Strandpaviljoen Paal 17 Texel

Paal 17 op Texel verkozen tot beste strandpaviljoen

Mark Ropke - Paal 17 TexelGisteren was ik op Texel om een bezoek te brengen aan strandpaviljoen Paal 17. De aanleiding voor het tripje naar De Koog op Texel was het feit dat er een supersnelle internet verbinding was gerealiseerd in een van de mooiste strandtenten van Nederland. De snelle internetverbinding is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Vele maanden van voorbereiding zijn er aan vooraf gegaan. Ik hoef vrijwel niemand uit te leggen dat het aanleggen van glasvezel op het strand van Texel geen alledaagse klus is.

Uiteindelijk is er ook geen glasvezelverbinding aangelegd tot op het strand, maar is er voor het laatste stukje gebruik gemaakt van een straalverbinding ook wel Ethernet over Radio genoemd. De straalverbinding verlengt als het ware een glasvezelverbinding over een afstand van bijna twee kilometer. Op het dak van het strandpaviljoen is een ontvanger geplaatst, die het signaal opvangt en doorgeeft aan het interne netwerk. Binnen wordt de beschikbare bandbreedte verdeeld over het eigen netwerk, een intern wifi-netwerk en een outdoor wifi-netwerk.

De straalverbinding is tot stand gekomen dankzij een partner van ons. Zij zijn de partij die over de juiste expertise beschikt om dit soort klussen aan te pakken. Bij IP Visie werken we graag met ze samen, omdat de eenmalige aansluitkosten voor glasvezel wel eens heel hoog kunnen uitvallen op het moment dat we een snelle internet verbinding moeten leveren op een lastige locatie.

Paal 17 op Texel is zo’n lastige locatie. Lastig, maar wel erg fraai. Het uitzicht vanaf de terrassen over de Noordzee is werkelijk adembenemend. Het verbaasde mij dan ook niet dat een dag na mijn bezoek dit strandpaviljoen (met strandtent doe je dit paviljoen echt tekort) werd uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Een dikke proficiat wat mij betreft aan Mark Röpke en zijn complete team.

Wifi Paal 17 Texel Ik zeg altijd “Je hebt ondernemers en ondernemers”. Al snel werd het mij duidelijk dat Mark een man is met visie. Onder zijn leiding is twee jaar geleden het paviljoen geheel vernieuwd en heeft het 1.000 zitplaatsen verdeeld over meerdere terrassen. Meer dan 100 personeelsleden zijn dagelijks in de weer om het de gasten helemaal naar de zin te maken. En om het de gasten naar de zin te maken is er anno 2014 meer nodig dan een prachtige locatie, vriendelijke bediening, gastvrijheid en heerlijke hapjes en drankjes. Volgens Mark hoort daar ook een goede internet voorziening bij.

StraalzenderMark heeft daarom flink geïnvesteerd in een supersnelle internet verbinding en bijbehorende wifi-antennes. Niet alleen om zelf vanuit het strandpaviljoen te kunnen communiceren met boekingssites en zijn back-office systemen in de cloud, maar zeker ook voor zijn gasten. En dan niet alleen binnen en op de terrassen. Hij is zelfs nog een stapje verder gegaan en heeft speciale antennes op zijn dak geplaatst. Onder een hoek van 120 graden straalt hij internet over het strand en bedient daarmee een strook van bijna anderhalve kilometer van gratis internet. Ik weet niet of er in de recreatiesector meer ondernemers zijn die zo vooruitstrevend zijn en zo ver gaan dat ze gratis internet aanbieden, niet alleen aan klanten, maar iedereen die in de buurt is.

Toen ik gisteren op het strand was voor het paviljoen heb ik diverse tests gedaan en steeds haalde ik met mijn smartphone een snelheid van meer dan 20 Mbit/s, zowel voor de upload als de download. Het systeem moet nog verder worden vervolmaakt en is voorlopig begrensd op 2000 gebruikers. Een goede test kan binnenkort worden uitgevoerd als volgende week Sunbeats plaatsvind, het grootste dance-event op het strand van Texel.

Paal 17 is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van ondernemerschap. De verkiezing tot beste strandpaviljoen van Nederland is dan ook geen toeval.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

One thought on “Paal 17 op Texel verkozen tot beste strandpaviljoen

  1. Pingback: Fiber to the beach - Blog IP Visie

Leave a Reply