Tweede glasvezelnetwerk voor De Run?

Vorige week werd ik gebeld door een klant van IP Visie uit Veldhoven. Hij wees me op een artikel uit het Eindhovens Dagblad van de week daarvoor en vroeg of ik het artikel gelezen had en hoe hij dit moest interpreteren. De kop van het artikel luidde ‘Kans op glasvezel voor Veldhovense bedrijven’. Kort samengevat gaat het artikel over het Veldhovense bedrijventerrein De Run dat mogelijk glasvezel krijgt. De Stichting Glasvezel Veldhoven gaat hiervoor de komende maanden de interesse peilen en wanneer ongeveer 100 bedrijven bereid zijn om een intentieverklaring te tekenen wil men nog voor het eind van dit jaar de eerste bedrijven gaan aansluiten op een nieuw te realiseren netwerk.

Na het lezen van het artikel werd ik even stil. Op zo’n moment krijg ik meestal even last van mijn beroepsafwijking. Ik weet niet beter of er ligt al jaren een glasvezelnetwerk op De Run in Veldhoven. Ik startte een zoekopdracht in Google en tot mijn verbazing was één van de eerste dingen die ik vond een andere link uit datzelfde Eindhovens Dagblad uit 2008 met als titel ‘De Run krijgt glasvezel netwerk’.

In het artikel van april 2008 wordt gemeld dat KPN kort na de zomervakantie (van 2008) start met de aanleg van het glasvezelnetwerk op bedrijventerrein De Run en het Veldhovense Ondernemers Contact sprak van een kwaliteitsimpuls voor de Veldhovense zakenwereld.

Zes jaar verder

We zijn nu zes jaar verder en het lijkt er op dat iedereen vergeten is dat er destijds daadwerkelijk een netwerk is aangelegd door KPN. In alle straten op het bedrijventerrein zijn voorzieningen getroffen om de bedrijven die hier gevestigd zijn eenvoudig aan te kunnen sluiten op het glasvezelnetwerk. Nog sterker zelfs; op dit moment zijn er al meer dan 50 bedrijven aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN en maken gebruik van een snelle internetverbinding over glasvezel.

Ondertussen blijkt er op donderdag 17 april jongstleden al een informatiebijeenkomst gehouden te zijn. De PDF van de presentatie vond ik op de website van het Veldhovens Ondernemers Contact (VOC). In de presentatie wordt glasvezel gepresenteerd als nutsvoorziening voor alle bedrijven en worden de voordelen van zakelijk glasvezel uitgelegd. Toen ik de teksten op deze pagina las werd ik weer even stil. De teksten blijken letterlijk overgenomen te zijn van de zakelijk glasvezel pagina op de website van IP Visie. Verderop in de presentatie wordt uitgelegd welke diensten geleverd kunnen worden over glasvezel, wie de mogelijke dienstenleveranciers zouden kunnen zijn en wordt vermeld dat de totale investering 650.000 euro bedraagt om het plan te realiseren.

Investering van 650.000 euro

Een soortgelijk bedrag zal KPN in 2008 ook uitgegeven hebben om het reeds aanwezige glasvezelnetwerk te realiseren. Zij hebben dat destijds gedaan voor eigen rekening en risico. Des te merkwaardiger dat men nu opnieuw veel geld wil uitgeven aan iets wat er al is. De voordelen die genoemd worden voor de ondernemers zijn vandaag de dag al beschikbaar en de huidige aanbieders in de markt bieden ook nog eens de mogelijkheid om op individuele basis een aansluiting te realiseren voor een bedrag wat gemiddeld ligt tussen de 500 en 1.000 euro voor de eenmalige aansluitkosten. Dat is ook nog eens fors lager dan het bedrag van 1.500 euro wat genoemd wordt in de presentatie en waarbij bovendien minimaal 100 andere bedrijven moeten deelnemen.

Al met al een merkwaardige situatie naar mijn idee. Is iedereen vergeten dat er destijds daadwerkelijk een open glasvezelnetwerk gerealiseerd is door KPN, waarbij niet alleen KPN, maar ook vele andere aanbieders hun diensten kunnen aanbieden of spelen er heel andere belangen een rol om nog een tweede glasvezelnetwerk te realiseren op hetzelfde bedrijventerrein?

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

9 gedachtes over “Tweede glasvezelnetwerk voor De Run?

 1. Normaal heb ik niet zo veel op met KPN, maar dit hebben ze dan weer goed gedaan. Wat mij betreft leggen ze op alle industrieterreinen in Nederland glasvezel aan, zodat alle ondernemers gebruik kunnen maken van snelle verbindingen.

 2. Ik heb voor u een stuk gekopieerd uit het verslag van de bijeenkomst van 17 april 2014

  5. Veldhoven gaat digitaal!
  Tom Jeltema en wethouder Maarten Prinsen noemen de meerwaarde van glasvezel op de Run. Als echte specialist introduceren zij niemand minder dan Eric van Schagen (Simac). Hij geeft aan dat hij als Veldhovens ondernemer graag bereid is om mee te denken- en zijn schouders eronder te zetten om de Run te verglazen.
  Waarom samen, in eigen beheer, als collectief de verglazing van de Run organiseren?

  1. Het gebruik van glasvezel binnen bedrijven neemt enorm toe! (vergelijk gezinnen met kinderen van 12 tot 20 jaar).
  2. Aanbieders als KPN kopen zich “goedkoop” in en confronteren de afnemers dan met meerwerk en stijgende prijzen.
  3. Glasvezel in eigen beheer garandeert maximale bandbreedte met wereldverbinding!
  4. Er zijn voldoende kwalitatief hoogwaardige aanbieders van diensten die over het “eigen glasvezelnetwerk” willen leveren.
  5. Ondernemers op de Run verdienen het om 100% goed geoutilleerd te worden.
  De gehele presentatie staat voor u op de website.
  Cruciaal is de vraag: Willen we dit samen in Veldhoven, nu we de garantie kunnen geven dat we de komende 20 jaar topkwaliteit in eigen hand kunnen hebben?
  Alle ondernemers op de Run zullen benaderd worden met de vraag of ze mee willen gaan in deze kwaliteitsslag.

 3. Typisch Veldhoven, altijd achter de feiten aanhollen. Misschien ook nog een tweede afrit van de snelweg naar De Hurk. Wat een onzin en geldverspilling.

 4. Dit soort acties verwacht je uit de hoek van de politiek. Van een wethouder die zich op de kaart wil zetten of een raadslid in verkiezingstijd, die zich wil profileren. Maar toch niet van een stel ondernemers. U geeft aan dat niemand van het bestaan van het glasvezelnetwerk af weet, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ik vermoed eerder dat iemand de zilvervloot al ziet binnen varen als hij dit voor elkaar krijgt. Er is in dit soort situaties altijd iemand achter de schermen die baat heeft bij de aanleg en iemand anders voor zijn karretje spant om het voor elkaar te krijgen. Helaas komen dit soort zaken met enige regelmaat voor.

 5. Simon van Sleuwen

  Heeft iemand wel eens stil gestaan bij een ander motief om een tweede netwerk te realiseren? Er wordt hier volledig voorbij gegaan aan het feit dat Kpn zakelijk glas niet te betalen is voor de kleinere bedrijven. Tevens valt ook te discussiëren over hoe snel is snel internet. Gemiddeld betaal je in Nederland voor en 10mbit dienst al snel tussen 250 en 350 Europa per maand. Dat zijn prijzen van 10 jaar geleden, samen met de bijbehorende (niet zo hoge) bandbreedte. Daarom denk ik dat Angiefiber het heel goed gaat doen, ondanks dat ze ook een nieuw netwerk gaan moeten aanleggen. Deze snelheden staan meer in verhouding tot de prijzen in deze eeuw.

 6. Misschien is het handig te vergelijken wat de KPN propositie is t.o.v. de komende aanbieders. Houdt dan ook snelheid en openheid in de gaten.
  Het ene glasvezel is het andere niet, technisch (dark fiber) misschien wel, maar m.b.t. zeggenschap en kosten niet.
  In eigen beheer zakelijk glasvezel is per definitie goedkoper en meer open …

 7. Volgens mij is Simac uit Veldhoven de drijvende kracht achter deze vraagbundeling. Het merkwaardige is dat zij ook een KPN partner zijn.

Geef een antwoord