netneutraliteit

Briljant filmpje van Burger King over netneutraliteit

Bij toeval kwam ik onlangs een filmpje tegen op internet, gemaakt door Burger King. Het dateert van begin dit jaar en was bedoeld om de Amerikanen te laten begrijpen, wat het afschaffen van Netneutraliteit voor hen zou kunnen betekenen. In Nederland is netneutraliteit strikt geregeld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het verbied internetaanbieders om onderscheid te maken in de behandeling van alle soorten internetverkeer. Alle gegevens op internet moeten gelijk behandeld worden en er mag niet worden gediscrimineerd naar gebruiker, bestemming of inhoud. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om tegen betaling bepaald verkeer voor te laten gaan.

Burger King heeft op een humoristische wijze uitgelegd wat netneutraliteit is en hoe het zou kunnen gaan op internet als het er niet zou zijn. Het is grappig om te zien dat klanten in de ‘fysieke’ wereld niets begrijpen van het geven van voorrang aan bepaalde verkeersstromen tegen extra betaling.

Het YouTube filmpje is al miljoenen malen bekeken en legt uit aan de hand van het bestellen van hamburgers (whopper neutrality), wat het afschaffen van netneutraliteit zou kunnen betekenen. Het filmpje duurt iets minder dan 3 minuten, is weliswaar geënt op Amerika, maar is meer dan de moeite waard om even te bekijken. Zo krijgt het begrip Mbps (Megabits per second) een heel andere betekenis; namelijk making burgers per second. Het filmpje is met name hilarisch door de verschillende reacties van de diverse klanten. Een aantal is dermate verbaasd dat ze geen woord weten uit te brengen en met open mond staan te kijken wat er allemaal gebeurd. Anderen worden boos, verliezen hun geduld en grissen de bestelde hamburgers uit de handen van de medewerker van het hamburger restaurant.

Gelijkheid op internet

Netneutraliteit is in mijn ogen van groot belang als het gaat over een open en vrij internet. Als internetproviders geld zouden mogen vragen aan aanbieders van content, om ze op die manier te kunnen bevoordelen wordt de macht van de grote marktspelers zoals Google, Spotify of Facebook waarschijnlijk nog veel dominanter. Nieuwe of kleine spelers zouden wel eens in het gedrang kunnen komen en de vrees is ook dat het innovatie in de weg zou kunnen staan.

Ingrijpen in het internetverkeer?

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een Internet Service Provider maatregelen nemen die nodig zijn om het internetverkeer in goede banen te leiden. Die maatregelen moeten redelijk en begrijpelijk zijn en dienen om problemen in het netwerk te voorkomen. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de veiligheid gegarandeerd blijft. Ook moet de ISP duidelijk aan haar klanten aangeven welke gevolgen deze maatregelen zouden kunnen hebben voor de kwaliteit van hun internettoegang, hun privacy en de bescherming van hun persoonsgegevens.

Ik hoop dat u genoten heeft van het filmpje van Burger King en dat het voor u duidelijk is geworden wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn van het loslaten van de netneutraliteit.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck