Voice over IP, voorzichtig ermee

“Bij IP-telefonie, Voice over IP of VoIP wordt het Internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de voorheen traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen”. Aldus de definitie van VoIP volgens Wikipedia.

Iedereen moet er aan geloven. Als u bij de gemiddelde IT of telecom adviseur vraagt naar VoIP, krijgt u in 9 van de 10 gevallen een enthousiast verhaal te horen met alle voordelen van deze nieuwe dienst: U heeft nog maar 1 infrastructuur nodig, u gaat besparen, het beheer wordt veel eenvoudiger, onderling gratis bellen, enzovoorts. Je bent niet goed bij je hoofd als je niet naar Voice over IP overstapt, daar komt het ongeveer op neer.

Voordat u, vol enthousiasme, begint aan de implementatie van Voice over IP is het echter goed om te weten dat deze dienst ook een aantal nadelen kent. Dat begint al met het netwerk. De klassieke datanetwerken zijn namelijk niet ontworpen met spraaktransport als doel. Het transport van spraak stelt veel strengere eisen aan het netwerk dan het transport van data. Datanetwerken hebben als belangrijkste eigenschap het betrouwbaar en relatief snel transporteren van gegevens van zender naar ontvanger. Enige variatie in de tijd die het kost om informatie te versturen is minder belangrijk. Dit komt omdat alle datanetwerken, inclusief Internet, “niet-deterministisch” zijn. Dit houdt in dat we niet precies de aankomsttijd van een bericht kunnen voorspellen als het bericht eenmaal is verzonden. Het bericht wordt in kleine pakketjes opgedeeld, die vervolgens verschillende routes kunnen nemen naar de uiteindelijke bestemming. Wanneer de pakketjes aankomen op de bestemming worden deze door het IP protocol weer in de juiste volgorde geplaatst. Als er een pakketje data verloren gaat, wordt het gewoon opnieuw verstuurd. Dit is tegenstrijdig met de eisen die aan een spraaknetwerk gesteld worden: het verlies aan pakketjes moet heel erg beperkt zijn, anders valt de verbinding weg of hapert deze.

IP-telefonie maakt pakketjes met data van het spraaksignaal en deze worden verpakt in UDP. Hier zit geen controle op. De pakketjes die verloren gaan worden niet opnieuw verstuurd. De vertraging die pakketjes ondervinden en de betrouwbaarheid ervan (de hoeveelheid pakketjes die in het netwerk verloren gaan) bepalen de beleving van de gesprekskwaliteit van de gebruikers. Drukte op het netwerk kan een negatieve invloed hebben op VoIP-verkeer. En dat kun je merken aan de gesprekkwaliteit. Van mobiel zijn we vaak al beter gewend. We horen het vaak direct als er iemand via VoIP belt. Veel bedrijven laten desondanks hun IP telefonie gewoon over het openbare Internet lopen en dat kun je vaak hoorbaar merken. Grappen als ‘zit u dronken in een onderzeeboot of zo’ doen het dan erg goed. Erg verv.lend a.s er st..ds ie.s wegv. lt.

Dus zo maar even met Voice over IP beginnen, is er eigenlijk niet bij als je de kwaliteit van je telefonie belangrijk vind. Je moet letterlijk vrij baan maken op je netwerk voor de implementatie van IP telefonie, zowel in het WAN als in het LAN. Quality of Service (QoS) heet dat met een duur woord. Daarmee wordt voorrang gegeven aan spraakverkeer ten opzichte van dataverkeer. Daarom adviseren wij klanten, die naast een glasvezelnetwerk voor data/ Internet ook hun telefonie hierover heen wensen te laten lopen, een extra Premium VPN bij deze verbinding af te nemen. We kunnen dan ook meteen de rekensom maken of het überhaupt rendabel is om over te stappen naar VoIP. En vergeet in die rekensom niet mee te nemen dat alle nieuwe IP telefoontoestellen een eigen stroomvoorziening nodig hebben, iets dat traditionele analoge toestellen gewoon via de telefoonlijn krijgen. Tot slot is het raadzaam om in het LAN te werken met gescheiden Vlan’s voor Voice en Data, waarbij een Voice-Vlan voorrang krijgt op een Data-Vlan. Zorg dat uw switch of switches hierop voorbereid zijn en misschien is het handig om bij de aanschaf van een nieuwe switch de optie Power over Ethernet te overwegen.

Voordat u overstapt, informeer eens bij een ander bedrijf dat al is overgestapt naar VoIP of vraag naar referenties bij uw leverancier. In veel gevallen in de praktijk zijn de hoge verwachtingen niet waargemaakt.

Voice over IP, bezint eer ge begint en laat u volledig voorlichten.

Jos Beckers

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

8 gedachtes over “Voice over IP, voorzichtig ermee

 1. Dag Jos,

  Een goed topic ! Vaak wordt dit vergeten.
  Het probleem is ook dat veelal onbekwame “IT specialisten” aan het werk gaan met VoIP.
  VoIP is een apart verhaal en moet dan ook een aparte benadering kennen.
  Met de juiste partner behoef je geen zorgen te hebben !
  Data is jullie zeker wel toevertrouwd.

  Groet,

  Edwin,

 2. Helemaal eens met dit verhaal. Wij hebben vorig jaar als organisatie de fout gemaakt om met een verkeerde partij zaken te doen. Achteraf waren wij te goedgelovig en dachten we er veel te simpel over. Binnen enkele weken zijn wij terug gegaan naar traditioneel ISDN en onze oude centrale. Het heeft ons veel geld en ergernis gekost. Ik raad iedereen dan ook aan om zich goed te oriënteren en referenties te vragen en deze ook te bellen of bezoeken. Goed artikel.

 3. Goed geschreven. Er zijn steeds meer bedrijven die de overstap maken naar VOIP en waarbij een haperende Internet verbinding of een slecht geconfigureerde QoS policy zorgen voor een teleurstelling. Het wordt tijd dat er een keurmerk komt in de branche, zodat het kaf van het koren gescheiden kan worden onder de leveranciers.

 4. Pingback: SIP Trunk vervangt ISDN | Blog IP Visie

 5. Pingback: SIP Trunk vervangt ISDN - Blog IP Visie

Geef een antwoord