internetknooppunt

Nog nooit heb ik op één dag zo veel kasten met servers, switches en routers gezien als vorige week vrijdag. Ik voelde me die dag een beetje als Sjakie in de chocoladefabriek, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op uitnodiging was ik te gast op het Science Park in Amsterdam Oost en ben daar samen met enkele relaties op verschillende locaties langs duizenden 19 inch racks gelopen met daarin voor vele miljoenen aan hardware, tezamen één van de grootste internetknooppunten van de wereld vormend. 

Al lopend op het terrein tussen de verschillende gebouwen heb je het idee dat de grond onder je veert van alle HDPE buizen gevuld met glasvezel. Het gekke is dat elke normale buitenstaander niets vreemds zal zien aan de buitenkant. Pas als je naar binnen gaat bij Nikhef, Vancis, Telecity en Equinix besef je pas dat dit allemaal onderdeel uitmaakt van één van ’s wereld grootste internetknooppunten, de AMS-IX. Wat de Rotterdamse haven is voor containers en Schiphol voor passagiers, is dit deel van Amsterdam voor Internet. Zonder IP transport zou onze hedendaagse economie werkelijk niet meer kunnen draaien.

Nikhef en Vancis (SARA) hebben beide gediend als huisvestingspartner voor de AMS-IX. Nikhef is een instituut voor fundamenteel onderzoek op het gebied van de subatomaire fysica, bij het grote publiek waarschijnlijk beter bekend vanwege de deeltjesversneller. Zowel Nikhef als Vancis hebben een lange traditie in de ontwikkeling van het internet en zetten zich nog steeds in om de benodigde internet infrastructuur te verbeteren. Zij zijn begonnen vanuit hun eigen doelstelling om gegevens snel en eenvoudig te kunnen distribueren en toegankelijk te maken voor wetenschappelijke doeleinden.

De samenwerking met SURFNET heeft destijds geleid tot het oprichten van een internet exchange en is heden ten dage uitgegroeid tot de Amsterdam Internet Exchange.

Al lopend langs de kasten in de diverse gebouwen zie je de aanwezigheid van werkelijk alle grote spelers op internet. Alle grote ISP’s (Internet Service Provider), carriers, telecom-operators en multinationals zijn hier met hun apparatuur te vinden en het is leuk om te merken dat mijn relaties een beeld beginnen te krijgen van de opbouw van internet.

Vooraf tijdens de autorit naar Amsterdam had ik de vraag gesteld aan mijn medepassagiers; wat is Internet?

Zoals zo vaak wordt vrijwel altijd gedacht aan surfen via een browser en het bezoeken van diverse websites om informatie op te vragen. Steeds blijkt dat bijna niemand nog denkt aan de techniek die er achter zit. De techniek die er voor moet zorgen dat u op elk gewenst moment van de dag, via allerlei soorten apparaten informatie kunt opvragen of verzenden. Internet is zo vanzelfsprekend geworden als water uit de kraan.

En dan is het leuk om op een dag eens te gaan kijken op “heilige grond”. Daar waar internet als het ware wordt mogelijk gemaakt door de koppeling van netwerken met behulp van kabels, switches en routers. Indrukwekkend om te zien en erg leerzaam. Heel ingewikkeld is het eigenlijk allemaal niet, maar na een bezoek aan meerdere datacenters en knooppunten blijkt dat er toch nogal wat bij komt kijken om het allemaal 24 uur per dag en 7 dagen in de week perfect te laten functioneren.

Bent u nieuwsgierig geworden en heeft u altijd al eens een kijkje in de keuken willen nemen?

Neem contact met mij op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord