De invloed van internet op winkels

Al jaren kom ik met de regelmaat van de klok in Antwerpen, mijn favoriete stad. Vanaf mijn woonplaats Etten-Leur iets meer dan een half uur rijden met de auto en je begeeft je in een compleet andere wereld. De aantrekkingskracht van deze stad heeft te maken met de geschiedenis van de stad enerzijds, maar met de ontwikkeling van de stad anderzijds. Antwerpen is qua historische gebouwen, musea, winkels en uitgaan te vergelijken met steden als Brussel, Parijs en Londen, terwijl de stad toch aanzienlijk minder inwoners heeft.

Antwerpen is als stad voortdurend in ontwikkeling en ontvangt jaarlijks enorme hoeveelheden toeristen. Niet alleen vanuit de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar ook van ver daarbuiten. Op een gemiddelde zaterdag is het opvallend om te horen dat er in de binnenstad van Antwerpen meer Nederlands dan Vlaams wordt gesproken.

Eerder dit jaar schreef ik al een artikel over Het Nieuwe Winkelen (HNW) waarin ik twee steden in mijn directe omgeving met elkaar vergeleek namelijk Breda en Antwerpen. Het verschil is in de afgelopen tijd alleen maar groter geworden. In Breda zie ik steeds meer winkelpanden leeg komen te staan, terwijl dat in Antwerpen niet of nauwelijks het geval is (in ieder geval niet in de binnenstad).

Eén ding is zeker, de invloed van online winkelen op de binnenstad is duidelijk merkbaar. In Breda zie ik winkels verdwijnen en er maar mondjesmaat nieuwe winkels voor terug komen, veelal ook nog eens tijdelijke outletwinkels. In Antwerpen verdwijnen ook winkels, maar het lijkt wel of er in alle gevallen ondernemers staan te trappelen om met nieuwe concepten in het gat springen.

Het winkel- en koopgedrag van consumenten is de afgelopen jaren ingrijpend gewijzigd. Alles wat te maken heeft met dozen schuiven speelt zich al voornamelijk online af. Er is niet of nauwelijks nog toegevoegde waarde voor CD-winkels, reisbureaus, boekhandels, bruin- en witgoedzaken. Zij waren het dan ook die als eerste in moeilijkheden kwamen of uit het straatbeeld verdwenen.

Uiteindelijk is het zo dat de offline wereld niet zonder online kan en andersom. Het blijkt dat retailers meer online omzet realiseren als ze ook fysiek aanwezig zijn. De winkel krijgt dan de functie van marketingtool of servicepunt.

In Antwerpen is goed te zien hoe de binnenstad zich transformeert onder druk van Internet. De consument neemt alle tijd om uitgebreid te winkelen in combinatie met lunchen, dineren of lekker borrelen. Winkelen kan een leuk tijdverdrijf zijn als het winkelaanbod heel erg divers is en het straatbeeld niet wordt gedomineerd door veel van hetzelfde.

Voor mij blijft Antwerpen het ultieme voorbeeld van een stad die alles heeft. Het winkelaanbod is waanzinnig divers en wordt afgewisseld met heel veel (goede) horeca en biedt daarom voor iedereen wat wils. Het beste bewijs is het grote aantal flagship stores wat is gevestigd in de stad. De stad houdt hierdoor haar aantrekkingskracht, waardoor steeds grote hoeveelheden mensen Antwerpen blijven bezoeken.

De gemeente Antwerpen draagt daar naar mijn idee een behoorlijk steentje aan bij. Zij doet er alles aan om het winkelgebied en straatbeeld aantrekkelijker te maken en de publieke ruimtes goed te onderhouden. Met het autovrij maken van de Suikerrui (de verbindingsweg naar de Grote Markt) bijvoorbeeld ontstaat een veel groter autoluw gebied. Ook de horecagelegenheden met de vele terrassen aan de Oude Koornmarkt profiteren hier direct van. Daarnaast worden regelmatig evenementen georganiseerd op de diverse pleinen in de binnenstad. Er valt dus van alles te beleven.

Het groeiende aantal online kopers en de toename van het aantal breedbandverbindingen (vooral glasvezel) zal een verwoestende uitwerking hebben op vele winkelgebieden als het roer zo links en rechts niet drastisch omgaat. Op een stad als Antwerpen zal het niet of nauwelijks invloed hebben, omdat alles en iedereen mee transformeert en zorgt voor een unieke beleving voor de consument.

Ga het zien en beleven in Antwerpen.

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “De invloed van internet op winkels

  1. Pingback: Ongelijke strijd | Blog IP Visie

  2. Pingback: De toekomst van winkelen - Blog IP Visie

  3. Pingback: Roosendaal wordt Dozendaal - Blog IP Visie

Geef een antwoord