glasvezel distributiecentrum

Roosendaal wordt Dozendaal

Vorige week kwam ik de naam Dozendaal voor het eerst tegen in het Algemeen Dagblad. Ik wist direct wat er bedoeld werd. Al rijdend door Roosendaal kun je niet om de grote logistieke distributiecentra heen. Vooral op het bedrijventerrein Borchwerf staan een paar ‘joekels’ van panden. Die van Primark en DSV springt daarbij het meest in het oog, met maar liefst 86 loading docks. Naast de nieuwe naam voor Roosendaal werd in hetzelfde artikel ook nog een nieuw woord gebruikt; namelijk verdozing. Met ‘verdozing’ wordt het bouwen van grote distributiecentra in Nederland bedoeld. Dat is allemaal een uitvloeisel van onze 24 uurs economie en het massaal bestellen van artikelen via internet.

In een eerder stadium schreef ik al een artikelen over de toekomst van winkelen, de invloed van internet op winkels en pakketdiensten bezwijken onder de kracht van Internet. De strekking was steeds hetzelfde; online shopping is niet meer weg te denken uit ons leven. Het gemak waarmee we met name witgoed en kleding bestellen op internet, zorgt er voor dat stenen winkels het nog moeilijker krijgen dan dat al het geval was. De aankondiging dat Amazon op heel korte termijn een Nederlandse webwinkel gaat openen zal de situatie er, vrees ik, niet beter op maken.

Indrukwekkende getallen

In Roosendaal zijn al vele voetbalvelden aan ruimte volgebouwd met distributiecentrums. Het gaat om honderdduizenden vierkante meters gevuld met ‘grote dozen’. Die worden allemaal gebruikt als distributiecentrum, e-commerce logistiek centrum of fulfilment service center. Vanuit deze grote vierkante gebouwen worden miljoenen pakketjes per jaar afgeleverd bij consumenten en bedrijven door heel Nederland.

De honger naar nog meer slimme logistiek is voorlopig niet te stillen. Er zullen in heel Nederland, als typisch distributieland, nog vele miljoenen vierkante meters gebouwd gaan worden. Dat is allemaal een logisch gevolg van onze interneteconomie.

Verbindingen

De afgelopen tijd ben ik bij meerdere grote distributiecentra in aanbouw op bezoek geweest. En iedere keer opnieuw wordt benadrukt hoe belangrijk een stabiele internetverbinding is voor dit soort locaties. Op voorhand krijgt men al zweet op het voorhoofd en natte oksels bij de gedachte dat de internetverbinding een keer zou uitvallen. In gedachte ziet men het aantal vrachtwagens op het terrein toenemen, omdat niemand weet wat er precies in de vrachtwagens geladen moet worden en bij welk dock men moet laden of lossen. Er rijden geen vrachtwagens weg en er blijven maar nieuwe aankomen. Een horrorscenario dient zich aan.

Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om een doemscenario te voorkomen. Vanwege het feit dat Nederland beschikt over een fantastische glasvezel infrastructuur zijn er bijna altijd mogelijkheden om een redundante internet verbinding te realiseren. En met redundant bedoel ik dan ook gelijk de meest mooie vorm van redundantie via gescheiden geografische routes van verschillende carriers. In ons netwerk maken we vervolgens ook nog eens gebruik van BGP, waardoor bij uitval van de primaire verbinding, de secundaire verbinding automatisch in gebruik wordt genomen met behoud van dezelfde IP adressen. Wat mij betreft de ultieme vorm van redundantie.

Op deze manier hoeft geen enkele verantwoordelijke voor de IT bij een distributiecentrum onrustig te slapen en kan hij of zij vertrouwen op de techniek, die het altijd moet doen. We willen tenslotte allemaal onze op internet bestelde pakketjes op tijd in huis hebben šŸ˜‰

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord