Schoenmaker blijf bij je leest

U kent vast het spreekwoord ‘Schoenmaker blijf bij je leest’. Het betekent zoiets als; houd je niet bezig met dingen waar je niets van weet of te weinig verstand van hebt.

Toen ik enkele weken geleden het bericht las waarin werd aangekondigd dat de gemeente Rotterdam het Fiber to the Home netwerk in de wijken Nesselande en het Lloydkwartier had verkocht aan KPN dochter Reggefiber moest ik aan dit spreekwoord denken.

De gemeente Rotterdam zag het niet langer als een gemeentelijke taak om een glasvezelnetwerk aan te leggen en te exploiteren. Naar mijn idee heeft het ook nooit tot de taken van een gemeente gehoord.

In een artikel uit 2002 vond ik dat de Rotterdamse gemeenteraad had besloten om 4,5 miljoen euro te reserveren om de aanleg van een glasvezelnetwerk te financieren. Op dat moment hadden verschillende marktpartijen honderden kilometers geul gegraven en lege buizen in de grond gelegd met de bedoeling glasvezelverbindingen te leveren aan Rotterdamse burgers en bedrijven. Door het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel in deze tijd waren diverse partijen failliet gegaan of hadden geen geld meer voor verder investeren. Omdat de investeerders het af lieten weten besloot de gemeente Rotterdam om zelf aan te gaan leggen.

Ruim 10 jaar later blijkt dat er van de Rotterdamse plannen om de hele stad te verglazen als onderdeel van het project ‘De Glazen Maas’ niet veel terecht is gekomen. Het netwerk is nooit verder gekomen dan de twee genoemde wijken en uiteindelijk is het netwerk onlangs verkocht met een verlies van ruim 2,3 miljoen euro. De belastingbetaler draait hier voor op.

Wat mij betreft is het weer een mooi voorbeeld waar de lokale overheid de plank behoorlijk misslaat. ‘Operator spelen’ is een serieuze tak van sport, die je het best kunt overlaten aan bedrijven als KPN, Tele2 of Eurofiber, wiens core-business dit is.

In het geval van Rotterdam kunnen we zelfs stellen dat de ingreep van destijds waarschijnlijk averechts heeft gewerkt voor de stad. Investeerders staan namelijk niet te trappelen om te gaan concurreren met een gemeente die een eigen netwerk subsidieert.

Vaak worden gemeentes in dit soort complexe zaken ‘geholpen’ door adviesbureau’s die zelf geen enkel risico dragen en wordt een businesscase over het algemeen erg rooskleurig voorgesteld, omdat er altijd wel iemand is die een standbeeld wil verdienen of zichzelf wil profileren.

Ondertussen hebben diverse marktpartijen de afgelopen jaren glasvezelnetwerken gerealiseerd in Rotterdam. In het havengebied heeft BBned (tegenwoordig Tele2) in combinatie met het Havenbedrijf Rotterdam een fijnmazig netwerk aangelegd onder de naam Fiberport.

KPN heeft netwerken gerealiseerd op onder meer de bedrijventerreinen Charlois, Spaanse Polder, Waalhaven-Zuid en industrieterrein Noord-West. Daarnaast kunnen bedrijven in het centrum worden aangesloten op de Cityring van KPN.

Nu de twee stukken FTTH netwerk verkocht zijn aan Reggefiber kan Rotterdam weer verder. Uiteraard moeten de netwerken eerst technisch aangepast worden om ingepast te kunnen worden in de rest van het Reggefiber netwerk. Daarna kan per wijk een vraagbundelingstraject worden gestart en bij voldoende belangstelling kan de stad wijk voor wijk worden verglaasd.

Iets later dan gepland geldt dan uiteindelijk toch; ‘Eind goed al goed’.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Schoenmaker blijf bij je leest

  1. Bij ons in Almere is het destijds precies hetzelfde gegaan. Ook hier start de gemeente iets met veel bombarie en moet het verkocht worden met verlies. Ik vrees dat er nog meer voorbeelden zullen zijn, maar ook nog zullen volgen. Ambtenaren zijn namelijk hardleers. Met name wethouders willen bij bedrijven graag gezien worden als weldoeners en laten zien dat ze voor hen opkomen. Het vervelende is dat ze dit met ons belastinggeld zitten te doen.

  2. Pingback: Google Fiber als aanjager voor glasvezel | Blog IP Visie

Geef een antwoord