Rekening houden met glasvezel bij nieuwbouw en renovatie

Nog steeds is het geen vanzelfsprekendheid dat nieuwe gebouwen voorbereid worden op een aansluiting op een glasvezelnetwerk. Ook bij renovatie van gebouwen wordt niet standaard rekening gehouden met het feit dat het bedrijf vroeg of laat gebruik gaat maken van glasvezel voor de toegang tot Internet of andere breedband diensten.

Helaas is dit de keiharde realiteit, waardoor achteraf vaak veel onnodige kosten worden gemaakt om alsnog een glasvezelaansluiting te realiseren. Tot mijn spijt moet ik ook bekennen dat er geen enkele financiële impuls aanwezig is om vooraf iets te regelen. Doordat de eenmalige aansluitkosten staffelprijzen zijn geworden maakt het geen enkel verschil voor u als klant of het moeilijk is om uw pand aan te sluiten of makkelijk.

Bedrijven als KPN betalen een standaardprijs aan aannemers waarmee ze samenwerken, waarschijnlijk gebaseerd op een gemiddelde kostprijs. In dit artikel wil ik graag pleiten voor een soort glasvezel-ready keurmerk voor bedrijfspanden. De diverse marktpartijen zouden vervolgens onderscheid moeten maken in het berekenen van de éénmalige aansluitkosten, zodat er een duidelijke impuls komt voor eigenaren van panden met een dergelijk keurmerk.

Regelmatig wordt ik gebeld door aannemers, projectontwikkelaars of andere personen of instanties die bezig zijn om een nieuwbouwpand te realiseren. Vrijwel in alle gevallen wil men weten welke voorzieningen men moet treffen om een aansluiting op een glasvezelnetwerk mogelijk te maken. Duidelijke richtlijnen vanuit de diverse providers ontbreken helaas.

Mijn advies is altijd om een mantelbuis van 110 millimeter te leggen van de perceelsgrens naar de MER (Main Equipment Room) of de computerruimte. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de netwerkapparatuur wordt geplaatst in uw distributiekast of in goed Nederlands uw patchkast.

Op zich is het vreemd dat nieuwe gebouwen, zowel huizen als kantoren, niet direct geschikt gemaakt worden voor alle mogelijke noodzakelijke voorzieningen als gas, water, elektriciteit, riolering, TV, telefonie en breedbanddiensten zoals Internet.

Naar mijn idee speelt hier een algemeen maatschappelijk belang Het combineren en coördineren van alle werkzaamheden gericht op de genoemde voorzieningen zorgt voor minder overlast en een verlaging van de kosten.

Samenwerking op het gebied van infrastructuur betekent minder overlast, omdat straten en straatwerk op eigen terrein minder vaak moeten worden opengebroken. De ideale situatie zou zijn als alle noodzakelijke kabels en leidingen gelijktijdig de grond in gaan en dat aansluitingen altijd universeel zouden zijn.

Dit vergt ook één aanvraagprocedure voor alle nutsvoorzieningen zoals gas, water, elektra, radio, TV en telefonie.

Iedereen binnen de industrie zou hiervan kunnen profiteren, omdat er volop voordelen zijn op het gebied van efficiëntie en kostenbesparing voor zowel de aanbieders als de klanten.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “Rekening houden met glasvezel bij nieuwbouw en renovatie

 1. Geert van Dongen

  Beste Jos
  Nu ik denk dat je toch niet goed geïnformeerd bent.
  Als aannemer van Reggefiber leggen wij alleen nog maar glas aan in het zuiden van ons land.
  Bij elk nieuwbouw project zitten we al tijdens de bouw aan tafel om te zorgen dat met de oplevering ook de glasvezel binnen zit op de juiste plaats. Nu gaat het hoofdzakelijk om woningbouw in de gemeentes waar wij werkzaam zijn, maar wij doen zelf de acquisitie en het is onze taak om te zorgen dat de vezel op tijd binnen ligt.
  Ins onze gemeentes wordt niet eens meer koper of glas voor KPN gelegd, dus ..
  Groetjes

  Geert van Dongen
  Uitvoerder FTTX storing en onderhoud

  • Beste Geert,

   Als IP Visie zijn wij uitsluitend actief in de B2B markt. Jij hebt gelijk dat panden worden aangesloten in gebieden waar Reggefiber een geslaagde vraagbundeling achter de rug heeft. In gebieden waar dit niet speelt geldt mijn verhaal.

   Jos

 2. Vooral voor de uiteindelijke gebruikers is dit een lastig probleem. Om dit ongemak zoveel mogelijk te voorkomen, doen de nieuwe bewoners(bedrijven) er goed aan om op een zo vroeg mogelijk stadium een concrete dienstaanvraag in te dienen bij de gewenste service provider. Hierdoor voorkomt u stress bij de service provider en bij u zelf.

 3. Ik ben onlangs verhuisd naar een nieuwbouwwoning in Amsterdam en tot mijn grote vreugde zat in mijn meterkast gewoon alles al voorbereid voor glasvezel. Het kan dus kennelijk wel in Amsterdam. Het enige wat ik nog moest doen is een contract afsluiten voor internet, tv en telefonie. Dit heb ik gedaan bij XS4ALL en alles is snel en naar tevredenheid geregeld. Wat mij betreft een voorbeeld voor de rest van Nederland

Geef een antwoord