buitengebied

Internet in het buitengebied

Internet in het buitengebied blijft een probleem. Terwijl steeds meer bedrijven en particulieren in Nederland worden aangesloten op een glasvezelnetwerk komen de mensen in het buitengebied er maar bekaaid vanaf. De diverse marktpartijen staan niet bepaald te trappelen om te investeren in het buitengebied, omdat de kosten aanzienlijk zijn om iedereen aan te sluiten, terwijl de terugverdientijd van de investeringen lang zal zijn. Naar schatting een half miljoen consumenten en meer dan 50.000 bedrijven die in het buitengebied zijn gevestigd zullen het naar verwachting nog een hele tijd met hun trage ADSL verbinding moeten doen. Langs alle kanten wordt er druk uitgeoefend op de politiek om aanbieders van snelle internet verbindingen aan te sporen om aan de slag te gaan op het platteland. De politiek heeft echter geen enkel concreet middel om iets te veranderen aan de situatie.

Het is wat mij betreft ook te kort door de bocht en te makkelijk om KPN of Reggefiber overal de schuld van te geven zoals onlangs in het televisieprogramma Kassa gebeurde. Voor hen, maar ook voor andere marktpartijen geldt dat ze hun geld uitsluitend aan projecten zullen uitgeven als daar ook een bepaald rendement tegenover staat. Het is wat dat betreft een even simpele business-case als altijd. Als het niet rendabel is om glasvezel aan te leggen zal men er niet aan beginnen. Dit tot grote frustratie van steeds meer burgers en bedrijven in het buitengebied.

Onlangs is er zelfs een initiatief gestart op internet om de politiek middels een petitie te mobiliseren om voor alle bewoners in het buitengebied snel internet te kunnen krijgen.

Basisvoorziening
We zijn het er denk ik allemaal over eens dat anno 2014 een snelle Internet verbinding een basisvoorziening is voor zowel bedrijven als consumenten zoals gas, water en licht dat ook zijn. De vrees is dat nog meer mensen en bedrijven het platteland zullen verlaten als de situatie niet snel veranderd. Het zijn met name bedrijven uit de agrarische sector en de recreatiesector die in toenemende mate vragen of wij een passende oplossing hebben om een snelle internetverbinding te kunnen leveren. Glasvezel is vaak geen oplossing, omdat de eenmalige aansluitkosten vanwege de te graven afstanden te hoog zijn. 4G is ongeschikt als breedband alternatief vanwege de kostenstructuur en heeft vaak nog een gebrekkige dekking in het buitengebied.

Ethernet over Koper
Eerder schreef ik al een artikel onder de noemer ‘Ethernet over Koper – onbekend maakt onbemind‘. Ik kan niet genoeg herhalen dat in veel gevallen Ethernet over Koper een heel goed alternatief is voor glasvezel als de te leveren bandbreedte niet meer dan 20 Mbit/s hoeft te zijn. Ethernet over Koper is niet overal te leveren, maar het is de moeite waard om te onderzoeken of het voor uw bedrijf een alternatief zou kunnen zijn voor een kostbare glasvezelverbinding.

Straalverbinding
Een ander alternatief is een straalverbinding. Het voordeel van een straalverbinding of Ethernet over Radio verbinding zoals deze ook wel wordt genoemd is de mogelijkheid om veel hogere snelheden te leveren dan het geval is bij Ethernet over Koper. De nadelen zijn dat een straalverbinding nog steeds relatief kostbaar is en dat er een zichtverbinding moet zijn naar een POP locatie.

Al met al zal het nog wel behoorlijk wat jaren duren voordat het buitengebied verlost is van trage internet verbindingen. De marktpartijen staan niet te trappelen om aan de slag te gaan met glasvezel en de politiek heeft buiten subsidies geen middelen om druk uit te oefenen op de sector. Geen vrolijke situatie anno 2014, omdat de behoefte aan bandbreedte en snel internet maar blijft groeien ongeacht of je in Randstad woont of op het platteland.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe, ook op het platteland.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Internet in het buitengebied

  1. Zeer slecht internet via ADSL in agrarisch buitengebied buiten Goes. Ik vind het bijna op discriminatie lijken en als er niet snel wat aan gedaan kan worden lijkt het me reeel ook de WOZ waarde van het onroerend goed in dit soort gebieden aan te passen naar beneden. Niemand wil meer wonen in een huis waar geen fatsoenlijk internet is. Misschien is de belasting/overheid daar gevoeliger voor?

  2. De enige oplossing is om het probleem op de politieke agenda te zetten.
    Ik heb dit in het verleden met succes gedaan ten aanzien van drukriolering in het buitengebied.
    Wil de Zeeuwse politiek het Zeeuwse platteland economisch rendabel maken / houden dan is een snel internet een must. In mijn bedrijfsvoering mis ik nu al klanten die op mijn locatie graag komen maar hun programma niet kunnen uitvoeren . Alleen email verkeer is mogelijk.

Geef een antwoord