glasvezel Breda

Goed nieuws voor Breda

Vrijwel alle belangrijke bedrijventerreinen in Breda beschikken al meer dan 5 jaar over een glasvezelnetwerk. Enkele honderden bedrijven maken daar ook al die jaren al gebruik van. Als we KPN en de gemeente Breda mogen geloven gaan vrijwel alle huishoudens in Breda de komende jaren ook aangesloten worden op een glasvezelnetwerk. Wethouder Daan Quaars heeft onlangs namens de gemeente Breda een handtekening gezet onder een contract met KPN en heeft op 30 september vorig jaar symbolisch de eerste schop in de grond gestoken op het grasveld op de hoek van de Wilhelminastraat en Parkstraat om deze ambitie kracht bij te zetten.

Het gebeurt niet vaak dat particulieren pas veel later over snel internet kunnen beschikken dan bedrijven. Meestal is het andersom. Dat men in Breda pas nu tot actie overgaat is best merkwaardig. Zeker gezien het feit dat Breda van oudsher één van de belangrijkste knooppunten in het glasvezelnetwerk van KPN is. De centrale aan de Oude Vest in de binnenstad van Breda vormt het kloppend hart van de Bredase Cityring, die in een grote lus door de stad loopt. Vanuit de Oude Vest lopen diverse backbones als uitlopers naar alle bedrijventerreinen, wijken en zelfs omliggende gemeentes. De infrastructuur is dus meer dan op orde.

Enorme investering

Waarom heeft het dan allemaal zo lang geduurd zult u denken. Dat heeft alles te maken met het feit dat KPN nog steeds in een spagaat zit. De omzet van de telecomreus loopt al vele jaren terug en om de jaarcijfers positief te houden worden continu kostenbesparende maatregelen doorgevoerd. Om de aandeelhouders tevreden te houden is een vrije kasstroom erg belangrijk. En daar wringt nu precies de schoen. Het aanleggen van een glasvezel netwerk is geen sinecure en vergt een enorme investering. Een investering die pas na vele jaren terug verdiend kan worden.

Oude-Vest-2-Breda-217691-150x1502

In een artikel in BN De Stem las ik dat men hoopt dat de klus in 2024 geklaard is, om alle 80.000 huishoudens in Breda aan te sluiten. Dat is nogal ambitieus naar mijn idee. Het kan alleen als KPN echt geld vrij heeft gemaakt om deze investering te doen en de gemeente Breda volledig in de meewerkstand gaat als het gaat om vergunningen, leges en meer van dat soort zaken. Als de twee elkaar weten te vinden en goed samenwerken op alle mogelijke gebieden, dan kan het plan slagen. Tegelijkertijd denk ik dat het handig is dat andere partijen de mogelijkheid krijgen om glasvezel of lege buizen mee te kunnen leggen. Enerzijds om de concurrentie te bevorderen, maar anderzijds om te voorkomen dat straten meerdere keren opnieuw open moeten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor allerlei zaken zoals gas- of elektriciteitsleidingen. De bewoners van Breda zitten er niet op te wachten dat er keer op keer overlast ontstaat door opgebroken wegen. Het woord is aan de planologen.

Glasvezel op bedrijventerreinen in Breda

Voor de bedrijven op de bedrijventerreinen Steenakker, de Krogten, Hoogeind (beter bekend als het Minervum), Moleneind (ook bekend als Takkebijsters) en het nieuwe Rithmeesterpark is er geen vuiltje aan de lucht. In de meeste gevallen ligt het KPN netwerk al bij hun voor de deur. Zelfs op en rondom de evenementen locatie Breepark zijn bijna alle bedrijven al aangesloten op een glasvezel netwerk en zij beschikken daardoor over snelle internet mogelijkheden.

De overige bedrijventerreinen in Breda beschikken nog niet over een fijnmazig glasvezelnetwerk, maar de mogelijkheden om tegen aanvaardbare tarieven aan te sluiten zijn vrijwel overal beschikbaar. Op alle bedrijventerreinen in Breda zijn ondertussen volop bedrijven aangesloten, die allemaal profiteren van de ongekende mogelijkheden van glasvezel. De glasvezelaansluitingen worden niet alleen gebruikt voor snel internet, maar ook voor het koppelen van nevenvestigingen nationaal of internationaal. Daarnaast gebruiken steeds meer bedrijven glasvezel om gebruik te maken van VoIP, in de vorm van een SIP trunk of Hosted Telefonie oplossing.

Om aan te geven hoe lang het allemaal geduurd heeft in Breda wil ik u er graag nog op wijzen dat al in 2008 via vraagbundeling een glasvezelnetwerk tot stand is gekomen op het bedrijventerrein Hazeldonk aan de grens met België. Uiteindelijk is door een samenwerking met de gemeente Hoogstraten het Nederlandse glasvezelnetwerk doorgetrokken naar de industriezone in Meer, zodat de bedrijven aan de andere kant van de grens ook de beschikking kregen over snelle internetverbindingen. Een uniek samenwerking tussen beide gemeentes, KPN, IP Visie en het LCHM

12 jaar

We zijn nu ruim 12 jaar verder en het is bedroevend om dan te constateren dat er op het gebied van particuliere huishoudens in al die tijd niet of nauwelijks progressie is geboekt. Ik begrijp dat het lastig is om in een stad als Breda ieder pand aan te sluiten op glasvezel, maar wat mij betreft mag de politiek zich dit toch aantrekken. Het is te gemakkelijk om KPN of een willekeurige andere marktpartij daar de schuld van te geven.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe en in het bijzonder alle inwoners van Breda.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 thoughts on “Goed nieuws voor Breda

  1. Sorry, dat ik zo kritisch ben, maar ik vrees dat dit onderdeel is van de bekende vertragingstactieken van KPN. Door deze overeenkomst aan te gaan met de gemeente ontmoedigt men de concurrentie en daar is het allemaal om begonnen. Ik ben heel benieuwd of de gemeente Breda een inspanningsverplichting in het contract met KPN heeft staan. Is dat niet het geval dat vrees ik voor de inwoners van Breda, dat dit een fopspeen is en dat de aanleg van glasvezel en snel internet nog lang kan duren.

  2. Dit is inderdaad goed nieuws voor Breda. De vraag is hoe het in de omgeving verder gaat met plaatsen als Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert. Daar heeft E-Fiber nogal wat commerciële inspanningen geleverd. Met lovende woorden van de wethouders Frank Vrolijk (Etten-Leur) en Patrick Kok (Zundert). Als je nu op de website van E-Fiber kijkt zie je overal staan dat de deadline is verstreken en dat ze nog deze maand de balans opmaken. Dat voorspelt niet veel goeds voor beide gemeentes. Als de 30% drempel gehaald zou zijn had men dit wel van de daken geschreeuwd. Ik stel dan ook voor dat de wethouders contact opnemen met hun collega uit Breda en hetzelfde voorbeeld volgen.

Leave a Reply