Glasvezel in verkiezingstijd

Het zal u niet ontgaan zijn; het is weer verkiezingstijd. Het lijkt wel of alles en iedereen die met politiek bezig is uit een lange winterslaap ontwaakt. Langs wegen staan billboards opgesteld met verkiezingsposters, de politieke partijen laten zich veelvuldig op radio en TV horen en in winkelcentra worden rozen en ballonnen uitgedeeld. Allemaal met maar één doel, namelijk zieltjes winnen.

Het mooie is dat in deze tijd zo links en rechts allerlei proefballonnetjes worden opgelaten. Zo wil Tweede Kamerlid voor het CDA Agnes Mulder dat minister Kamp van Economische Zaken een servicepunt snel internet in het leven roept. Het is de bedoeling dat mensen met plannen of initiatieven voor snelle internetverbindingen via glasvezel of ethernet over radio hier terecht kunnen.

Ze heeft een punt als ze zegt dat internet voor zowel bedrijven als particulieren inmiddels een basisbehoefte is en gebieden waar snelle internetverbindingen nog niet gerealiseerd zijn moeilijker kunnen concurreren. Ook heeft ze gelijk als ze zegt dat er uit de samenleving volop initiatieven ontstaan op het gebied van snel internet en dat de initiatiefnemers nogal eens gefrustreerd raken door alle onduidelijkheden en tegenstrijdigheden over regelingen en subsidies.

Maar of een zogenaamd servicepunt voor snel internet gaat helpen waag ik te betwijfelen. Er wordt in dit land namelijk te veel gepraat, vergaderd en geadviseerd. De afgelopen tien jaar zijn vele miljoenen uitgegeven aan onderzoeksrapporten, die nog ergens in een la liggen of al lang in de open haard beland zijn. Er is een hele industrie ontstaan van adviesbureaus, die precies weten hoe ze beschikbare subsidiepotjes leeg kunnen krijgen door op uurtje factuurtje basis risicoloos te kunnen adviseren. Er zijn heel wat studies en marktverkenningen verricht met bijna altijd dezelfde conclusie; vrijwel niemand kan of wil nog zonder snel internet en glasvezel is daarbij the way to go.

Iedereen is het er over eens dat het verglazen van heel Nederland niet reëel is. Het bedrag wat daarmee gemoeid is kunnen we simpelweg niet ophoesten. Afgelegen gebieden verglazen is kostentechnisch niet verantwoord en ook al hebben alle provincies bij elkaar ruim 15 miljard op de bank; het lijkt me niet verstandig om al dat geld uit te geven aan glasvezelnetwerken.

Toch in verkiezingstijd vinden alle politieke partijen dat er overal glasvezel aangelegd moet worden en zeker in het buitengebied om de leefbaarheid van het platteland te waarborgen. Er is echter niemand die ook aangeeft hoe men dat wil gaan realiseren.

Omdat het niet rendabel is om het buitengebied te verglazen richten partijen zoals Reggefiber zich met name op de woonkernen. Dat kunnen we ze niet kwalijk nemen, omdat ze immers een commerciële partij zijn. Toch denk ik dat het verstandig is om eens goed te kijken naar datgene wat Reggefiber tot nu toe heeft gepresteerd. Zij zijn by far de partij die het meeste meters maakt en de meeste aansluitingen realiseert in Nederland. En het open model is ook zo gek nog niet zolang de ACM vinger aan de pols houdt. Reggefiber zorgt er enerzijds voor dat gemeentes en hun inwoners kunnen profiteren van snel internet en anderzijds kunnen providers en operators hun diensten aanbieden over hun netwerk. Je kunt zeggen wat je wilt, maar hun aanpak is succesvol te noemen en daar kunnen we een voorbeeld aan nemen.

Zakelijk gezien speelt dezelfde problematiek veel minder, maar ook hier zijn er zogenaamde witte vlekken op de kaart waar niet of nauwelijks een snelle internetverbinding via glasvezel te krijgen is tegen een redelijk tarief. Eén van de partijen die hier voortvarend te werk gaat is Glasvezel Gemeente. Zij zorgen er voor dat alle partijen bij elkaar worden gebracht om tot een businessmodel te komen wat hanteerbaar is.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar misschien is het handig als de politiek eens goed kijkt naar datgene wat in de praktijk wel werkt en wat niet en wie wel iets voor elkaar krijgt en wie niet. Niet lullen maar poetsen. Nederland heeft een unieke kans om internationaal een onderscheidende concurrentiepositie op te bouwen als wij in het grootste deel van Nederland kunnen beschikken over snelle internetverbindingen.

Ik wens u een zorgeloze (snelle) digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord