Snel internet

Snel internet.  Je beseft pas wat je mist als je het niet meer hebt. Dat overkwam mij het afgelopen weekend toen ik in een hotelletje zat aan de Zeeuwse kust. Nu hoor ik u denken; het was prachtig weer, wat moet je dan met snel internet. Ik zal het u proberen uit te leggen.

Thuis heb ik zo mijn vaste rituelen. Wanneer ik opsta is het eerste wat ik doe mezelf scheren, vervolgens lekker douchen en dan ga ik naar beneden om te ontbijten. Eén van de eerste dingen die ik dan doe is de laptop openklappen die altijd op de eettafel staat en Spotify opstarten voor een lekker muziekje. Tijdens het ontbijt lees ik diverse kranten online, check ik berichten op social media en kijk ik even of er belangrijke mails gestuurd zijn naar mijn privé mailbox.

Dat gaat altijd prima, snel en zonder te haperen. Afgelopen weekend in Zeeland was dat wel anders en dan besef je pas hoe verwend je bent met een snelle internetaansluiting. Bij het gebrek aan snel internet ziet de wereld er ineens heel anders uit en ga je noodgedwongen je gedrag aanpassen. Een krant online lezen gaat nog net, maar als het erg lang duurt voordat je van de ene pagina naar de andere gaat dan heb ik uit eigen ervaring gemerkt, lees je een stuk minder artikelen en is de lol er snel van af om überhaupt internet te gebruiken voor allerlei andere zaken die je normaal wel zou doen.

Automatisch moest ik ook denken aan mijn dagelijkse werk en dan niet zozeer aan de snelle internetverbinding die we op de zaak hebben, maar aan de diverse mensen die ik regelmatig aan de telefoon heb, die met hun huidige ADSL of kabelverbinding bedrijfsmatig niet datgene kunnen doen wat ze graag zouden willen doen. De makkelijkste optie is dan uiteraard overstappen naar glasvezel, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Overal in Nederland is zakelijk glasvezel te krijgen, maar in veel gevallen zijn de kosten om een aansluiting te realiseren, zeker in het buitengebied, nog behoorlijk fors. In dat geval moet er altijd een afweging gemaakt worden of de kosten tegen de baten opwegen. Voor multinationals en bedrijven in het groot-zakelijk segment zijn dit echte no-brainers, maar voor een gemiddeld MKB bedrijf is dat iets heel anders.

Ik probeer bedrijven altijd zo goed mogelijk te helpen bij het bepalen van de keuze, maar niet alles is heel makkelijk puur financieel te becijferen. Wat kost het bijvoorbeeld als een medewerker eerst een groot bestand moet branden op een CD of DVD, vervolgens naar huis rijdt, omdat hij daar wel een snelle internetverbinding heeft en daar het bestand gaat sturen naar een klant of leverancier. En hoe vaak komt dit dan wekelijks of maandelijks voor.

Wat kost het om noodgedwongen de servers op de eigen locatie te houden als werken in de cloud geen optie is, omdat een goede breedbandvoorziening niet aanwezig is of te duur is. Wat levert het op als je medewerkers op afstand gemakkelijk kunnen inloggen op het netwerk van de zaak. Dat zijn vaak lastige rekensommen.

Dat staat nog los van het feit dat een trage internetverbinding op het werk een grote ergernis is voor de meeste medewerkers.

Terug naar het begin. Je mist het pas als je het niet meer hebt. Hoe anders ligt dat als je het nooit hebt gehad. Stelt u zich eens voor wat het voor uw bedrijf kan betekenen om een snelle internetverbinding te realiseren.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Leave a Reply