De toekomst van winkelen

Met meer dan buitengewone belangstelling volg ik alle discussies op internet over de toekomst van winkelen. Eerder schreef ik er zelf al artikelen over, onder andere met de titel “De invloed van internet op winkels“. En zoals altijd het geval is met discussies heb je dan uiteenlopende meningen. Een tweetal, die heel ver uit elkaar liggen, wil ik u niet onthouden.

Het eerste standpunt vond ik in een artikel op frank.news van de hand van Kim Buitenhuis, die in het artikel retailexpert Hans van Tellingen citeert aan de hand van zijn laatste boek “Waarom Stenen Winkels Winnen”. Van Tellingen voorspelt op termijn een bloedbad onder de webshops en noemt ze zelfs per definitie een sterfhuisconstructie.

Het tweede standpunt vond ik in de online versie van de Belgische krant De Tijd enkele dagen geleden.

Aan het woord is Rik Vera, ook niet de eerste de beste als het gaat om kennis van onze digitale economie. Hij spreekt letterlijk van de apocalyps van retail, die in zijn ogen nog maar net begonnen is.

Extreem ver uit elkaar

De standpunten van beide genoemde heren liggen extreem ver uit elkaar. Verder kan bijna niet. Ik snap de teksten van Rik Vera helemaal en herken veel van de punten die hij noemt in het artikel. Ook ik vind het veel eenvoudiger en sneller om vanachter de PC of smartphone de artikelen te bestellen, die ik nodig heb. Geen gedoe met parkeren in de stad, niet in de rij bij de kassa, geen gesjouw met tassen en dozen. U kent het vast allemaal wel.

Meedogenloze seriemoordenaars

Vera noemt ons als consumenten zelfs meedogenloze seriemoordenaars. Ons gedrag wijzigt constant, omdat we altijd op zoek zijn naar goedkoper, makkelijker en sneller. Volgens hem is dat niet nieuw en is dat altijd al zo geweest. Dat is ook precies de reden waarom we met zijn allen steeds massaler online shoppen en op die manier de traditionele retailers “de nek omdraaien”.

Online is niet winstgevend

Terug naar van Tellingen. Hij heeft een totaal andere mening over shoppen. Hij voorspelt zelfs een bloedbad onder de webshops en noemt daarbij een aantal redenen waarom hij niet gelooft in, zoals hij dat noemt, pure players. Volgens hem is het nagenoeg niet mogelijk om op die manier winst te maken. Verder is hij van mening dat je in een fysieke winkel meestal meer koopt dan alleen datgene waarvoor je naar binnen bent gegaan. Bij webwinkels koop je niet meer dan uitsluitend dat ene product. Bol.com en Coolblue genereren prachtige omzetcijfers, maar doordat de marges flinterdun zijn en het probleem van de kosten van de distributie voor zowel de leveringen als de retouren aanzienlijk zijn, wordt er nauwelijks winst gemaakt.

Waarheid in het midden

Zoals zo vaak zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Ik ben er van overtuigd dat zowel online als de fysieke winkel toekomst hebben. De kracht van internet is volgens mij niet te stuiten, nu en in de nabije toekomst. Vanuit mijn professie zie ik dat het gebruik van internet spectaculair blijft toenemen. De vraag naar snelle internetverbindingen, al dan niet in combinatie met glasvezel, blijft hoog, evenals de mogelijkheden om in datacenters capaciteit te huren om betrouwbare oplossingen te bieden voor webshops.

Blurring

Van Tellingen noemt in zijn artikel ook blurring, een mix van horeca met winkels. In mijn ogen ligt daar het geheim voor de fysieke winkels. Door het winkelaanbod in een stad te mixen met hippe eettenten, loungebars, grandcafe’s met leestafels, gelegenheden waar je de beste koffie kunt nuttigen en zo kan ik nog wel even doorgaan, ontstaat in mijn ogen een omgeving waar je graag naartoe gaat. Dat is dus iets anders dan een suffe winkelstraat met uitsluitend winkels. Zodra shoppen verandert in funshoppen ga ik graag met mijn vrouw mee en zal er zeker gekocht worden.

Ik wens u allen een zorgeloze (digitale) toekomst toe.

Bronvermelding:

Fysieke winkels blijven, webshops niet
De apocalyps van de retail is nog maar net begonnen

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

5 gedachtes over “De toekomst van winkelen

  1. Pingback: Pakketdiensten bezwijken onder de kracht van Internet - Blog IP Visie

  2. Knap verwoord Jos!!! Klopt helemaal, wat je zegt. Het 1 zal de ander aanvullen. En om hier een goede mix in te vinden, zal voor velen nog een mooie uitdaging zijn.

  3. En vooral mooi dat je als consument steeds meer keuzes hebt:). Wel of niet de stad in. Thats the question. Shakespeare zou het gezegd kunnen hebben.

  4. Pingback: Nog meer snel internet - Blog IP Visie

  5. Pingback: Roosendaal wordt Dozendaal - Blog IP Visie

Geef een antwoord