Ziggo is boos

Ziggo is boos, en niet zo’n beetje ook. Het bedrijf heeft er stevig genoeg van dat concurrent Reggefiber continu roept dat glasvezel de infrastructuur van de toekomst is en dat de coax (kabel) netwerken niet toekomstbestendig zouden zijn.

Uiteraard is Ziggo het hier niet mee eens. Dat zou ik in hun geval ook zijn. En dat is precies waarom Ziggo een publiciteitsoffensief tegen glasvezel is begonnen. Kranten en tijdschriften staan er de laatste dagen vol van en in gebieden waar Ziggo actief is en waar op korte termijn wordt overwogen om glasvezel aan te leggen, verspreidt men folders om vooral niet voor glasvezel te kiezen.

Ziggo gaat fel in de tegenaanval en claimt dat consumenten met kabel net zo goed zijn voorbereid op de toekomst als met glasvezel. In het algemeen stelt men dat de boodschap van Reggefiber misleidend is en dat in de praktijk de internetsnelheden die gehaald worden via de kabel hoger zijn dan bij glasvezel.

Volgens mij vindt Calvé haar eigen pindakaas ook het best smaken en vindt ABN AMRO zich de beste bank en zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. Het is allemaal preken voor eigen parochie.

En dat is op het gebied van snel Internet precies hetzelfde. Ik denk dat vrijwel iedereen het er over eens is dat glasvezel technisch superieur is. Ziggo weet dat zelf als de beste, want het grootste deel van hun netwerk bestaat uit glasvezel. Alleen het laatste stuk tot de huizen is nog coaxkabel en dus is het eigenlijk een hybride netwerk.

Gelukkig speelt dit gevecht zich af op de consumentenmarkt en heeft het niets te maken met zakelijk glasvezel. Het belang is echter groot, omdat het in Nederland gaat om enkele miljoenen aansluitingen.

Tot voor kort zag de markt er heel anders uit en werd voor Internet voornamelijk gebruik gemaakt van koper (ADSL) en kabel. Door de toenemende vraag naar bandbreedte en de beperkingen van koper wonnen partijen als Ziggo en UPC snel marktaandeel op KPN. Allemaal hebben ze hun netwerk in de afgelopen jaren verglaasd, maar het laatste stuk tot aan de huizen bleef koper of kabel. Om dat te vervangen is een kostbare en tijdrovende operatie.

En dat is nu precies waar het allemaal om draait. Het laatste stukje aansluiting.

Als snel bleek dat over koper (VDSL) niet de snelheden te halen waren die geboden konden worden over de kabel (COAX). En dus restte KPN geen andere keus dan te kiezen voor glasvezel, omdat ze anders de slag om de consument hadden verloren aan de kabelmaatschappijen. Uiteindelijk is het Reggefiber (als onderdeel van KPN) dat nu bezig is om grote gebieden in Nederland te verglazen om op deze manier marktaandeel terug te winnen op met name Ziggo en UPC.

Al het rumoer in de markt wordt dus veroorzaakt door het gevecht om de consument, waarbij beide kampen claimen dat ze het snelste Internet kunnen bieden. Het verschil in aantal TV zenders, de kwaliteit van het TV beeld en de kosten voor het bellen die ook allemaal onderdeel uitmaken van de zogenaamde triple-play pakketten zijn kennelijk niet interessant genoeg om te vermelden.

Terug naar het feit dat Ziggo boos is. Wie heeft er hier gelijk?

Ik vrees dat de waarheid ergens in het midden ligt. Het aanbod voor consumenten is min om meer met elkaar te vergelijken en beiden zijn volgens mij klaar voor de toekomst. Snelheden van boven de 100 Megabit per seconde zijn voor verreweg de meeste mensen overbodig en dus speelt de techniek vervolgens geen enkele rol. Het is maar een middel om te kunnen Internetten, TV te kijken of te kunnen bellen. Nier meer en niet minder.

Maak uw keuze op basis van beschikbare pakketten, kwaliteit en prijs. Kies voor het pakket wat het best bij u past. En vergeet de hele discussie over techniek. Het doet mij erg denken aan de slogan van WC Eend.

Wij van WC Eend adviseren…..

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Ziggo is boos

 1. Ziggo heeft gelijk dat de coax-kabel nog lang niet versleten is. Het is met aanpassingen op het Euro-DOCSIS protocol, het verwijderen van analoge zenders en het wijzigen van de modulatie mogelijk om zo’n 4 GBit over coax te versturen.

  Veel mensen vergeten ook dat enkel de laatste 300m van de wijkcentrale tot je woonkamer van coax-kabel worden voorzien. Alle bekabeling tot de wijkcentrales bestaat bereids uit glasvezel. Daar de snelste abonnementen van Ziggo momenteel rond de 150Mbit liggen, is er nog genoeg speelruimte over de komende jaren voordat het laatste stukje coax vervangen dient te worden.

  Echter heb ik een ander probleem met kabelinternet. Bij Ziggo wordt ik gedwongen om een TV-basis abonnement af te nemen á € 17,45 per maand als ik via de kabel wil internetten. Daar ik nooit TV kijk spoel ik op jaarbasis € 209,40 door het toilet aan abonnementskosten. Als ik kabelinternet bestel, wil ik ALLEEN kabelinternet. Ziggo geeft aan dat de techniek dit niet toelaat. Hier geloof ik geen klap van. Naar mijn mening is dit een excuus om klanten geld uit de beurs te trekken.

  Het moet mogelijk zijn om bij Ziggo puur kabelinternet af te pakken terwijl je televisie van een andere provider (Digitenne / IPTV o.i.d.) pakt. Wij als klanten moeten gewoon veel meer keuzevrijheid hebben; vooral in deze financiële tijden.

  Ik ben der mening dat de kabelmarkt moet worden opengebroken. Op die manier kunnen andere aanbieders op de netwerken van Ziggo en UPC waardoor er concurrentie ontstaat. Ook vind ik dat onderzocht moet worden of het inderdaad onmogelijk is om puur kabelinternet aan te bieden. Doordat providers zoals Ziggo en UPC een regiomonopolie hebben, neemt dat keuzemogelijkheden weg bij klanten. Het is óf Ziggo / UPC, óf een van de vele ADSL providers.

  Sinds de DSL markt is opengebroken verdween bij de meeste providers de lijnhuur die aan KPN moest worden betaald. Ik vraag me af of het openbreken van de kabelmarkt tot gevolg kan hebben dat het TV-abonnement niet langer onlosmakelijk van kabelinternet verkocht wordt. Hier moet echt eens naar gekeken worden.

  Helaas kan ik in het centrum van Roermond nog steeds geen glasvezelinternet bestellen dus zit ik vooralsnog op een VDSL-lijntje van Tele2. Werkt op zich ook goed, maar (glasvezel)kabel verdient toch de voorkeur.

  Ruud

Geef een antwoord