Fibre Cable ship

Sneller internetverkeer tussen Amerika en Japan

Het heeft bijna twee jaar geduurd en de kosten bedragen meer dan 300 miljoen dollar, maar het resultaat is er dan ook naar. Een onderzeese glasvezel connectie tussen de westkust van de Verenigde Staten en Japan. Drijvende kracht achter dit enorme project is Google, dat samen met nog vijf andere investeerders, waaronder China Telecom en Singtel, het initiatief nam om de internet capaciteit op deze route enorm te vergroten. Het project met de naam FASTER heeft er voor gezorgd dat er een glasvezelkabel op de oceaanbodem is gelegd met een capaciteit van maar liefst 60 Tbps (Terabit per seconde).

Met name de grote steden aan de westkust van de VS zoals Los Angeles, San Francisco, Portland en Seattle, maar ook de grote Japanse steden zullen direct profiteren van deze capaciteit verbetering, die een belangrijke bijdrage levert aan het gehele Internet. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat ook u en ik van dit soort gigantische investeringen profiteren. Ook u zult ongetwijfeld wel eens mailen of skypen met vrienden, familie of bekenden buiten Europa. Of misschien koopt u wel eens iets online bij Alibaba.com, AliExpress of een andere Chinese e-commerce company. In alle gevallen gaat er IP verkeer van uw huis of kantoor de hele wereld over en profiteert u dus indirect van dit soort grote infrastructurele verbeteringen.

Eerder schreef ik al een artikel over onderzeese glasvezel kabels op de blog van IP Visie. In het artikel staat een link naar een interactieve kaart waarop alle onderzeese kabels te zien zijn, hoe lang ze zijn en wie de eigenaar is van de kabel. Vaak zijn dit consortiums van Internet Service Providers of telecomreuzen. Google heeft voor deze specifieke kabel het initiatief genomen, omdat men van plan is om op korte termijn het Google Cloud Platform voor Oost-Azie te lanceren vanuit Tokio. De dedicated capaciteit van 10 Terabit per seconde die Google beschikbaar krijgt via de FASTER glasvezel kabel zorgt er voor dat er een snelle data uitwisseling kan plaatsvinden met servers aan de westkust van de VS en dat er sprake zal zijn van een hele lage latency wat de gebruikerservaring ten goede komt.

Technische voorsprong

Google is met de FASTER kabel op dit moment koploper als het gaat om snelle verbindingen over dit soort afstanden. Lang zal dat echter niet duren, omdat Microsoft en Facebook gezamenlijk plannen hebben om een glasvezel kabel aan te leggen over de bodem van de Atlantische oceaan met een capaciteit van maar liefst 160 Tbps. De kabel moet de oostkust van de Verenigde Staten verbinden met Zuid-Europa. Deze glasvezelkabel zal in Bilbao (Spanje) aan land komen. De bedoeling is dat de werkzaamheden starten in augustus van dit jaar en dat de kabel in gebruik genomen kan worden eind 2017. De enige reden dat beide bedrijven dit initiatief starten is om de kwaliteit van hun dienstverlening op de lange termijn te kunnen garanderen. Door zelf deze enorme investering te doen zijn ze er zeker van dat ze hun gebruikers middels deze robuuste infrastructuur kunnen laten profiteren van hun cloud-computing initiatieven.

Vraag naar capaciteit blijft maar groeien

Ik heb het in mijn laatste artikelen ook meerdere malen genoemd en Facebook en Microsoft bevestigen dit maar weer eens. De behoefte aan bandbreedte of capaciteit op het Internet blijft maar explosief groeien en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen. De tech-reuzen zien zich zelfs genoodzaakt om zelf investeringen te doen in grote infrastructurele projecten, omdat veel telecomproviders gewoonweg niet genoeg cash kunnen vrijmaken om dit soort investeringen te doen, waardoor de business van partijen zoals Microsoft in gevaar komt. Zij hebben er namelijk alle belang bij dat wij hun producten zoals Office 365, Skype en Microsoft Azure gemakkelijk en goed kunnen gebruiken.

Gevaar voor de gevestigde ordes

Doordat partijen als Google, Microsoft en Facebook zelf het initiatief nemen om de capaciteit van het Internet te vergroten door deze grote investeringen ontstaat naar mijn idee ook een gevaar voor de traditionele partijen zoals Telecom providers die zich tot voor kort als enigen bezig hielden met deze specifieke tak van sport. Ze zijn in ieder geval gewaarschuwd en zullen niet achter kunnen blijven om hun businessmodel veilig te stellen.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Sneller internetverkeer tussen Amerika en Japan

  1. En wie legt deze infrastructuur weer aan? Nederlandse baggeraars (Jan de Nul group) met gespecialiseerde schepen zoals deze Willem de Vlamingh. Mogen “we” best wel trost op zijn!

Geef een antwoord