Straalverbinding als alternatief voor glasvezel

Een straalverbinding als alternatief voor een glasvezelverbinding. Waarschijnlijk had u de titel van dit artikel niet van mij verwacht als vaste blogger voor IP Visie. Wij worden immers gezien als dé glasvezelspecialist van Nederland en niet als een specialist op het gebied van straalverbindingen. Toch voel ik het als mijn plicht om bedrijven en instellingen te wijzen op de mogelijkheden van Ethernet over Radio, zoals straalverbindingen ook wel eens worden genoemd.

De behoefte aan bandbreedte blijft maar toenemen en telecommunicatie-voorzieningen zijn vandaag de dag van groot belang voor veel bedrijven en instellingen. Dat is ook precies de reden waarom steeds meer bedrijven hun ADSL of SDSL verbinding opzeggen en de overstap maken naar een glasvezelverbinding.

towerDe maandelijkse kosten gaan in veel gevallen behoorlijk omhoog, maar de voordelen die organisaties behalen met de overstap zijn groot. Toch zijn er nog steeds veel organisaties die graag de overstap willen maken, maar aanhikken tegen de eenmalige aansluitkosten. Het gaat dan met name om bedrijven die gevestigd zijn in het buitengebied. Al snel kunnen de kosten voor een aansluiting oplopen tot vele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Dat heeft allemaal te maken met de locatie van hun bedrijf en de afstand tot het dichtstbijzijnde knooppunt voor glasvezel.

Het is oneerlijk verdeeld in Nederland als het gaat om de mogelijkheden tot het aansluiten op een glasvezelnetwerk, maar dat is nu eenmaal inherent aan marktwerking. Grote partijen op het gebied van glasvezel zoals KPN, Eurofiber en Tele2 leggen hun infrastructuur daar aan, waar ze verwachten een goed rendement op hun investering te kunnen halen doordat voldoende partijen een overeenkomst willen aangaan. Bedrijven en instellingen in gebieden waar relatief weinig economische bedrijvigheid heerst komen er dus bekaaid vanaf.

Regelmatig zie ik discussies voorbij komen in kranten en op internet met de vraag of de politiek zich hiermee moet bemoeien en bewoners en bedrijven in het buitengebied dezelfde mogelijkheden moet bieden die elders in Nederland wel voorhanden zijn. Ik vind dat een moeilijke discussie en ben geneigd om te zeggen dat de overheid er wel alles aan moet doen om breedbandig internet mogelijk te maken op het platteland en in de buitengebieden van dorpen en steden, maar niet klakkeloos door grote hoeveelheden subsidie beschikbaar te stellen.

Steeds vaker ook nemen burgers en bedrijven zelf het initiatief. Laatst nog hebben inwoners van het Brabantse Bergeijk zelf geulen gegraven langs de openbare weg om op die manier de kosten te drukken voor het aanleggen van glasvezel. In Friesland heeft men proeven gedaan met glasvezel door het riool en in Belgie is geëxperimenteerd met glasvezel via de waterleiding allemaal om exact dezelfde reden.

Dagelijks heb ik veel ondernemers aan de lijn, die na een postcodecheck teleurgesteld zijn dat de kosten van een glasvezelaansluiting zo hoog uitvallen en vragen of er ook alternatieven zijn. In de meeste gevallen is men niet bekend met de mogelijkheden van een straalverbinding of zijn er vooroordelen dat zo’n verbinding niet betrouwbaar is vanwege mist, regen of atmosferische storingen. Niets is minder waar, straalverbindingen zijn zeer betrouwbaar en zijn uitermate geschikt om breedbanddiensten te leveren als alternatief voor glasvezel.

Door onze samenwerking met gespecialiseerde partijen kunnen we in veel gevallen ondernemers helpen door het inzetten van een straalverbinding. In veel gevallen gebeurt dat door te stralen naar een Alticom toren, maar in steeds meer gevallen wordt een bedrijf in de omgeving gebruikt dat bereid is om als centraal punt te fungeren om op deze manier een zichtverbinding (Line of Sight) te maken.

Met name de recreatiesector en land- en tuinbouwbedrijven maken al op grote schaal van deze mogelijkheid. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van een straalverbinding als alternatief voor glasvezel? Neem gerust contact met ons op.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Straalverbinding als alternatief voor glasvezel

  1. Jochem de Brabander

    ik zou graag informatie willen over de mogelijkheid van een straalverbinding in de regio Westland ( Monster )
    een glasvezelverbinding op de gewenste locatie is schrikbarend hoog, dus ik zoek een alternatief en hoop dat u hier min eventueel mee kan helpen
    mvg jochem de brabander

  2. Pingback: Straalzender sneller dan glasvezel | Blog IP Visie

Geef een antwoord