Pimpen om leegstand te voorkomen

De overheid, beleggers en bouwers ondertekenden onlangs een convenant dat ertoe moet leiden dat de leegstand van kantoren terugloopt. Men gaat op zoek naar een andere bestemming voor de kantoren. In het convenant is vastgelegd dat per regio wordt bekeken of het zinvol is nog te bouwen en zo ja, op welke plek. Verder kan de sloop van de panden voor een deel worden betaald uit een nieuw fonds, waarin alle partijen geld zouden moeten storten. In gebieden waar veel kantoren leegstaan, komt een bouwstop.

Dit lijken logische maatregelen in een markt die bijna volledig op zijn gat ligt. Panden slopen gaat linksom of rechtsom een hoop geld kosten en als de overheid gaat meebetalen aan die regeling kost dat iedereen in de BV Nederland weer geld. Ik ga voor het gemak maar even voorbij aan de schuldvraag. Ik ben te weinig thuis in de vastgoedmarkt om te bepalen wie de grote schuldigen zijn aan dit probleem; de centrale overheid, de provincies, gemeenten, beleggers, projectontwikkelaars, de banken of misschien wel iedereen een beetje.

Ik ga ervan uit dat er nog steeds bedrijven zijn die groeien, die krimpen, die nieuw starten. Allemaal redenen om op zoek te gaan naar een bedrijfs- of kantoorpand en dan liever eentje, in deze moeilijke tijd, waar direct ingetrokken kan worden tegen aantrekkelijke voorwaarden. Dit is een pleidooi om iets te gaan doen met die bestaande lege kantoorgebouwen.

Ik zeg: pimpen die handel!  Als het aan mij ligt niet alleen kantoorgebouwen of fabriekshallen, maar bij voorkeur hele bedrijventerreinen. Als ondernemer wil je toch het liefst een pand kopen of huren dat er representatief uitziet, goed bereikbaar is zowel per auto als per openbaar vervoer, beschikt over moderne voorzieningen zoals bijvoorbeeld glasvezelverbindingen, beveiliging op het terrein en dat alles in een groene omgeving met in de nabijheid voorzieningen als restaurants met vergaderzalen, fitnesscentra, kinderopvang, etc.

Pimpen is beter dan slopen en ik weet zeker dat het financieel ook aantrekkelijker is. Wat mij betreft hoort het renoveren van een bestaand pand en bijbehorende omgeving nu ook tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ondernemers en gemeenten, laat ons nieuwe inspirerende omgevingen creëren waarin het een genot is om te mogen werken.

IP Visie is bereid om mee te denken over een glasvezelinfrastructuur voor dit soort omgevingen. Wie meldt zich om te helpen “pimpen”?

Bron: RAU

Weg met die troosteloze droevige bedrijventerreinen. Op naar Het nieuwe werken in een nieuwe omgeving.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

One thought on “Pimpen om leegstand te voorkomen

  1. Beste Jos, ik deel je mening. Wil best meedenken over Het Nieuwe Werken concept. Mijn specialiteit! Heb je vragen, aarzel niet en bel.
    groetjes, Patricia Romijn

Leave a Reply