Wilhelminastraat Breda

In Breda groeit glasvezel als onkruid tussen de tegels

Zelfs voor iemand met een beroepsafwijking als ik, was het een nieuw fenomeen. Ik had het nog nooit eerder gezien, glasvezel dat als onkruid tussen de stoeptegels omhoog komt. Toch is dit fenomeen te aanschouwen in de Wilhelminastraat in Breda.

Ik kom regelmatig in deze mooie straat, omdat een goede vriend van mij hier woont. De laatste keer dat ik er was, liep ik nog even door de straat en viel het mij op dat bij vrijwel elk pand in de straat een oranje kabeltje tussen de tegels door naar boven kwam.

Enkele maanden eerder had ik al wel in het plantsoentje aan de Parkstraat wat enthousiaste mensen gezien, die actief glasvezel abonnementen aan het verkopen waren. Kennelijk was het gelukt om voldoende zieltjes te winnen, zodat KPN daadwerkelijk is gaan aanleggen. Wat mij betreft is dat positief nieuws voor Breda, omdat al vele jaren de situatie zich voordoet dat bedrijven in Breda veel betere mogelijkheden hebben op het gebied van snel internet als particulieren. Laat het ons er op houden dat Breda er gewoon laat bij is. Merkwaardig eigenlijk, want Breda is van oudsher één van de belangrijkste knooppunten in het glasvezelnetwerk van KPN. De centrale aan de Oude Vest in de binnenstad van Breda vormt het hart van de Bredase Cityring, die in een grote lus door de stad loopt en alle bedrijventerreinen voorziet van glasvezel.

Tussen 2010 en 2015 zijn alle belangrijke bedrijventerreinen in Breda zoals Steenakker, de Krogten, Hoogeind (beter bekend als Minervum) en Moleneind (ook wel bekend als Takkebijsters) volledig verglaasd. Dat wil zeggen dat bedrijven tegen standaard kosten gebruik kunnen maken van glasvezel. Al in 2008 is op industrieterrein Hazeldonk op de grens met België, glasvezel aangelegd door een samenwerking tussen KPN enerzijds en de gemeentes Breda en Hoogstraten anderzijds.

Nieuw beleid

Breda profiteert nu volop van het nieuwe beleid binnen KPN. Na de overname destijds door Reggefiber heeft men er alles aan gedaan om het tempo van particulieren aansluiten op glasvezel te verlagen. Sinds 2018 waait er echter een nieuwe wind binnen KPN, aangewakkerd door de concurrentie met Ziggo enerzijds, maar door nieuwe inzichten anderzijds, die ervoor zorgt dat het aanleggen van glasvezelnetwerken voor particulieren uiterst lucratief zou kunnen zijn. Dat heeft voor een deel ook te maken met het feit dat het uitfaseren van koperverbindingen, waarover nu nog DSL verbindingen geleverd worden, een enorme besparing oplevert.

Terug naar de Wilhelminastraat. Natuurlijk groeit er geen glasvezel tussen de tegels, maar het is wel een mooie aanwijzing dat er daadwerkelijk iets aan het gebeuren is in de stad, waardoor in grote delen van Breda particulieren, maar ook bedrijven, kunnen worden aangesloten op het FTTH netwerk van KPN.

Ambitie

Het is de huidige ambitie van KPN om zo veel mogelijk huishoudens aan te gaan sluiten op glasvezel. Wat dat betreft heeft Breda mazzel en is het te hopen dat er geen koerswijziging meer komt. In dat geval zal iedereen in Breda over enkele jaren de beschikking hebben over super snel internet.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe en fijne feestdagen

glasvezel Wilhelminastraat Breda

 

glasvezel Wilhelminastraat

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 thoughts on “In Breda groeit glasvezel als onkruid tussen de tegels

  1. Als er glasvezel wordt aangelegd, hoeft het niet altijd voor of van KPN te zijn. Er zijn wel meer providers dan alleen KPN, die een glasvezelverbinding kunnen leveren.

    • Jij hebt helemaal gelijk Glenn. Er zijn heel veel verschillende partijen die vandaag de dag glasvezel aanleggen. In dit specifieke geval in Breda is het echt KPN die hier aan het aanleggen is.

Leave a Reply