© foto
Glasvezel tussen de continenten

Zonder glasvezel geen Internet

Staat u er wel eens bij stil hoe uw e-mail in Amerika of Australië komt? Of weet u hoe het mogelijk is dat u kunt skypen met een familielid aan de andere kant van de wereld? De kans is groot van niet. Wij nemen dit soort zaken tegenwoordig als vanzelfsprekend aan, maar zo vanzelfsprekend is dat echter allemaal niet. Vrijwel iedereen weet dat glasvezelkabels een belangrijke rol spelen in het transporteren van digitale gegevens van A naar B, maar dat van alle internationale communicatie meer dan 90% wordt getransporteerd over onderzeese kabels daar hebben niet veel mensen van gehoord.

Tienduizenden kilometers aan glasvezelkabels zo dik als brandweerslangen liggen op de bodem van zeeën en oceanen en verbinden zo landen en continenten met elkaar. Deze kabels transporteren een groot deel van al het internetverkeer. Waar de kabels lopen en waar ze aan land komen is vrijwel bij iedereen onbekend. Onlangs vond ik op internet een interactieve kaart waar alle kabels op staan afgebeeld en die wilde ik u niet onthouden. Deze gedetailleerde, interactieve wereldkaart laat onder andere zien wie de eigenaar is van de kabel, hoe lang de kabel is en wat de totale capaciteit is.

Op deze manier kun je zien dat de fysieke infrastructuur van internet vrijwel alle voorstellingsvermogen te boven gaat. Het aantal datakabels dat op de zeebodem ligt is indrukwekkend, evenals de bijbehorende capaciteit. Per gelegde kabel lopen de kosten afhankelijk van de totale afstand vaak in de honderden miljoenen euro’s. De kabels zijn vrijwel allemaal in eigendom van consortiums van telecompartijen, die op deze manier gezamenlijk gebruik maken van dezelfde infrastructuur. De kabels worden gelegd met behulp van speciale schepen, die tot wel 5.000 kilometer kabel in één keer kunnen vervoeren en leggen. Vaak duurt het vele weken voordat zo’n schip is geladen en duurt het maanden voordat ze een heel traject hebben gelegd.

Op Youtube vond ik een mooi filmpje uit 2008 van Discovery Channel waarin goed wordt uitgelegd hoe het leggen van kabels op de zeebodem in zijn werk gaat. Voor liefhebbers van techniek en mensen met een beroepsafwijking zoals ik om van te smullen.

Grote gevolgen bij een kabelbreuk

Het glasvezelnetwerk onder de waterspiegel is zo groot dat het nauwelijks invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken als er één kabel breekt. In december 2008 echter braken er drie kabels tegelijk op een plaats in de Middellandse zee. Tot op de dag van vandaag is de oorzaak nooit definitief vastgesteld. De vraag blijft of het de schuld was van vissers die met hun sleepnetten de kabels hebben meegetrokken totdat ze uiteindelijk braken of dat er sprake was van sabotage. Feit was wel dat op dat moment de gevolgen merkbaar waren voor een groot deel van het Midden-Oosten. Egypte verloor in één keer 70% van haar internetcapaciteit en in grote delen van de regio werd het internet zo traag dat internetten niet of nauwelijks meer mogelijk was voor bijna honderd miljoen mensen.

Enkele jaren terug braken een aantal kabels voor de kust van Japan als gevolg van tsunami’s. Ook toen waren de gevolgen voor internet aanzienlijk. Gelukkig wordt de totale beschikbare capaciteit nog steeds uitgebreid en worden nieuwe technieken gebruikt die er voor zorgen dat de kabels minder kwetsbaar worden voor invloeden van buitenaf. Door deze maatregelen wordt de totale infrastructuur van internet steeds betrouwbaarder en minder gevoelig voor calamiteiten.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord