Mega-operatie in de Biesbosch

Het is al een hele tijd geleden, maar sommigen van u herinneren zich misschien nog de beelden van de extreem hoge waterstanden in 1993 en 1995 in grote delen van Nederland. Doordat de rivieren te veel regen- en smeltwater te verwerken kregen liepen grote delen van Nederland onder water. Deze twee grote bijna-overstromingen zo kort achter elkaar waren de directe aanleiding voor het starten van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Doelstelling van het programma is om de rivieren meer ruimte te geven, zodat veel meer water in korte tijd kan worden afgevoerd naar de zee.

Het project ontpoldering Noordwaard in de Biesbosch is één van de projecten binnen dit grootschalige programma. Onlangs kreeg ik een kijkje achter de schermen bij KPN in dit gebied en werden de consequenties duidelijk van deze mega-operatie.

Er komt dus nogal wat bij kijken om het Nederlandse rivierengebied veiliger te maken. Zeker als het uitgangspunt is dat de overlast tot een minimum moet worden beperkt en dat alle bewoners en bedrijven in het gebied minimaal de verbindingskwaliteit moeten behouden die ze nu gewend zijn. Doordat de polder helemaal opnieuw wordt ingericht deed de mogelijkheid zich voor om een groot deel van de oude koperkabels te vervangen door glasvezel, waardoor in de toekomst snel internet voor zowel particulieren als bedrijven tot de mogelijkheden behoort.

Glasvezel Noorderwaard

Jos Beckers (IP Visie), Ruud Knobel & Wim Dijkstra (KPN) buigen zich over de kaarten van dit gebied

Tientallen kilometers glasvezelkabel moeten worden gelegd in de Biesbosch. Op dit moment wemelt het van de activiteiten in het gebied. Er worden buizen ingegraven, kabels getrokken en gestuurde boringen verricht. In een later stadium wordt glasvezel geblazen door de nu nog lege buizen en kunnen aansluitingen worden afgemonteerd.

Op vier strategische punten worden nieuwe straatkasten geplaatst, zodat in het gebied naast glasvezel ook VDSL beschikbaar wordt. Alle analoge PSTN lijnen, ISDN lijnen en ADSL verbindingen moeten worden omgezet naar de nieuwe techniek, waarbij iedereen zijn of haar telefoonnummer kan behouden.

Naast KPN en de aannemerscombinatie is ook netwerkbedrijf Enexis actief, omdat alle transformatorhuisjes in de polder vervangen moeten worden. Dit is nodig om iedereen van stroom te kunnen blijven voorzien in tijden dat het doorstroomgebied van de Noordwaard onder water staat. De nieuwe transformators worden op de aangelegde terpen geplaatst.

Misschien is 2013 wel het meest roerige jaar geweest in de uitvoering, omdat op veel plaatsen tegelijk werd gewerkt. De nieuwe contouren van de Noordwaard bij Werkendam worden daarom al goed zichtbaar. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2015 zijn afgerond. Eind 2013 of begin 2014 wordt nog een evacuatie oefening gehouden om het draaiboek bij hoogwater te kunnen testen.

Bedrijven in het gebied die geïnteresseerd zijn in een glasvezelaansluiting kunnen zich bij IP Visie melden voor meer informatie. Op dit moment zijn nog niet alle zaken ingetekend en zijn alle systemen nog niet gevuld met de juiste gegevens, waardoor onze glasvezel postcodecheck nog niet in staat is om automatisch de juiste mogelijkheden en prijzen te bepalen.

Voor lezers die meer willen weten over het project Ruimte voor de Rivier verwijs ik graag naar de website www.ruimtevoorderivier.nl. Voor een actueel overzicht van alle werkzaamheden in de Noordpolder kunt u de website www.combinatie-noordwaard.nl raadplegen.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 thoughts on “Mega-operatie in de Biesbosch

  1. Ik snap uw kant van het verhaal en begrijp dat jullie als glasvezelfirma trots zijn op dit soort projecten. Er is echter ook een andere kant van het verhaal. Vergeet niet dat een aantal mensen onteigend zijn en hun huis hebben moeten verlaten waar ze vele jaren gelukkig hebben gewoond en dat allemaal voor een prestige project van Rijkswaterstaat zogenaamd om waterstaatkundige redenen. Statistisch gezien kunnen er problemen optreden eens in de duizend jaar. Dat er twee jaar kort achter elkaar grote problemen zijn geweest is waar, maar nog steeds was de schade beperkt en viel het achteraf allemaal wel mee. Voor mij geen reden om een miljarden verslindend project op te starten. Als we nu kijken hoe de BV Nederland er voor staat vandaag de dag dan komt dat door dit soort megalomane projecten worden gestart. Hele legers ambtenaren van de provincie en van het rijk zijn er verschrikkelijk druk mee, met dit soort geldverkwistende en zogenaamd tot de verbeelding sprekende projecten, omdat Nederland zich zo nodig moet profileren op het gebied van waterhuishoudingen. Ik kan niet wachten totdat de lintjesknippers deze kant opkomen om met veel bombarie en onder het genot van een glaasje champagne het resultaat te komen vieren.

  2. Beste heer Beckers,

    Ik ben werkzaam bij natuurorganisatie Brabants Landschap in Haaren en verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. Voor ons bezoekerscentrum ben ik op zoek naar bovenstaande foto van de wateroverlast in Keent in hoge resolutie (voor drukwerk).

    Zou u hierover contact met mij op kunnen nemen.

    Met vriendelijke groet,
    Maayke Snelting
    Medewerker Voorlichting
    Brabants Landschap

Leave a Reply