Snel internet voor iedereen

Snel internet voor iedereen zag ik vanmorgen met grote chocoladeletters staan op de voorpagina van De Telegraaf. Glasvezel vergroot concurrentiekracht platteland was de subtitel van het artikel. Mijn aandacht was getrokken en voor 2 euro en 90 cent werd ik eigenaar van de zaterdageditie uit de losse verkoop.

Het gebeurt niet vaak dat glasvezel en snel internet de voorpagina van een krant halen en dus was mijn gedachte dat er kennelijk groot nieuws te melden was. Thuis aangekomen lees ik in De Telegraaf dat mensen in het buitengebied gebruik kunnen gaan maken van snel internet voor tien euro per maand extra of een eenmalig vast bedrag.

In het artikel worden aantallen genoemd van honderdduizenden huishoudens op het platteland die de beschikking kunnen gaan krijgen over snel internet en dat mensen in de buitengebieden steen en been klagen over trage koper en coaxverbindingen. In het artikel komt hoogleraar Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen regelmatig aan het woord. Hij is blij met de hele ontwikkeling en geeft aan dat dit een aanjager wordt voor de hele Nederlandse economie. Verder geeft hij aan dat er op het platteland ook veel thuiswerkers en zzp’ers wonen, die behoefte hebben aan sneller internet dan datgene wat over het algemeen nu verkrijgbaar is. Tot nu toe nog niet zo veel nieuws onder de zon.

Het grote nieuws is wat mij betreft het feit dat de pensioenreuzen met behulp van investeringsfonds CIF zich gaan mengen in de strijd om glasvezel in het buitengebied. Zij zijn het die in staat zijn om nu geld te investeren en te werken met een lange terugverdientijd. En daar zit wat mij betreft dan ook de crux. De huidige marktpartijen als KPN en UPC/Ziggo kunnen in deze tijd niet meer werken met terugverdientijden van 20 tot 30 jaar en dat is de reden dat er de afgelopen jaren niet of nauwelijks geïnvesteerd is in glasvezel in zogenaamde onrendabele gebieden.

Allemaal erg logisch en verklaarbaar. Dat is ook de reden dat er de afgelopen tijd allerlei lokale initiatieven zijn gestart op het gebied van glasvezel en snel internet al dan niet met behulp van subsidie mogelijkheden van diverse provincies.

Nu lijkt het er op dat de juiste partijen zich gaan bemoeien met de aanleg van glasvezel in grote delen van Nederland. Volgens mij zijn de pensioenfondsen bij uitstek geschikt om in de wereld van glasvezel te stappen. Zij zijn het immers die beschikken over veel geld, geld dat nodig is om een uitgebreide glasvezel infrastructuur te bouwen, die Nederland goed kan gebruiken. Het zou mij niet verbazen als we over tien of twintig jaar terugkijken en dat ze ook nog eens een heel mooi rendement hebben behaald op hun investeringen.

Wat mij betreft vandaag nieuws met alleen maar winnaars en dat mag zeker met chocoladeletters in de krant.

Ik wens u allen een zorgeloze (snelle) digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

15 gedachtes over “Snel internet voor iedereen

 1. Onbegrijpelijk dat pensioenfondsen geld gaan stoppen in glasvezelprojecten. Schoenmakers blijft aub bij uw leest. Als partijen als KPN hier geen brood in zien, ga er dan maar vanuit dat er niets te halen valt.

 2. Misschien dat dit initiatief er voor zorgt dat een club als Ziggo ook eens wakker wordt en doorgaat met verglazen. Met alle respect maar dat gedoe met glasvezel tot de verdeelkast en dan met de coax kabel naar de woningen is niet meer van deze tijd.

  • Prijs u gelukkig dat u niet in Zeeland woont en afhankelijk bent van dat waardeloze netwerk van Delta. Wat een drama is dat. Die hebben nog nooit van glasvezel gehoord waarschijnlijk.

 3. Het spijt me, maar de kop van dit artikel is misleidend. Snel internet voor ‘iedereen’. Wie of wat wordt bedoeld met IEDEREEN ? Ik geloof er niets van en moet het allemaal nog zien. Als het puntje bij het paaltje komt zal er wel een goeie reden zijn om ons dorp over te slaan.

 4. Voor de mensen die denken dat het niet nodig is om glasvezel naar het platteland te brengen. Heeft u als eens geprobeerd om Netflix te bekijken met nog geen 2 mbit

 5. Veel mensen hebben geen idee van het boerenbedrijf en denken mogelijk nog steeds dat de koeien met de hand worden gemolken. Niets is minder waard. De verregaande robotisering vraagt om snelle internetverbindingen. Het platteland krijgt op deze manier nieuwe economische impulsen. Zo snel mogelijk beginnen met de aanleg svp

 6. Wat een onzinnig idee. Waarom niet een aantal 4G masten erbij in het buitengebied. Dat is een stuk makkelijker en veel goedkoper in de aanleg dan glasvezel en werkt net zo goed voor snel internet

 7. GlasvezelBuitengebied

  Willen mensen die denken dat 4G de oplossing is, huizen in het buitengebied goedkoop zijn en de bewoners daar nog op klompen lopen, zich eerst eens in de materie verdiepen. Dan kunnen we de discussie inhoudelijk maken en het modder gooien aan anderen laten.
  PS. Nieuwe poging na melding ‘Deze webpagina is niet beschikbaar’ vanwege ‘Err_connection_timed_out’. Zo fijn dat internet in het buitengebied.

 8. Waar betalen wij in Nederland eigenlijk nog belasting voor. Dit is toch typisch iets wat de overheid behoort te doen. Zorgen voor goede infrastructuur in heel Nederland.

 9. Wat een onzin. Waarom heeft een boer in Groningen glasvezel nodig. Om zijn koeien op internet te krijgen. Gewoon weer een excuus om een basisservice op te kopen door investeerders en het duurder te maken. Net zoals met nutsbedrijven. Dit is propaganda en is geen voorpagina nieuws, maar een advertorial.

 10. Je kunt wel zien dat het geld van de pensioenfondsen niet van hun zelf is, maar van ons burgers. Dat geeft een stuk makkelijker uit. Ze zouden beter kunnen wachten op 5G, veel goedkoper, en net zo snel als glasvezel. Zonde van al het geld dat weer verbrand wordt. Gevolg; over paar jaar weer de premies omhoog en de dekkingsgraad te laag.

Geef een antwoord