Glasvezel via de waterleiding

Het is bekend dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en België op allerlei gebied. Zo ook op het gebied van glasvezel aansluitingen voor particulieren (FTTH). Daar waar men in Nederland de vaart goed te pakken heeft met het aansluiten van huizen, daar laten onze zuiderburen het behoorlijk afweten.

In Nederland is met name Reggefiber al enkele jaren bezig om stad voor stad en dorp voor dorp te voorzien van glasvezelaansluitingen. Ondertussen zijn ruim een miljoen huizen in Nederland aangesloten. In België nog geen 100.000.

De Watergroep in België begint binnenkort met een proefproject, waarbij glasvezelkabels worden aangelegd via de waterleiding. Op deze manier kunnen telecomkabels eenvoudig de huizen binnengebracht worden, zonder extra graaf- en breekwerk en worden kosten bespaard op het aanleggen. In Nederland is men aan het experimenteren met het aanleggen van glasvezel door het riool.

Het idee er achter is hetzelfde. Om kosten te besparen in de aanleg van glasvezel en om in een hoog tempo alle huizen in steden en dorpen te kunnen aansluiten zou het handig zijn als we gebruik kunnen maken van bestaande infrastructuur.

Straten en trottoirs hoeven niet steeds opnieuw open en de problematiek met betrekking tot vergunningen voor graafwerk komt te vervallen en dat is precies dé achilleshiel voor een grootschalige uitrol van ‘fiber to the home’ netwerken.

Het nutsbedrijf wil geen eigen glasvezelabonnementen gaan verkopen, maar de verbindingen verhuren aan internetproviders. Indien het proefproject een succes wordt,  opent dit mogelijkheden voor een inhaalslag van de operators die FTTH in België  willen aanbieden.

Naast water uit de kraan, nu dus mogelijk ook snel Internet ‘uit de kraan’. Een droom voor iedereen die geen genoeg krijgt van de onbegrensde mogelijkheden van Internet.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Glasvezel via de waterleiding

  1. Pingback: Straalverbinding als alternatief voor glasvezel | Blog IP Visie

Geef een antwoord