Straalzender sneller dan glasvezel

Dankzij het boek Flash Boys van de Amerikaanse auteur Michael Lewis heeft het grote publiek kennis gemaakt met de term flitshandel. Bij flitshandel proberen beurshandelaren met supersnelle computers en verbindingen binnen milliseconden winst te maken door grote hoeveelheden aandelen en opties te verhandelen. De FBI is vorig jaar al een onderzoek gestart naar de handel en wandel van diverse firma’s die zich hier mee bezighouden, omdat ze vermoed dat gewone beleggers op deze manier benadeeld worden.

Michael Lewis beweert in zijn boek dat flitshandel in het nadeel is van de gewone belegger, omdat volgens hem de systemen van de flitshandelaren in staat zijn om beursorders zo snel op te pikken en vergelijkbare transacties te doen op andere beurzen, dat hierdoor de gewone belegger een hogere prijs betaalt.

Dat er veel geld omgaat in de wereld van de flitshandel is wel duidelijk. Eind vorig jaar schreef ik al een artikel onder de kop “Als elke milliseconde telt” waarin ik uitlegde wat het aandeel van IP Visie was in het leveren van een supersnelle hybride verbinding tussen Londen en Frankfurt. Met hybride verbinding wordt bedoeld de combinatie tussen glasvezel en ethernet over radio (ook wel straalverbinding genoemd).

Flitshandelaren in de VS proberen al sinds jaar en dag gebruik te maken van zeer snelle glasvezelverbindingen naar de diverse beurscentra, waardoor ze sneller kunnen handelen dan beleggers die gebruik maken van reguliere internet verbindingen om hun beursorders door te geven. Degene die het meest investeert en de snelste verbindingen aanschaft is letterlijk spekkoper.

Een mooi bewijs van deze race om de milliseconden is het feit dat onlangs in België een voormalige zendmast van de NAVO is verkocht voor een bedrag van vijf miljoen euro aan een beursbedrijf uit Chicago. De mast is 244 meter hoog en staat in het West-Vlaamse Houtem. De mast is ondertussen geschikt gemaakt om razendsnel te communiceren tussen de beurzen van Frankfurt en Londen, door twee schotels te plaatsen, die gebruikt worden voor de datatransmissie.

Wanneer er geen obstakels zijn zoals bergen of gebouwen en er een zichtverbinding is tussen locaties kunnen elektromagnetische golven zich sneller door de lucht bewegen dan dat we dataverkeer via een glasvezelverbinding kunnen versturen over diezelfde afstand.

Microwave technologie of straalzenders worden in de Verenigde Staten al langer ingezet door beursbedrijven, maar beginnen nu ook in Europa aan een opmars. De high frequency traders zoals de flitshandelaren ook wel worden genoemd blijven op zoek naar mogelijkheden om de concurrentie te snel af te zijn door aandelen nog sneller te kunnen verhandelen. Er worden grote sommen geld geïnvesteerd, niet alleen in krachtige computers en complexe algoritmes, maar ook in datacommunicatie.

Lachende derde in dit geval is de Belgische staat, die 5 miljoen euro ontving voor een stuk landbouwgrond van ruim 10.000 vierkante meter en een in verval geraakte zendmast, die al meer dan tien jaar niet meer werd gebruikt.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord