Code orange

Traag internet – code Oranje

Morgenmiddag staat de Olympische 10 kilometer schaatsen op het programma. Het hele land zal willen zien dat Sven Kramer zich revancheert voor de verkeerde wissel van 4 jaar geleden en deze keer wel goud gaat pakken op zijn favoriete afstand. Sven heeft hier 4 jaar naar toe gewerkt en heeft dit weekend de 1.500 meter laten schieten met maar één doel: goud winnen op de 10 kilometer in Sotsji.

Volgens De Telegraaf hebben diverse bedrijven al maatregelen genomen om te voorkomen dat morgenmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur hun internetverbindingen dichtslibben, als gevolg van het feit dat veel mensen de beschikbare livestreams zullen gaan volgen. De krant spreekt zelfs van chaos op het werk door verstopping van de netwerken.

Ik geloof niet dat er sprake zal zijn van een chaos, maar ik ben er wel van overtuigd dat providers een behoorlijke piek in het dataverkeer zullen meten. We hebben dit al eerder gezien de afgelopen jaren. Steeds is er sprake van behoorlijk veel media-aandacht rondom een bepaalde persoon of gebeurtenis. Eerder schreef ik al een artikel over de 100 meter finale tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De vraag was toen of  Usain Bolt een nieuw wereldrecord zou lopen. Alles wees er op dat het zomaar zou kunnen gebeuren.

En wat te denken van Epke Zonderland op diezelfde Olympische Spelen in Londen. Meer dan 200.000 mensen volgden op 7 augustus 2012 de livestream van de NOS via internet, die vervolgens de druk niet meer aankon en op zwart ging. Toen nog was Jan de Jong van de NOS trots op zoveel bezoekers. Het is nu twee jaar later en diezelfde Jan de Jong laat regelmatig via zijn twitteraccount mooie getallen zien van het aantal bezoekers op de website van de NOS, wat volgens mij aangeeft dat men met veel meer ervaring op zak de nodige maatregelen heeft getroffen om te voorkomen dat we met zijn allen niets te zien krijgen.

Wij zijn een raar volkje als het gaat om sportprestaties. Zodra het Nederlands elftal op een belangrijk toernooi gaat presteren neemt het aantal belangstellenden enorm toe. En we gaan helemaal uit ons dak als we kampioen worden. Kijk maar naar de huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam in 1988. Terug naar het schaatsen. We zijn al enorm succesvol op het onderdeel schaatsen in Sotsji. Nog nooit eerder hebben we zoveel medailles gepakt tijdens de Olympische Winterspelen, maar toch blijft de vraag; wint Sven Kramer goud op de 10 kilometer?

Morgen krijgen we daarop het antwoord. Het vervelende is dat de wedstrijd wordt gereden op een tijdstip dat een groot deel van de bevolking aan het werk is. De echte schaatsliefhebbers hebben mogelijk een snipperdag genomen om thuis achter de buis niets te hoeven missen, maar degenen die aan het werk zijn en beschikken over een computer, die aangesloten is op het netwerk van de zaak, kunnen misschien niet de verleiding weerstaan om via de site van de NOS de wedstrijd te volgen.

Wat mij betreft is dit alles een mooie test om te kijken of de internetverbinding bij u op de zaak over behoorlijk wat capaciteit beschikt. Voor het bekijken van een livestream is namelijk al snel 1 tot 2 Mbit/s downloadcapaciteit vereist. Wanneer u kijkt in HD kwaliteit verdubbelt dit al snel. En dan is het ook nog eens zo dat dit getal vermenigvuldigd moet worden met het aantal mensen dat gelijktijdig zit te kijken. De gevraagde capaciteit kan dus behoorlijk oplopen.

Bedrijven met een glasvezelverbinding, die een behoorlijke capaciteit hebben afgenomen voor hun internetdienst zullen waarschijnlijk geen last hebben van het feit dat gebruikers gaan zitten kijken. Bedrijven die het moeten doen met een DSL verbinding zullen mogelijk problemen ervaren als bovenop het normale verkeer, dat over de verbinding gaat, ook nog eens extra capaciteit wordt gevraagd doordat werknemers de mogelijk gouden race van Sven gaan zitten kijken.

Morgenmiddag dus code Oranje, u bent gewaarschuwd voor een traag internet.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Traag internet – code Oranje

  1. De laatste keren dat het KNMI code oranje afkondigde viel het ook allemaal wel mee.
    En alles wat De Telegraaf schrijft mag met een paar korrels zout worden genomen.

  2. En daar ging de droom van Sven Kramer. Vier jaar bloed, zweet en tranen en ene Jorrit Bergsma, die nota bene een tijd had neer moeten zetten. Dit is wat sport zo mooi maakt. En onze internetverbinding, geen centje pijn.

Geef een antwoord