Vorige week heeft KPN een brief verstuurd naar alle klanten die in de afgelopen jaren een Siemens router van het type SE588x hebben aangeschaft in combinatie met een zakelijke glasvezel aansluiting. Klanten die deze brief hebben ontvangen worden gewaarschuwd voor het feit dat het netwerk van KPN vanaf 1 mei 2015 wordt gemoderniseerd en dat hun destijds aangeschafte Siemens router een fout bevat waardoor deze niet goed functioneert in combinatie met het nieuwe netwerk.
Gezien het aantal telefoontjes dat gisteren en vandaag bij ons is binnen gekomen vermoed ik dat er nogal wat brieven de deur zijn uitgegaan. Ik werk al vele jaren bij IP Visie en we zijn nogal wat gewend als het gaat om telefoontjes van klanten met glasvezelverbindingen, maar deze week is wat dat betreft goed begonnen. Vrijwel iedereen die belt wil weten wat voor hem of haar de beste keuze is. In de brief van KPN worden drie opties genoemd:
- Laat een nieuw modem door KPN installeren en beheren
- Koop via een derde partij een nieuw modem en neem dit in gebruik voor uw Zakelijk Internet verbinding
- Pas handmatig de instellingen van uw Siemens SE 558x-modem aan
KPN geeft in de brief aan dat optie 1 de voorkeur geniet. Ik ben het daar maar gedeeltelijk mee eens en ik zal u uitleggen waarom. Indien u kiest voor optie 1, kiest u voor een zogenaamde managed router. Dat wil zeggen dat de router wordt ingericht en geplaatst door een KPN monteur. De router blijft vervolgens ook eigendom van KPN en u heeft geen toegang tot de configuratie. Dit heeft zowel voor- als nadelen. U moet echter goed beseffen dat de router wordt geleverd met een zogenaamde transparante configuratie (bridge modus). Dat wil zeggen dat al het verkeer van binnen naar buiten en andersom direct wordt doorgegeven. De IP adressen die u van KPN heeft toegewezen gekregen worden doorgegeven aan een achterliggend apparaat. Met andere woorden KPN gaat er vanuit dat u achter deze managed router nog een eigen router of firewall installeert. Dit is iets wat u als klant goed in de gaten moet houden. Het grote voordeel van een managed router is dat KPN verantwoordelijk is niet alleen voor een goed functionerende internet verbinding over glasvezel, maar ook voor de router op die verbinding.
Optie 2 uit de brief kan voor veel bedrijven ook een prima optie zijn. De router wordt immers uw eigendom en u mag de configuratie van de router dan ook naar eigen inzicht aanpassen. U moet er vervolgens wel rekening mee houden dat de verantwoordelijkheid van KPN ophoudt bij de poort van de glasvezel ethernet switch waarop de router wordt aangesloten in het geval er problemen zijn met de verbinding. Wanneer u besluit om een router aan te schaffen houdt u er dan rekening mee dat deze in ieder geval PPPoE en Traffic Shaping (ook wel packet shaping genoemd) moet ondersteunen om een optimale werking van de verbinding te kunnen garanderen.
Optie 3 wordt niet aanbevolen door KPN vanwege de ouderdom van de router. Ik ben het hier helemaal mee eens, zeker omdat in het verleden is gebleken dat Siemens Efficiënt routers te vaak een reboot nodig hadden.
De keuze is aan u wanneer u nog gebruik maakt van een Siemens router in combinatie met Zakelijk Glasvezel. Er is een korte handleiding over het instellen van de Siemens 588x router beschikbaar. Schroom niet om contact met mij of één van mijn collega’s op te nemen als u nog vragen heeft over routers in combinatie met glasvezel van KPN. Wij zullen u graag helpen bij het beantwoorden van al uw vragen of het benoemen van zaken waar u rekening mee dient te houden om een juiste keuze te kunnen maken.
Tot slot kan ik het niet nalaten om mij te richten tot degene binnen KPN die de brief heeft opgesteld. In de bewuste brief wordt consequent gesproken over een Siemens modem. Dit had natuurlijk Siemens router moeten zijn. Er is geen sprake van het omzetten van analoog naar digitaal en omgekeerd. Er is geen sprake van moduleren en demoduleren. Een zakelijke glasvezelverbinding van KPN wordt altijd afgeleverd in de vorm van een glasvezelswitch. Deze glasvezelswitch, soms ook wel ethernetswitch genoemd, heeft als belangrijkste taak om het optische signaal om te zetten naar een elektrisch signaal. Het is de router vervolgens die er voor zorgt dat netwerkverkeer wordt gerouteerd tussen het interne netwerk (LAN) en het externe netwerk (WAN – internet).