Upgrade KPN glasvezel

Dagelijks spreek ik klanten die mij vragen stellen over een mogelijke upgrade van hun bestaande KPN glasvezel verbinding. Eigenlijk moet ik spreken van het upgraden van de internetverbinding, maar in het dagelijkse spraakgebruik wordt meer gesproken over glasvezel dan over internet. Ik snap de verwarring heel goed, maar probeer in de gesprekken met klanten altijd zo helder mogelijk te zijn en heel duidelijk aan te geven dat de glasvezel access van KPN een totale capaciteit heeft van 1 Gbit/s. Deze glasvezel access moeten we zien als een platform waar diensten op gestapeld kunnen worden. De meest geleverde dienst over zakelijke glasvezelverbindingen is uiteraard internet.

In de jaren 2007 tot en met 2011 zijn verreweg de meeste aansluitingen gerealiseerd. Het waren de begindagen van FTTO (Fiber to the Office). Op bijna 300 grote bedrijventerreinen in Nederland en in vrijwel alle grote steden werden op grote schaal glasvezelnetwerken aangelegd door KPN. In veel gevallen zijn internetverbindingen geleverd met een capaciteit van 10, 20 of 50 Mbit/s. Vrijwel alle bedrijven die toen de stap hebben genomen gebruiken hun verbinding nog steeds naar volle tevredenheid en willen voor geen geld meer terug naar ADSL of VDSL. De stabiliteit heeft zich bewezen en velen beginnen behoefte te krijgen aan een upgrade van hun destijds afgenomen verbinding, omdat de behoefte aan meer bandbreedte ook bij hun gestaag blijft groeien.

Ik ben binnen IP Visie één van de mensen die vanaf het begin betrokken is geweest bij de uitrol van glasvezel verbindingen van KPN. Inmiddels hebben we enkele duizenden bedrijven geholpen bij het tot stand brengen van hun glasvezelverbinding en dus is het logisch dat velen zich bij mij melden om te informeren naar de mogelijkheden van een upgrade. Het goede nieuws is dat we in alle gevallen kunnen upgraden; dat is het mooie aan glasvezelverbindingen. Het groeipad is nagenoeg oneindig.

Het gekke is dat veel mensen nog wat koudwatervrees hebben als het gaat om het daadwerkelijk realiseren van de gewenste upgrade. De vragen zijn vrijwel altijd hetzelfde. Het begint altijd bij de prijs; vrijwel iedereen wil weten wat de consequenties zijn voor het maandbedrag en wat de eenmalige kosten zijn om de actie uit te voeren. Het antwoord op de laatste vraag is eenvoudig. KPN rekent geen eenmalige kosten om de verbinding te upgraden naar een hogere snelheid. De maandelijkse kosten wijzigen uiteraard wel. Ik kan altijd heel gemakkelijk aangeven wat het nieuwe maandbedrag wordt bij een upgrade. Simpelweg geldt hoe sneller u de verbinding wil hebben hoe hoger het maandbedrag gaat worden. En dat alles binnen het bestaande contract.

Veel vragen gaan over het tijdsbestek waarin de upgrade gerealiseerd kan worden. Nog niet zo gek lang geleden moesten gebruikers rekening houden met een doorlooptijd van 6 tot 10 weken. Tegenwoordig worden upgrades door KPN in de meeste gevallen binnen 2 tot 3 weken gerealiseerd. Naast doorlooptijd willen mensen ook graag geïnformeerd worden over de consequenties van een upgrade. Met andere woorden of er nog dingen zijn waar men rekening mee moet houden, nadat de verbinding is gemigreerd naar een hogere snelheid. Het gaat te ver om alle consequenties te belichten in dit artikel, maar in alle gevallen heeft het met de router te maken. Het is belangrijk dat de instellingen in de router zijn aangepast aan de snelheid die vanuit het netwerk wordt geleverd. In een aantal gevallen moet zelfs een nieuwe router worden aangeschaft, omdat de verwerkingskracht (throughput) van de destijds aangeschafte router niet voldoende is.

In gesprekken met klanten blijkt dan heel goed mijn toegevoegde waarde. Het geeft mij een goed gevoel als ik op basis van al mijn ervaring in staat blijk om klanten goed te begeleiden richting een succesvolle upgrade van hun bestaande internet verbinding over KPN Zakelijk Glas.

Wanneer u overweegt om uw huidige glasvezelverbinding van KPN te upgraden neem dan contact met mij op. Ik help u graag aan alle antwoorden op eventuele vragen, zorg voor de juiste formulieren en begeleid de order tot en met correcte oplevering.

Koudwatervrees nergens voor nodig !

Marcel Robles de Medina

Dagelijks ondersteun ik bedrijven op het gebied van verbindingen. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om single site of multi-site configuraties. Door mijn jarenlange ervaring en mijn goede connecties binnen de KPN organisatie ben ik voor veel bedrijven hun gids op het moment dat ze op dit gebied zaken geregeld willen hebben. Regelmatig schrijf ik artikelen over onderwerpen die mij in de dagelijkse praktijk bezig houden en waarvan ik denk dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de lezers.

consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Leave a Reply