Snel internet voor scholen

Onderwijs kan niet zonder glasvezel

Afgelopen zaterdag waren glasvezel en snel internet in het buitengebied nog groot nieuws in de krant. Vandaag is het de beurt aan radio en televisie, die de noodkreet van de PO-Raad een podium geeft. Het orgaan dat de belangen van het basisonderwijs behartigt geeft aan dat alle scholen uiterlijk in 2018 een snelle internetverbinding moeten hebben en dat op dit moment meer dan de helft hierover nog niet beschikt. De raad pleit ervoor dat met name basisscholen zo snel mogelijk geld moeten krijgen om een glasvezel verbinding te kunnen realiseren, zodat alle kinderen op de school kunnen beschikken over snel internet.

In 2018 zullen alle leerlingen in groep 8 een digitale toets krijgen, een snelle internet aansluiting is tegen die tijd een must. Volgens de PO Raad is de politiek in Den Haag nog niet overtuigd van het feit dat glasvezel voor alle basisscholen een noodzaak is. Niet alleen vanwege de genoemde eindtoets, maar ook vanwege het feit dat de afgelopen jaren er enorm veel online lesmateriaal beschikbaar is gekomen.

Lesgeven zonder internet, is net zoiets als vroeger lesgeven zonder boeken en schoolbord“, zegt Erika Sprang, directeur van basisschool ’t Jonkertje bij de NOS. De school is in hoge mate afhankelijk van een betrouwbare internet verbinding vanwege de digiborden, het online lesmateriaal uit de cloud en het volgen van school TV. Leerlingen moeten steeds meer oefenstof uploaden en downloaden. Daarnaast moet steeds meer gebruik gemaakt worden van Internet om het antwoord te vinden op allerlei vragen uit het lesmateriaal. Alles is tegenwoordig online te vinden, maar daar heb je wel een goed werkende verbinding voor nodig.

Het grote probleem hierbij is geld. Een glasvezelverbinding laten aanleggen kost altijd geld, maar als de school op een ongunstige locatie zit en er is geen enkele provider die infrastructuur in de nabijheid heeft liggen dan lopen de kosten direct hoog op. De PO-Raad wil daarom dat de overheid de scholen te hulp schiet bij het realiseren van de hun in ogen noodzakelijke snelle internet verbinding.

Wifi

Een ander nijpend probleem op de meeste scholen is het functioneren van de wifi. In de meeste gevallen maken de scholen wel gebruik van wifi, maar vaak is door het ontbreken van meerdere acces points het signaal niet toereikend voor de hele school. En aangezien in de nieuwe onderwijsconcepten vaak de iPad centraal staat is een goed functionerende wifi omgeving ook een must voor het kunnen geven van goed onderwijs.

Toekomst

Glasvezel en snel internet bieden veel voordelen voor de scholen. Het is geen doel op zich, maar leerlingen kunnen zich op deze manier voorbereiden op de toekomst en een wereld, die steeds verder digitaliseert. Kinderen zullen als ze later groot zijn zonder twijfel te maken krijgen met computers en verregaande geautomatiseerde systemen. Verder staat het onderwijs voor nog veel meer uitdagingen dan zorgen dat de leerlingen later aansluiting kunnen vinden op de arbeidsmarkt.

Voor- en tegenstanders zijn het er in ieder geval over eens dat de digitalisering een positieve invloed kan hebben op het onderwijs. Glasvezel is daarom een must zowel in het voortgezet onderwijs als bij het basisonderwijs. We kunnen onze kinderen niet vroeg genoeg leren omgaan met de toekomst.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Mijn voorliefde voor netwerkinfrastructuur komt voort uit de wereld van de telefonie. Met mijn jarenlange ervaring op dit gebied ben ik in staat om mee te denken met organisaties en instellingen die voor hun corebusiness gebruik willen maken van de mogelijkheden van de 21e eeuw. Mijn habitat is de cloud en dat zorgt er voor dat ik een ideale sparringpartner ben op het gebied van datacenters, snelle internetverbindingen en IP koppelingen in de ruimste zin van het woord.

Directeur @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Onderwijs kan niet zonder glasvezel

  1. Pingback: Snel internet voor scholen is onontbeerlijk voor kwalitatief goed onderwijs

Geef een antwoord