Internetverkeer blijft maar groeien

Vrijwel iedereen is het er over eens dat het internetverkeer maar blijft groeien. En niet zo’n klein beetje ook. Volgens Cisco verdriedubbelt het internetverkeer de komende vijf jaar. Internetknooppunt NL-ix meldde vorige week dat voor de eerste keer de grens van 1 Terrabit/s aan verkeer is doorbroken en nog geen maand geleden meldde de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) dat ze de grens van 3,5 Tbit/s hebben overschreden, nota bene nog geen half jaar na het vorige record van 3 Terrabit/s. Er zijn nogal wat oorzaken aan te wijzen voor de spectaculaire groei. Allereerst groeit het aantal internetgebruikers hard. De verwachting is dat tegen 2019 meer dan de helft van de wereldbevolking toegang zal hebben tot internet, terwijl dat nu nog net geen 40% is. Mobiele apparaten zijn de grootste aanjagers van de alsmaar toenemende cijfers. Het mobiele dataverkeer groeit vijf keer sneller dan vast IP-verkeer onder andere door de stormachtige ontwikkeling van allerlei apparaten die verbinding maken met internet om gegevens uit te wisselen of bestuurd te worden. Het Internet of everything komt razendsnel op ons af. De zogenaamde machine to machine communicatie (M2M) zal de komende jaren spectaculair gaan groeien onder andere door het gebruik van nieuwe technieken zoals Low radio Frequency (LoRa). Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om mobiele devices te koppelen met Internet op basis van een laagfrequente verbinding in plaats van een 3G of 4G verbinding.

En wat dacht u van het aantal partijen dat volop investeert om snelle internet verbindingen aan de man te brengen. In Nederland is KPN haar kopernetwerk behoorlijk aan het upgraden om op die manier in grote delen van ons land snelle VDSL verbindingen mogelijk te maken. Het zou me niet verbazen als datzelfde KPN op korte termijn de mogelijkheid gaat bieden om in de buitengebieden vast internet op basis van 4G te gebruiken. Reggefiber dendert maar door met het aansluiten van consumenten op hun glasvezelnetwerk en verder zijn er volop lokale initiatieven die aan het verglazen zijn. Op wereldschaal is Google van plan om met behulp van project Loon ballonnen op te laten die het mogelijk maken om in afgelegen gebieden toch internet aan te bieden. Kortom alles en iedereen is in de weer om de wereldwijde infrastructuur nog verder uit te breiden. Ik vind het leuk om in zo’n wereld actief te zijn en jaar in jaar uit te kunnen zien dat de ontwikkelingen hard gaan en het allemaal nog veel sneller kan.

Even schrikken

Het wordt soms wel pijnlijk duidelijk dat we met zijn allen ook erg afhankelijk worden van datzelfde internet. Nog geen maand geleden maakte een medewerker van de AMS-IX tijdens onderhoudswerkzaamheden een fout waardoor een loop in een VLAN ontstond. Het gevolg; vrijwel alle internetverkeer in Nederland kwam korte tijd tot stilstand. Ik zag het helemaal voor me, één techneut die achter zijn laptop een foutief commando ingeeft en een halve economie tot stilstand brengt. Gelukkig was de fout snel hersteld, maar het was even schrikken.

Voor mij was het duidelijker dan ooit; internet is anno 2015 absoluut onmisbaar geworden en we zijn met zijn allen totaal afhankelijk geworden van deze infrastructuur.

Mijn voorliefde voor netwerkinfrastructuur komt voort uit de wereld van de telefonie. Met mijn jarenlange ervaring op dit gebied ben ik in staat om mee te denken met organisaties en instellingen die voor hun corebusiness gebruik willen maken van de mogelijkheden van de 21e eeuw. Mijn habitat is de cloud en dat zorgt er voor dat ik een ideale sparringpartner ben op het gebied van datacenters, snelle internetverbindingen en IP koppelingen in de ruimste zin van het woord.

Directeur @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord