winter

Koning Winter en glasvezel zijn geen vrienden

Toen ik vanmorgen wakker werd en uit het raam keek was het meteen duidelijk. Alles was wit. In eerste instantie genoot ik van het winterse landschap. Mijn tweede gedachte was echter om de weersvoorspelling voor de komende dagen te bekijken. Daar werd een behoorlijke lange vorstperiode voorspeld . In de wereld van glasvezel levert dat vaak extra zorgen op. Niet over de bestaande verbindingen, want die vezels liggen goed beschermd in een dikke mantelbuis onder de grond, maar wel over nieuwe aansluitingen. Klanten schrikken vaak al van de levertijd voor een glasvezelaansluiting, die gemiddeld zo’n 12 tot 20 weken bedraagt. In een winterse periode kan die levertijd zelfs nog oplopen. En daar kan helaas niemand wat aan doen, behalve Koning Winter zelf.

Op de aanleg van glasvezel zit een behoorlijke levertijd, gemiddeld zo’n 16 weken. Dat komt omdat de aanleg afhankelijk is van een aantal factoren. Allereerst is daar de afstand tussen de klantlocatie en de dichtstbijzijnde plek waar de glasvezel kan worden afgetakt, een handhole noemen we dat in vaktermen. Die afstand moet overbrugd worden. Er dient dan gegraven te worden en daarvoor is een vergunning nodig. Meestal is de gemeente het loket daarvoor en dan heb je binnen 6 weken toestemming. Het kan echter ook zo zijn dat er water (rivier, kanaal, dijk) of spoor op de te graven route ligt. Dan dient de aannemer langs meerdere loketten te gaan (Rijkswaterstaat, ProRail) en kan het vergunningentraject wel eens aanzienlijk langer duren.

Winter glasvezel

In de winter komt daar vaak nog een extra vertragende factor bij: het weer. Wanneer het vriest, geven gemeentes sowieso geen vergunning af om te graven (breekverbod). Bij een temperatuur van 4 graden Celsius of lager is het bijzonder lastig en risicovol om glasvezel te blazen, dus dat gebeurt dan ook niet.

Het is dus niet anders. We zullen in een aantal gevallen wat langer geduld moeten hebben bij het realiseren van een aantal nieuwe aansluitingen. Ter compensatie biedt Koning Winter ons sfeervolle plaatjes aan van prachtige witte landschappen.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord