YouTube waarin hij laat zien hoe eenvoudig het is om de Decathlon app te downloaden, de barcodes van de artikelen te scannen en nog in de winkel via iDEAL met zijn GSM te betalen. Ook hij was erg te spreken over het feit dat het niet nodig was om in de rij bij de kassa te gaan staan en snel zonder wachten naar buiten kon.

Afhankelijk van Internet

Als je als bedrijf zijnde zoiets in de markt zet ben je genoodzaakt om goed na te denken over de ICT infrastructuur achter dit soort oplossingen. Als klanten in de winkel onverhoopt niet kunnen betalen met hun pin of creditcard, heb je uiteindelijk nog niets aan een mooie oplossing. Dat is direct de reden dat bedrijven als Decathlon hun internetverbinding redundant hebben uitgevoerd. Dat kan door primair een glasvezelverbinding te gebruiken en een DSL of 4G als backup te gebruiken voor het geval de primaire verbinding uitvalt. Het is van het grootste belang dat een backup verbinding het automatisch overneemt zodra de primaire verbinding het af laat weten. Er zijn een aantal standaard protocollen die daarvoor gebruikt kunnen worden. De belangrijkste in het netwerk is BGP.

BGP zorgt ervoor dat routers zich snel kunnen aanpassen om pakketten te verzenden via een andere verbinding mocht een bepaalde route down gaan. BGP maakt autonoom beslissingen op basis van paden, regels of netwerkbeleid die vooraf zijn geconfigureerd. In combinatie met VRRP kan een automatische failover worden gerealiseerd zonder tussenkomst van een netwerkbeheerder. Dat is alles wat je wilt als je volledig afhankelijk bent van je verbindingen, zoals de eerder genoemde retailers in dit verhaal. Elke minuut uitval leidt immers tot inkomstenderving en imagoschade. En dat is het allerlaatste waar je op zit te wachten als bedrijf.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

 

Met dank aan Teun Loose voor het maken van de foto.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “Doe het zelf Decathlon

  1. U noemt McDonalds niet in uw artikel, maar ook daar is het tegenwoordig heel gebruikelijk om je eten te bestellen via een bestelzuil. Je wijst simpelweg wat plaatjes van hamburgers, frietjes en frisdrank aan, rekent af met je betaalpas en kunt gaan zitten in het restaurant. Je bestelling wordt vervolgens aan tafel afgeleverd. Waar is de tijd gebleven dat je in de rij moest gaan staan om je bestelling aan een medewerker door te geven ?

  2. Onder het mom van gemak voor de klant en niet langer wachten in de rij wordt dit aangeprezen. De werkelijke reden is natuurlijk het verzamelen van data. Met behulp van de klantenkaart kunnen alle aankopen exact in kaart gebracht worden. Waardevolle gegevens om het gedrag van de consument nog beter te kunnen voorspellen.

Geef een antwoord