Google start vraagbundeling voor glasvezel

Google wil de glasvezelmarkt betreden in Amerika. Ze zijn hiervoor een project gestart in Kansas City.

Op zich niet zo veel nieuws onder de zon voor ons als Nederlanders. In Nederland doen we dit immers al enkele jaren, meestal met Reggefiber als initiatiefnemer als het gaat om de consumentenmarkt.

Daar waar de meeste belangstelling is en de drempel van rond de 30% deelname wordt gehaald, in die woonplaats of wijk wordt een glasvezelnetwerk uitgerold. Zelfs de aanpak die Google hanteert in Amerika kennen we ook in Nederland. Er is sprake van een afgebakend gebied, een duidelijke drempel die gehaald moet worden en een deadline waarvoor de intentie getekend moet zijn.

Ook de marktbewerking verschilt niet veel van die in Nederland. Een informatiecentrum in het betreffende gebied wordt ingericht, een speciale website gebouwd, de lokale pers wordt bewerkt en de early adopters wordt gevraagd om hun buren ook te enthousiasmeren voor het project.

Daarnaast verschilt het aanbod ook niet zo veel van dat in Nederland. Google met al zijn marketingcapaciteit wil ons anders doen geloven, maar het aanbod gaat over TV en Internet. Alleen dan wat sneller en een groter aanbod van zenders. Superlatieven komen echter tekort wat Google Fiber betreft. Ze proberen ons te prikkelen met 1 Gbit/s upload en download snelheden, honderden HD-TV kanalen, tienduizenden films on-demand en een bijgeleverde Nexus 7 tablet die kan fungeren als afstandsbediening.

“Wat is er dan wel anders” vraagt u zich af.

Wezenlijk anders is het feit dat het deze keer geen voor de hand liggende partij is die met zo’n initiatief komt. Normaal gesproken zitten er kabelaars of telecompartijen achter dit soort initiatieven. Nu is het een absolute nieuwkomer op deze markt. Google heeft geen enkele ervaring op dit gebied, maar is wel een partij die voldoende geld in kas heeft om toe te treden op deze markt en hier een succes van te maken.

Binnen enkele maanden weten we of Google Fiber gaat uitrollen in Kansas City. En kort daarna weten we of de gevestigde partijen er een geduchte concurrent bij hebben gekregen. De geruchten gaan dat Google ook in Europa plannen heeft voor een dergelijk project als in Kansas City. Deze ontwikkeling zou prima passen bij de ambities van de Europese Unie, die graag wil dat alle inwoners van de Unie kunnen beschikken over een breedbandverbinding met een minimale capaciteit van 30 Mbit/s.

De investering hiervoor is astronomisch. Zeker is dat Google niet alleen geld heeft om te investeren, maar ook de ambitie heeft om een nog dominantere positie in de markt te verwerven op het gebied van Internet.

Wat mij betreft is 1 en 1 twee.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord