Nog meer snel internet

Aan het eind van weer een jaar is het gebruikelijk om nog eens terug te kijken naar datgene wat zich heeft afgespeeld het afgelopen jaar. 2018 stond in het teken van handelsoorlogen, een naderende Brexit, de introductie van de AVG en een WK voetbal in Rusland zonder oranje. Maar ook van nepnieuws en een oorlog in Syrië, waar maar geen eind aan lijkt te komen. En natuurlijk ook van onze recordzomer, zowel qua temperaturen als qua geen neerslag. Het verschrikkelijke ongeluk in Oss met de stint en Maarten van der Weijden, die er bijna in slaagde om de Elfstedentocht te zwemmen. Een jaar waarin blokkeerfries werd uitgeroepen tot woord van het jaar, om maar weer eens aan te geven dat de zwarte-pieten discussie nog lang niet is gaan liggen.

Als ik naar mijn eigen (werk) omgeving kijk dan staat 2018 toch vooral in het teken van nog meer snel internet in Nederland. Glasvezel speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol. Het is deze keer het buitengebied wat alle aandacht voor zich opeist. Op veel plaatsen in Nederland is daadwerkelijk begonnen met het aanleggen van glasvezel in het buitengebied, al dan niet geïnitieerd door vraagbundelingen en het beschikbaar stellen van subsidie door de overheid.

Gigabit maatschappij

We zijn keihard op weg naar een Gigabit maatschappij. Het duurt waarschijnlijk nog wel enkele jaren, maar dan zal vrijwel ieder pand in Nederland beschikken over een glasvezelverbinding met een minimale capaciteit van 1 Gbit/s (1 Gigabit per seconde). Combineer dat met de opvolgers van 4G en niets staat ons meer in de weg om met hoge snelheden en een zeer lage latency te communiceren tussen mensen en machines. Dat het onze wereld op zijn kop gaat zetten is iets wat zeker is. Glasvezel en 5G gaan zorgen voor revolutionaire ontwikkelingen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de logistiek en vele andere sectoren.

De behoefte aan meer snel internet blijft ieder jaar maar groeien en ook de komende jaren zal dat ongetwijfeld zo zijn. We consumeren met zijn allen steeds meer Megabytes, Gigabytes of zelfs Terabytes en die groei is uiteindelijk uitsluitend te realiseren met behulp van glasvezel, omdat de capaciteit van glasvezelverbindingen nagenoeg oneindig is. Het beschikbaar hebben van snelle internet verbindingen biedt echter niet alleen kansen, maar ook bedreigingen. Ik maak me oprecht zorgen over het groeiend aantal bedrijven dat in aanraking komt met cybercrime. Ook die branche profiteert optimaal van het feit, dat we massaal het internet gebruiken en dat snelle internet verbindingen overal beschikbaar komen.

Internet als aanjager

Het internet zal de komende jaren blijven fungeren als aanjager voor de onze informatie maatschappij. Fysieke winkels gaan het nog moeilijker krijgen, zelfrijdende auto’s gaan hun opwachting maken, pakketbezorgers staan te trappelen om hun pakketten te bezorgen met behulp van drones en big data en AI zullen zorgen voor nog meer disruptieve business modellen.

2019, maar ook de volgende jaren zullen in het teken staan van nog meer snel internet en alle mogelijkheden die dat met zich mee zal brengen.

Ik wens u allen een voorspoedig en gezond 2019

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Nog meer snel internet

  1. Corona heeft bewezen, hoe belangrijk internet is. Ik denk dat de pandemie verdere ontwikkelingen voor de internet branche zal versnellen. Vooral hoe de druk op internetverkeer zal toenemen en verder digitaliseren van verschillende branches. Internet snelheid is zeker van groot belang.

Geef een antwoord