4G vaak sneller dan ADSL

We kennen 4G ondertussen vrijwel allemaal. Het afgelopen jaar hebben de diverse providers, KPN en Vodafone voorop, volop lawaai gemaakt voor de volgende generatie mobiel internet. U kent vast de claims als supersnel internetten op je smartphone, laptop of tablet, overal de muziek streamen die jij wil, altijd en overal zonder haperingen filmpjes bekijken en razendsnel uploaden en downloaden. Het kan u echt niet ontgaan zijn.

De laatste tijd bellen mij dan ook steeds meer mensen met de vraag of een 4G abonnement in combinatie met een 4G router geen goed alternatief is voor hun bestaande ADSL. De vraag komt bijna altijd voort uit het feit dat de afstand tot de dichtstbijzijnde KPN centrale groot is, waardoor de ADSL verbinding niet de gewenste snelheid levert. In veel gevallen heeft men al gekeken naar een glasvezel verbinding als alternatief, maar als de eenmalige aansluitkosten voor glasvezel te hoog zijn of de kosten van het maandelijkse abonnement tegenvallen gaat men op zoek naar een andere oplossing.

Dat men dan bij 4G uitkomt is niet zo gek. Qua techniek is het allemaal niet zo ingewikkeld en in ruime mate voorhanden. Men neme een datasimkaart met abonnement en plaatsen die in een 4G router en op deze manier heeft u in een handomdraai uw eigen mobiele internetverbinding gemaakt. In theorie zijn op deze manier snelheden te halen van enkele tientallen Mbit/s voor zowel de upload als de download.

Er zitten echter nog wel wat haken en ogen aan het gebruik van 4G als alternatief voor breedbandinternet via kabel, DSL of glasvezel. Het begint uiteraard bij de keuze voor de provider. Zowel Vodafone als KPN claimen ondertussen een landelijk dekkend netwerk te hebben. Ik ben de laatste die dit bestrijd, maar het is duidelijk dat de locatie waar u gevestigd bent of zich gaat vestigen bepalend is voor de keuze van de provider. De provider die in die specifieke omgeving de beste dekking heeft qua netwerk is het meest aantrekkelijk om zaken mee te doen. U gaat immers niet uit luxe gebruik maken van 4G.

Verder moet u in de gaten houden dat de capaciteit in het netwerk gedeeld wordt met andere gebruikers in de directe omgeving. De prestaties kunnen daardoor flink beïnvloed worden met als gevolg dat de snelheid (of liever gezegd capaciteit) op sommige momenten behoorlijk kan tegenvallen.

Tot nu toe hebben we uitsluitend gesproken over techniek, maar er is nog een hele belangrijke overweging die niet uit het oog verloren mag worden en dat is het abonnement wat u afsluit bij uw provider. Alle providers hanteren namelijk een datalimiet. Wanneer u meer verbruikt dan de limiet per maand moet in de meeste gevallen een prijs per MB worden bijbetaald. U zult niet de eerste zijn die achteraf schrikt van de afrekening van het aantal verbruikte MB’s buiten de bundel.

Ondanks het feit dat er de afgelopen tijd abonnementen zijn geïntroduceerd met steeds hogere datalimieten volstaat het aantal MB’s bij lange na niet om een klein netwerk van enkele PC’s, laat staan met één of meerdere servers te laten draaien. De meeste mensen vergissen zich in het dagelijkse verbruik van het aantal megabytes. We zijn natuurlijk ook erg verwend en gewend geraakt aan het feit dat we steeds meer digitaal doen. Vrijwel niemand denkt nog na over bestandsgroottes van plaatjes of documenten als die worden doorgestuurd via e-mail, laat staan dat we nadenken over het (al dan niet automatisch) updaten van applicaties en de consequenties die dat heeft op het dataverbruik.

Het is dus raadzaam om vooraf goed te bedenken of 4G werkelijk een alternatief is voor uw huidige ADSL verbinding. Technisch kan het allemaal, een router is zo gekocht en een abonnement is snel afgesloten, maar bezint eer u begint.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord