Vorst aan de grond

Voor vannacht wordt vorst aan de grond verwacht. Dat hoorde ik gisteren op de radio en was voor mij de aanleiding om dit artikel te schrijven. Vandaag viel de eerste natte sneeuw al in de Achterhoek en Limburg en nog nooit was het eerder zo koud op 14 oktober. Dat zegt allemaal niets over de winter die ons te wachten staat, maar het is voor mij en mijn collega’s bij IP Visie wel het sein om tijdens onze dagelijkse gesprekken met klanten over glasvezel de levertijd nog eens extra te benadrukken.

Normaal gesproken is de levertijd van glasvezelaansluitingen al een gevoelig onderwerp. Veel bedrijven realiseren zich niet dat zakelijke glasvezelverbindingen een standaard doorlooptijd van aanvraag tot oplevering kennen van 12 tot 16 weken en schrikken zich rot op het moment dat ze willen overgaan tot bestellen. In deze tijd doen we er nog een schepje bovenop en communiceren we de normale doorlooptijd en geven we aan dat het daadwerkelijk realiseren misschien nog wel langer kan duren afhankelijk van hoe streng de winter wordt. Er is voor ons in de glasvezelbranche geen vervelendere tijd dan de winterperiode. Uiteraard is er ervaring opgedaan in de afgelopen tien jaar, maar toch blijft er niets zo onvoorspelbaar als het weer. Ik neem dan ook mijn petje af voor mensen als Piet Paulusma, die misschien tegen beter weten in, maar het weer blijven voorspellen. Ik heb zelf geen verstand van hoge- en lagedruk gebieden, laat staan dat ik weet uit welke hoek de wind gaat waaien.

Gelukkig heb ik meer verstand van glasvezel en alles wat er komt kijken bij het realiseren van glasvezel aansluitingen. Ik weet dan ook als geen ander dat het verstandig is om orders in een zo vroeg mogelijk stadium te plaatsen om teleurstellingen te voorkomen. De laatste winters waren relatief zacht en is de ellende meegevallen, maar ondanks dat hebben diverse gemeentes zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Deventer breekverboden afgekondigd voor hun stadscentra voor de gehele maand december. Ongetwijfeld zullen meerdere gemeentes dit voorbeeld volgen. Een doorn in het oog van veel aannemers en netbeheerders. Zij leiden hierdoor niet alleen omzetverlies, maar worden in toenemende mate geconfronteerd met planningsproblematiek. En dat dit een flinke impact heeft op de levertijd van glasvezel hoef ik u niet uit te leggen. De doorlooptijd wordt zelfs negatief beïnvloed ook al gaat het niet vriezen in de maand december.

Tot overmaat van ramp gaat de aannemerij, die een belangrijke rol speelt bij het realiseren van levertijden, traditioneel ook nog 2 tot 3 weken op vakantie. De laatste week van het oude jaar en de eerste week van het nieuwe jaar wordt er gewoonweg niet gewerkt.

Al met al heb ik als persoon een heel dubbel gevoel bij de winter. Beroepsmatig verafschuw ik de winter in verband met levertijden voor glasvezel die oplopen en het feit dat klanten vaak in onzekerheid verkeren of hun glasvezel verbinding wel of niet op tijd wordt geleverd. Aan de andere kant levert het ook weer hele mooie plaatjes op van dichtgevroren plassen en slootjes waarop eventueel geschaatst kan worden. En dromen doe ik nog steeds van een elfstedentocht. Ik herinner me nog steeds de tochten van 1985 en 1986 met Evert van Benthem als winnaar. De laatste tocht dateert echter al weer van 1997, 18 jaar geleden dus. Het wordt dus wel weer eens tijd. De levertijd problematiek van glasvezel lossen we daarna wel weer op.

Er blijft niets zo onvoorspelbaar als het weer en dat heeft wat mij betreft zijn charme. Gaat het vriezen of gaat het dooien?

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord