De Cloud verovert het MKB

De afgelopen jaren waren het met name consumenten die massaal Clouddiensten omarmden en op grote schaal gebruik gingen maken van applicaties als Gmail, Evernote, Dropbox en Spotify. De Cloud is bezig om het ICT landschap behoorlijk te veranderen.

De termen Cloud en Clouddiensten worden tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt en zijn daardoor min of meer containerbegrippen geworden. Het is moeilijk om een exacte definitie te geven van wat de Cloud precies inhoud. Als ik aan de Cloud denk, dan denk ik vooral aan datacenters van waaruit allerlei diensten geleverd worden, die we vervolgens zowel zakelijk als privé via internet gebruiken.

Zelf kom ik regelmatig in het KPN Datacenter in Rotterdam, omdat we daar als IP Visie onze eigen kasten hebben staan en daar vandaan onze eigen Clouddiensten leveren. Thuis zeg ik wel eens gekscherend dat ik naar de Cloud ga als ik een bezoek moet brengen aan het datacenter.

Alle gekheid op een stokje; de populariteit van Clouddiensten groeit gestaag. Daar waar tot voor kort dit uitsluitend was weggelegd voor de grote bedrijven, zie ik nu dat ook het MKB de weg naar de Cloud heeft gevonden. Op zich is dat niet gek, omdat met name in het MKB gewerkt wordt met kleine ICT budgetten en de complexiteit veel minder groot is dan in het grootzakelijk segment. Eén van de eerste Clouddiensten die al veel gebruikt wordt in het MKB is de Online Back-up. Via een applicatie worden alle gegevens en documenten automatisch verzonden naar de Service Provider in de Cloud (datacenter), om daar vervolgens veilig te worden opgeslagen.

Microsoft heeft met de introductie van Office 365 ook een belangrijke stap gezet richting de MKB markt. Met behulp van de Office toepassingen kunt u op elke gewenste locatie waar u beschikt over een verbinding met internet, documenten en spreadsheets maken of bekijken. Naast het gebruik van de Office applicaties heeft ook het gebruik van online boekhoudprogramma’s een grote vlucht genomen. Bedrijven als Afas en Exact bieden hun diensten aan in de vorm van abonnementen voor hun online programmatuur.

Een trend die het afgelopen jaar definitief heeft doorgezet is het uitfaseren van fysieke telefooncentrales ten koste van Hosted Voice oplossingen of in goed Nederlands Hosted Telefonie oplossingen. KPN heeft handig ingespeeld op deze trend door onlangs KPN ÉÉN te annonceren. Alle functionaliteit wordt via internet technologie aangeboden en draait in de Cloud, vaak tegen lagere kosten en met meer mogelijkheden.

Wat maakt de Cloud interessant voor het MKB?

De Cloud maakt het mogelijk om grootzakelijke diensten af te nemen tegen voor het MKB aanvaardbare tarieven. Door Cloudtechnologie worden computercapaciteit, applicaties en diensten toegankelijk voor een veel grotere doelgroep. Het technisch beheer en onderhoud wordt verzorgd door de leverancier van de diensten en afrekening vindt over het algemeen plaats in abonnementsvorm, waarbij alleen betaald wordt voor het werkelijke verbruik (pay per use) en wat mee kan groeien of krimpen met het bedrijf.

Een trend als ‘Het Nieuwe Werken’ zorgt er voor dat mensen willen kunnen werken onafhankelijk van plaats, tijd en apparatuur. Zolang er connectie is met internet en dus met de Cloud is dat mogelijk. Met de steeds betere beschikbaarheid van met name 4G in Nederland is de verwachting dat deze trend zich steeds verder doorzet.

Het grootste voordeel van het afnemen van Clouddiensten is dat bedrijven zich kunnen concentreren op hun core business en qua kosten weten waar ze aan toe zijn. Investeringen in hardware, installatie of onderhoud behoren daarmee definitief tot het verleden.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “De Cloud verovert het MKB

  1. Goed artikel, werken in de cloud kan daarnaast veel voordelen opleveren zoals het flexibel werken voor medewerkers en samenwerken aan projecten. Zelf geven wij de voorkeur aan Citrix als software.

    Groet, Ian

Geef een antwoord