Brexit

Brexit biedt kansen voor Nederland

Brexit – Het gaat al dagen nergens anders over op het nieuws en het kan niet zo zijn dat het u ontgaan is. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen in de media. Iedereen heeft een mening goed of fout, terecht of onterecht. Experts en deskundigen schuiven aan bij het journaal en allerlei actualiteitenprogramma’s en ventileren daarbij hun mening. Hoe meer mensen aan het woord, hoe meer meningen gehoord. Zelf vind ik het erg lastig om een mening te vormen over datgene wat een paar dagen geleden door veel mensen nog voor onmogelijk werd geacht.

Eén ding is zeker; de uitslag kent naar mijn idee alleen maar verliezers zowel op het vasteland als aan de andere kant van Het Kanaal. De onzekerheid over de gevolgen zullen misschien nog wel vele maanden aanhouden. In veel Europese hoofdsteden worden echter de messen al geslepen en wordt keihard gewerkt aan het binnenhalen van buitenlandse bedrijven die mogelijk het Verenigd Koninkrijk willen verlaten als gevolg van de Brexit. Kennelijk is de één zijn dood de ander zijn brood en zijn we er als de kippen bij om elkaar als lidstaten zo veel mogelijk vliegen af te vangen.

Wat opvalt is dat met name het economische aspect overheerst. Het zijn de beurzen, die al dagen het nieuws beheersen. Met daar achteraan de economische gevolgen voor de UK en de rest van Europa, hoeveel arbeidsplaatsen gaan er verloren in The City en wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse export. Volgens mij is er niemand die het totaalplaatje kan overzien en er zullen ongetwijfeld de komende tijd nog veel zaken de revue passeren die van invloed zijn op de hele situatie en die ieders mening mogelijk kunnen beïnvloeden.

De reden dat ik dit artikel schrijf is een artikel op de site van CNN getiteld “7 cities that could steal business from London“.

Het artikel geeft aan dat de strijd om de opvolging van Londen als financieel centrum van Europa wordt bepaald door zeven steden, waaronder ook Amsterdam. De Amerikaanse nieuwszender geeft daarbij aan dat onze hoofdstad met de AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) een belangrijke troef in handen heeft.

Los van de hele Brexit discussie geeft dat maar weer eens aan dat ons land één van de belangrijkste internet knooppunten van de wereld huisvest. Iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn en best wel eens meer bij stil mogen staan. Bij de AMS-IX zijn ondertussen meer dan 800 ASN’s (Autonomous systems) aangesloten en op piekmomenten gaat er meer dan 4,5 Tb/s (Terrabit per seconde) door de systemen aldaar. Het overgrote deel van al het internetverkeer met het buitenland en peering tussen internetproviders wordt afgehandeld via het netwerk van AMS-IX.

Ruim een jaar geleden schreef ik al een artikel onder de kop “Internetverkeer blijft maar groeien“. Toen was bij de Amsterdam Internet Exchange net de grens van 3,5 Terrabit per seconde gehaald. Ruim een jaar later blijkt dit getal alweer gegroeid te zijn met bijna 30%. En dat is nou precies wat mij zo boeit. In de dagelijkse praktijk zie ik het met eigen ogen gebeuren. Bedrijven die tot voor kort een glasvezel verbinding hadden met een gereserveerde internet capaciteit van 10 Mbit/s upgraden op dit moment massaal naar 20, 50 of 100 Mbit/s verbindingen. Bedrijven en instellingen die onlangs nog werkten met internetsnelheden van 100 Mbit/s stappen veelal over naar verbindingen met een capaciteit van 200 Megabit per seconde of zelfs 1 Gigabit per seconde. De behoefte aan internet capaciteit blijft explosief groeien. Wat mij betreft is dat het beste bewijs dat ondernemers en instellingen in Nederland flink aan de weg aan het timmeren zijn als het gaat om de digitale snelweg. Wereldwijd horen we bij de koplopers als het gaat om glasvezelverbindingen, capaciteit in datacenters en mogelijkheden op het Internet. Dat hebben ze dus bij CNN goed gezien.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord